למה כדאי לאכול עדשים?

למה כדאי לאכול עדשים?העדשים הן הזרעים של מין צמח השייך למשפחת הקטניות הנקרא עדשה תרבותית. העדשה התרבותית הוא צמח חד שנתי הנמצא בשימוש האדם כבר אלפי שנים. עדות לכך ניתן למצוא בממצאים ארכיאולוגיים מהתקופה הנאוליתית (תקופה שהחלה כעשרת אלפים שנה לפני הספירה).

העדשים מגיעות במגוון רחב ביותר של צורות וצבעים כמו למשל עדשים ירוקות, עדשים חומות, עדשים שחורות ועדשים כתומות או אדומות.

העדשים נזכרות מספר פעמים בתנ"ך והאזכור המפורסם והמוכר ביותר שלהן נמצא ככל הנראה בסיפורו של יעקב שגנב את הבכורה מאחיו עשו תמורת נזיד עדשים ולחם מיצחק. ביהדות לאורך השנים העדשים נחשבו כמאכל אבלים ולכן עד היום נהוג לאכול מאכלים המורכבים מעדשים בסעודה המפסקת הנאכלת בערב תשעה באב ובסעודת ההבראה הנאכלת עת חוזר האבל לביתו לאחר הקבורה.

ערכים תזונתיים של עדשים

להלן הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם עדשים מבושלות:

  • 116 קלוריות, 9.02 גרם חלבון, 0.38 גרם שומן, 20.13 גרם פחמימה, 7.9 גרם סיבים תזונתיים ו- 69.64 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין C – כ 1.5 מ"ג, ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.169 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.073 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 1.06 מ"ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 181 מק"ג, ויטמין E – כ 0.11 מ"ג, ויטמין K – כ 1.7 מק"ג וויטמין B6 – כ 0.178 מ"ג.
  • מינרלים – 1.27 מ"ג אבץ, 2 מ"ג נתרן, 369 מ"ג אשלגן, 180 מ"ג זרחן, 36 מ"ג מגנזיום, 3.33 מ"ג ברזל ו- 19 מ"ג סידן.

היתרונות הבריאותיים הגלומים בעדשים

  • מבין כל סוגי הקטניות, העדשים הן הקלות ביותר לעיכול. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהעדשים מכילות את השיעור הנמוך ביותר של סיבים תזונתיים מכל החברים במשפחת הקטניות. עם זאת, עדיין מדובר על מרכיב מזון המכיל כמות מרשימה של סיבים בהשוואה לרוב סוגי הירקות או הפירות.
  • העדשים מכילות שיעור גבוה יחסית של חלבון. לפיכך, מדובר על מרכיב מזון היכול להוות יופי של מקור לחלבון עבור אנשים הנמנעים מצריכת מזונות מן החי.
  • העדשים דלות מאוד בקלוריות וכן דלות מאוד בשומן. לפיכך, הן יכולות להוות יופי של מרכיב מזון בתפריט של אנשים המעוניינים להפחית אי אילו קילוגרמים ממשקלם. יתרון נוסף העומד לצדן של העדשים בכל הקשור להרזיה או הפחתה במשקל בא לידי ביטוי בריכוז הסיבים התזונתיים הגבוה התורם לתחושת שובע מוגברת לאורך זמן.
  • יתרון משמעותי נוסף הקשור פחות לצד הבריאותי ויותר לצד הפרקטי של הבישול הוא שהעדשים דורשות זמן בישול קצר מאוד יחסית לשאר הקטניות. בנוסף לכך, מדובר על קטנייה שאין צורך להשרות אותה לפני הבישול לצורך קיצור משך הבישול. כמו כן, מדובר על חומר גלם שיכול להישמר למשך תקופה ארוכה מאוד באחסון מחוץ למקרר וכן על חומר גלם שניתן לשלב במגוון רחב ביותר של מנות חמות וקרות, צמחוניות ובשריות.