אפילו כשאנו שומרים במזון במקרר, בכלי אטום או בשקית סגורה, מגיע הרגע שבו עובש עלול לגדול עליו. מסתבר שהעובש ניזוןמהמזון שלנו וזו הדרך שלו לספק לעצמו את האנרגיה בדמות סוכרים ופחמימות (לרוב בסביבה לחה). כשאנו מזהים מזון מעופש שצמחו עליו קורי עובש או שיש עליו סימנים של צבעים לא רצויים בשל נקודות או קורי עובש, בוודאי שנתרחק ממנו. מזון כזה נשליך לאשפה. אבל מה קורה אם לא שמנו לב, נגסנו בלחם עם עובש או לאחר נגיסה בפרי ישן שמנו לב מאוחר מדי שהוא מקולקל בגלל עובש שהתפשט? כדי שלא תיכנסו ללחץ מיותר, נסביר האם זה מסוכן ומה צריך לעשות.
לא כל עובש מסוכן, אבל יש סוגים שכן
ראשית, נתחיל בעובדה שלא כל עובש מסוכן. למעשה, יש הרבה יותר סוגים של עובש שלא יזיקו לנו כלל לעומת הסוגים שעלולים לגרום לתחלואה. הידעתם שגבינות מסוימות עוברות תהליך הבשלה מכוון שנועד להצמיח עליהן עובש? במדינות מסוימות, גבינות מהסוג הזה שמאופיינות בריח מאוד חזק, נחשבות למעדן. עובש מסוג זה לא גורם לתחלואה ולא מזיק כלל. אבל אם מוצרי חלב במקרר העלו עובש, אל תניחו שכל גבינה עם עובש יפה לבריאות. הכלל הוא להימנע מאכילת מזון עם עובש. ובכל זאת, אם אכלת בטעות עובש, האם יש סיבה לרוץ לחדר מיון? האמת היא שלא.
אכלתי עובש, האם כדאי למהר ולהקיא?
אם אכלת בטעות עובש, ככל הנראה לא יקרה לך שום דבר. כלומר, אם לא הופכים את זה להרגל, כמובן. עובש בפני עצמו איננו רעל, אך ישנם סוגי עובש שעשויים להפריש חומרי רעל מזיקים. לרוב, הכמות שאוכלים בטעות לא תזיק ואפילו לא תגרום לכם לבחילה. אם מרגישים בחילה, זה ככל הנראה תגובה פסיכולוגית למראה אוכל שנראה מקולקל. לאחר אכילת עובש אין צורך להגיע לחדר מיון ולעבור שטיפת קיבה. גם אין צורך לנסות להקיא בצורה מכוונת בבית. אין צורך לקחת חומרים משלשלים. רופאים מסבירים כי רובנו בעלי מערכת חיסון חזקה למדי, שמתמודדת ללא קושי עם קצת עובש בבטן. מלבד זאת, מערכת העיכול מעכלת מזון מסוג זה בצורה רגילה ותוך זמן קצר, המזון המעוכל בין כך ובין כך יופרש. הגוף יודע לבצע תהליכי חילוף חומרים ולסלק חומרים מזיקים ולא רצויים.
מתי מומלץ לפנות אל הרופא?
סביר להניח שתגלו שאכלתם עובש לאחר לעיסה אחת או שתיים. אלה לא כמויות שיפגעו קשות בבריאותכם, בוודאי שלא באופן בלתי הפיך. יחד עם זאת, אם אתם מרגישים תופעות קשות וממושכות, למשל כאבי בטן שלא עוברים, בחילת והקאות, רצוי שלא להסתכן. היוועצו ברופא ובמקרה הצורך תקבלו חומר משלשלם או פשוט תרופה נגד בחילה. במידה ופיתחתם תגובה אלרגית שמתבטאת בנשימה כבדה או צפצופים, גם אז רופא יוכל לעזור והתופעה הזאת צפויה לחלוף.
מה עושים כאשר מזהים מזון עם עובש?
זיהיתם מזון עם עובש לפני או אחר שנתתם נגיסה? כדאי להשליך את המזון לאשפה. במידה ואתם שוקלים להרתיח את המזון, דעו שגם טמפרטורות גבוהות לא תמיד קוטלות את העובש בצורה מלאה. במיוחד פירות וירקות רכים נחשבים לרגישים והעובש חודר במהירות לתוכם. למעשה, כאשר חלק חיצוני של מזון נגוע בעובש, יתכן שהעובש נמצא גם בפנים אלא שלא תוכלו לראות זאת. חלק מהקורים שצומחים מתפשטים למעמקי המזון ועשויי לחלוף זמן עד שאפשר לראות את העובש העמוק. אז הימנעו מלאכול עובש ואם זה קרה – לא נורא.
מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.thrillist.com/health/nation/what-happens-if-you-eat-mold
https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/what-happens-if-you-eat-mold
אולי יעניין אותך גם:
מלאים בשומן טראנס – למה מאפים מזיקים לבריאות שלכם?
משמין ובריא – מהם היתרונות התזונתיים של צנוברים?
סויה לבריאות – למה כדאי לכם לאכול סויה?