בניגוד למשפט השגור בפיהן של הדודות הישראליות לפיו נשים הרות צריכות לאכול במהלך ההריון בשביל שניים, הרי שנשים הרות צריכות אמנם לצרוך כמות רבה יותר של אנרגיה, אך לא באופן כזה שיכול להספיק לשני אנשים.
סך הכול מדובר על תוספת אנרגטית של כשלוש מאות קלוריות ליום לכל היותר ורק על מנת לסבר את האוזן נציין כי שלוש מאות קלוריות יכולות להיות שלוש כפות של שמן זית, שתי כוסות מיץ, גביעה גלידה עם שני כדורים או ארבע כפות שטוחות של חומוס.
כמו כן, יש לציין כי התוספת הקלורית לא צריכה להתווסף כבר ביום הראשון שבו מגלה האישה כי נכנסה להריון, אלא רק מתחילת הטרימסטר השני ועד סוף ההריון בלבד. שלוש מאות קלוריות נוספות הן כל מה שהעובר זקוק לו על מנת להתפתח ולגדול באופן המושלם וכל צריכה עודפת מגדילה את הסיכוי להשמנה של האם ההרה מעבר לנדרש.
כמה ניתן לעלות במשקל במהלך ההריון?
נשים שנכנסו להריון כאשר הן במשקל תקין, צריכות לעלות במשקל בין אחד עשר לשישה עשר קילוגרם לכל היותר. עלייה של אחד עשר עד שישה עשר קילוגרם נחשבת להגיונית ואף מומלצת עבור נשים בקבוצה זו שנושאות ברחמן עובר אחד. ככל שה- BMI של האישה גבוה יותר בזמן הכניסה להריון, כך עליה להקפיד על עלייה מתונה יותר וצנועה יותר במשקל במהלך ההריון ולהפך.
כך למשל אישה שה- BMI שלה בזמן הכניסה להריון היה גבוה מ- 25, צריכה לעלות רק בין שבעה לאחד עשר קילוגרמים במהלך ההריון ואילו לנשים שנכנסו להריון עם BMI נמוך מעשרים, מומלץ לעלות בין שניים עשר לשמונה עשר קילוגרמים במהלך ההריון.
צריכת סידן נאותה במהלך ההריון
אחד מהמינרלים החשובים ביותר שיש לצרוך במהלך ההריון הוא הסידן וזאת כיוון שכאשר אישה הרה לא צורכת מספיק סידן, השלד של העובר נוצר תוך שימוש בסידן המופרש מעצמותיה. ההמלצה הכללית לנשים הרות היא להקפיד על צריכה של גרם סידן אחד לכל יום במהלך ההריון כולו. מאחר ומדובר על המלצה שלא פשוט לעמוד בה על ידי צריכה של סידן מהמזון בלבד, הרי שניתן לעשות שימוש בתוסף סידן.
צריכה של חומצה פולית
חומצה פולית היא סוג של ויטמין חיוני ביותר הקשור להתפתחות התקינה של העובר במיוחד בחודשי ההריון הראשונים. ההמלצה הכללית לנשים בהריון היא לצרוך מדי יום במהלך ההריון 600 מיקרוגרם של חומצה פולית ומאחר ולא פשוט להגיע לרמה כזו מהמזון בלבד, הרי שלפי ההנחיה של משרד הבריאות נשים הרות מומלצות לקחת מדי יום תוסף מזון המכיל 400 מיקרוגרם חומצה פולית.
דיאטות הרזיה במהלך ההריון
כפי שציינו, גם נשים שנכנסו להריון במצב של עודף משקל או השמנה, צריכות לעלות במשקל במהלך ההריון. כמובן שככל שהמשקל העודף רב יותר, כך העלייה במשקל במהלך ההריון צריכה להיות צנועה יותר, אבל ברוב המוחלט של המקרים הרזיה בהריון אינה מומלצת. למעשה, ניסיונות הרזיה שמבוצעים במהלך ההריון עלולים להעמיד את ההריון בסיכון ולפגוע בהתפתחות התקינה של העובר.
בכל מקרה שבו אישה הרה מעוניינת להתחיל בדיאטה מסוימת במהלך ההריון, עליה לשקול זאת עם רופא נשים ודיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בנשים בהריון ובכל מקרה מומלץ להימנע מביצוע שינויים דרסטיים מבחינה תזונתית במהלך ההריון. לסיום, נציין כי במקרים נדירים ביותר במהלך ההריון מתרחשת ירידה במשקל באופן טבעי, אך בהחלט לא מדובר על מצב שיש לשאוף או לכוון אליו.