ברזל הוא אמנם אחד היסודות הנפוצים ביותר בטבע, אך רק רמות קורט של ברזל מצויות בתאי הגוף. החלק הארי של הברזל בגופנו ממוקם בטבעת של גרעין ה- heme הנמצאת בחלבונים שונים כמו למשל ההמוגלובין, ציטוכרומים, פראוקסידזה וקטלאזה.
בנוסף לכך, הברזל מהווה גם חלק מסוים מאנזימים נושאי גופרית וברזל, שכן הוא יכול להגיב עם חמצן באופן הפיך ולשחק תפקיד חשוב בריאקציות של מעבר אלקטרונים.
כמה ברזל צריך לצרוך מדי יום?
הדרישה היומית לברזל אינה אחידה, שכן היא מושפעת מגיל האדם, הסטטוס הפיזיולוגי שלו, מינו ועוד. כך לדוגמה תינוקות עד גיל חצי שנה צריכים לצרוך 0.27 מיליגרם ברזל ליום בלבד, אך תינוקות בין גיל חצי שנה לגיל שנה צריכים לצרוך אחד עשר מיליגרם ברזל ליום. בין גיל שנה לגיל שלוש שנים מומלץ לצרוך כשבעה מיליגרם ברזל ובין גיל ארבע לגיל שמונה שנים יש לצרוך עשרה מיליגרם ברזל ליום.
נשים בהריון צריכות לצרוך כמות גבוהה יחסית של ברזל העומדת על עשרים ושבעה מיליגרם ליום ואילו גברים בני תשע עשרה ומעלה צריכים לצרוך שמונה מיליגרם ברזל ליום בלבד.
מה הם התסמינים של חסר בברזל?
מאחר והברזל משחק תפקיד מרכזי בפעילות של אנזימים רבים בגוף האדם, הרי שהתסמינים של חסר בברזל רבים ומגוונים. בין היתר מדובר על התסמינים הבאים: קוצר נשימה, חולשה ניכרת ועייפות שלא מוקלת גם לאחר שינה, חיוורון, תחושת טשטוש, נשירת שיער, נטייה לרגזנות, דיכאון, ציפורניים שבירות במיוחד, פגיעה במערכת החיסונית, הופעה של פצעים בצדי הפה, כאבים בלשון, בגרון ובלוע ועוד. ילדים הסובלים מחסר בברזל עלולים לחוות האטה בהתפתחות החברתית והקוגניטיבית.
המקורות לברזל במזון
הברזל נספג בצורה איכותית יותר כאשר הוא מגיע ממזונות מן החי. כך לדוגמה במאה גרם של צדפות מבושלות ניתן למצוא כשניים עשר מ"ג ברזל, בכבד בקר וביצים ניתן למצוא בכמות זו כשניים עשר מיליגרם ברזל גם כן ואילו בצדפות משומרות ניתן למצוא 27 מ"ג ברזל במאה גרם מוצר. לא זו בלבד שהברזל שמקורו במזונות מן הצומח פחות זמין לנו, אלא שמזונות מן הצומח מכילים שיעור נמוך יותר של ברזל באופן כללי בהשוואה למזונות מן החי.
כך למשל בספל אחד של שעועית ניתן למצוא בממוצע שמונה מ"ג ברזל בלבד, בספל של אפונה ניתן למצוא חמישה מ"ג ברזל ואילו בספל עדשים ניתן למצוא כשבעה מיליגרם ברזל. לפיכך, טבעונים וצמחונים צריכים במקרים רבים לצרוך תוספי מזון המכילים ברזל.
מה הם הגורמים לחסר בברזל?
חסר בברזל יכול להתפתח באנשים, ילדים ותינוקות הסובלים ממחלות שונות במערכת העיכול שגורמות לפגיעה ביכולת הספיגה של הברזל כמו למשל כיב פפטי בקיבה, צליאק, מחלות מעי דלקתיות ועוד. בנוסף לכך, נשים שסובלות מדימום כבד במחזור החודשי נמצאות בסיכון לחסר בברזל. הסיבה השכיחה ביותר לחסר בברזל בקרב גברים לעומת זאת היא דימום בדרכי העיכול.
גורמים נוספים לחסר בברזל יכולים להיות תרומות דם תדירות, צמיחה מהירה בשנות החיים הראשונות או בגיל ההתבגרות, הנקה או הריון במצבים שבהם האישה לא צורכת מספיק ברזל, תזונה טבעונית (חוסר צריכה מספקת של ברזל) ועוד.