הקאות: מהם הגורמים ושיטות הטיפול?

הקאות מעידות בדרך כלל על תסמינים משניים להתרחשות זיהום מפתוגנים מסוימים, או כתוצאה מתופעה אחרת. ההקאה הינה למעשה פליטת תוכן קיבתי מהפה והחוצה.

הקאה מלווה בדרך כלל בתחושה של בחילה מיד לפניה או למשך פרק זמן ארוך יותר.הקאות הן מצב בריאותי נפוץ ביותר, אך סביר להניח כי לא כל תופעה של הקאה מובילה את החולה לראות את רופאו האישי. במידה וההקאות נמשכות מעל מספר ימים, יש להתייעץ עם הרופא, מחשש להתייבשות והידרדרות במצבו החיוני של המטופל.

מהם הגורמים להקאות?

הגורמים השכיחים והנפוצים להקאה הם גורמים זיהומיים, אשר מובילים לגסטרואנטריטיס. אולם ישנם עוד גורמים נפוצים כמו למשל היריון, תופעת לוואי של מיגרנות, נסיעות ואכילת יתר. בנוסף, הקאות יכולות להיגרם מאכילת מזון שאינו טרי או מקולקל, כרפלקס הוצאת התוכן הקיבתי.

במקרים נדירים יותר, הקאות נובעות מתופעות לוואי של תרופות או טיפול כימותרפי, סוכרת ובעיות כרוניות אחרות.

תסמיני ההקאה מבוססים למקור שגרם להם

במידה וההקאות נגרמו מזיהום כלשהו א, סביר להניח כי הן תחלופנה כעבור מספר ימים. במידה וההקאות נובעות מאלרגיה או חשיפה לתרופות, הן תימשכנה כל עוד תימשך החשיפה לאלרגן או לטיפול. כל עוד נשמר מצבו הרפואי של האדם כך שסימניו החיוניים אינם נפגעים, סביר להניח כי תסמיני ההקאה יירפאו וייעלמו. ההקאה עלולה לחזור רק במצב של הדבקה חוזרת.

אבחון הקאות: ראיון עם המטופל לגבי ההיסטוריה הרפואית שלו, פעילויותיו והרגליו

בכדי לאבחן באופן פרטני את מקור הבעיה, כדאי להתייעץ עם הרופא המשפחתי, תזונאית או עם מומחי תזונה אשר יוכלו לסייע במצב זה. בתהליך האבחון הרופא מבקש לשלול מצבים רבים, ולאשש אחרים, בכדי להיות בטוח כי ההקאה אינה נגרמת ממצב חמור או ממצב הדורש התערבות רפואית מידית.

טיפול שמרני בהקאה

ההמלצה היא לשתות הרבה נוזלים (בעיקר מים), גם אם לא בבת אחת. כמו כן, ההמלצה היא לאכול מוצרי מזון "נקיים", כגון מרקים צלולים, שאינם מפעילים את תסמיני ההקאות ואינם מגרים את הקיבה. לרוב, יימצאו המטופלים כי אוכל מתובל או פיקנטי גורם להחרפת המצב, ולכן יימנעו ממנו באופן ספונטני.

טיפולים אחרים המיועדים לדרגות חומרה גבוהות יותר של הקאות, עשויים לכלול זריקות פראמין, או תרופות סבתא שונות, אשר הוכיחו את יעילותן במשך זמן רב.

מניעת ההקאה, מתבטאת במניעת ההדבקה מהמקור לזיהום

לעתים מניעת ההקאה אינה אפשרית, כמו למשל במצבי היריון או במצב בו נשים בגיל המעבר זקוקות לתזונה מיוחדת. עם זאת, במקרה של אדם חולה, ההמלצה היא לא להתקרב אליו, לא לשתות או לאכול מאכלים בהם השתמש, ולשמור על היגיינה רבה. כאשר האדם כבר מקיא, אין להפסיק את ההקאה, אלא אם כן המצב הינו מצב חירום.

מומלץ להניח לגוף להבריא את עצמו באמצעות נקיטה בהרגלי חיים בריאים, לשתות הרבה מים או לימונדה ללא סוכר, להימנע מאכילת מאכלים מטוגנים, ולשמור מפני הידרדרות או החמרה במצבו של המטופל.

מהם סיבוכי הקאות?

סיבוכי ההקאות הינם נדירים וכוללים אספירציה של התוכן הקיבתי לריאות, התייבשות ושינוי במאזן האלקטרוליטים בגוף. במקרים מסוימים, ההקאות הופכות להיות כרוניות, כמו למשל בעת טיפול כימותרפי, ואז ההתמודדות שונה מבחינה רגשית ופיזית.

הקאות אשר נגרמות מזיהומים שונים, תחלופנה מאליהם תוך מספר ימים, בלי להותיר את רישומן הכבד. עם זאת, יש לדאוג לאוכלוסייה הנמצאת בסיכון כמו למשל ילדים קטנים וקשישים, אשר עלולים לפתח מצבים חמורים ומסכני חיים בעקבות הקאות ספורדיות.