פיזיותרפיה בבית המטופלים אחרי השתלת כליה

על רקע התפקידים המגוונים של הכליות, ביניהם ויסות מאזני המים, סינון דם והפרשה של חומרים מזיקים מהגוף, ברורים הסיכוניםפיזיותרפיה בבית לאחר השתלת כליה במצב בו הכליות אינן מתפקדות (מצב שעלול אף לסכן חיים בחלק מהמקרים). ניתוח השתלת כליה הוא פעמים רבות המוצא האחרון, הנכנס לתמונה כאשר הבעיה מורכבת או כשהטיפולים המסורתיים שניתנו כקו ראשון לא הוכיחו את עצמם כיעילים מספיק.
ניתוחי השתלת כליה מחזיקים כיום במלוא הפוטנציאל להיות יעילים במיוחד, עם תופעות לוואי וסיבוכים מצומצמים משמעותית בהשוואה לשנים עברו. אלא שגם במקרה הזה, יש צורך פעמים רבות בתוכנית שיקומית הכוללת בתוכה גם טיפולי פיזיותרפיה. את הטיפולים האלה ניתן, ויש שיגידו גם מומלץ, לבצע בבית.

מה החשיבות של טיפולי פיזיותרפיה?

טיפולי פיזיותרפיה מהווים חלק בלתי נפרד מהשיקום הגופני הדרוש לאחר ניתוחים רבים, כולל ניתוח השתלת כליה. אחרי הניתוח, האדם עלול לחוות תסמינים המקשים על התפקוד השוטף שלו: כאבים, תחושת חולשה, עייפות, אי נעימות וכן הלאה. כל אלו פוגעים באפשרות שלו לשמור על שגרת החיים, ועלולים גם להשפיע עליו לרעה במישור האישי או הנפשי. לכן עלול להיווצר מצב בו במקום להשתפר, מצבו של האדם רק מידרדר ככל שהשבועות חולפים לאחר הניתוח.

תוכנית פיזיותרפיה נבנית בדרך כלל בהתאמה אישית מלאה למאפייני המטופל, כאשר הפיזיותרפיסט לוקח בחשבון את סוג הניתוח ורמת המורכבות שלו, תופעות הלוואי, הסיבוכים (אם היו), הנתונים האישיים וכן הלאה. התוכנית צפויה לכלול תרגילים שונים לשיפור כל מה שדורש שיפור, לצד ביצוע התאמות מתבקשות בשגרת החיים: למשל, האופן שבו מבצעים פעולות היו פעם פשוטות, או התאמת אביזרי עזר שיקומיים.

חשוב לציין שבחלק גדול מהמקרים, פיזיותרפיה תהיה רק חלק אחד מהתמונה הרחבה יותר של שיקום לאחר ניתוחי השתלת כליה. ייתכן מאוד שהתוכנית השיקומית תכלול בתוכה בדיקות רפואיות ומעקבים שוטפים, טיפול אישי על ידי אחים.ות או מטפלים.ות, מסגרות של ריפוי בעיסוק, התאמת תפריט תזונתי (לדוגמה, הימנעות ממאכלים עמוסי סוכר, שומן רווי או כולסטרול, והחלפתם במזונות העשירים בסיבים תזונתיים ובסידן), עזרה סוציאלית לאדם המשתקם ולבני המשפחה שלו ועוד.

מהם היתרונות הטמונים בשיקום בבית?

טיפולי פיזיותרפיה בפרט ושיקום מקיף בכלל ניתן לעבור במסגרת מכון שיקום מוסדי או ביתית. פיזיותרפיה בבית מוכיחה עצמה כפתרון מתבקש בהרבה מאוד תרחישים, והיא בהחלט יכולה למקסם את תהליך השיקום גם עבור אנשים הנמצאים לאחר ניתוח להשתלת כליה. ראשית, ויש שיגידו בראש ובראשונה, הבית הוא לרוב הסביבה הסטרילית והבטוחה ביותר עבור האדם. רשימת הסיכונים בו מינימלית, בטח אם משווים זאת לבתי חולים ולמוסדות שיקומיים שעלולים להיות עמוסים בחיידקים, בזיהומים ובסיכונים שונים.
סבירות גדולה יותר שבבית ניתן יהיה להגיע למצב בו הצוות זמין להעניק למטופל את מלוא תשומת הלב, להבדיל ממוסדות שיקומיים בהם יש לעיתים מצבי לחץ הנובעים מכך שהצוות המקצועי חולש בו זמנית על מספר רב של מטופלים. בחלק מהמקרים, זמני ההמתנה לתחילת השיקום ארוכים באופן יחסי. עובדה זו מקבלת חשיבות מכרעת על רקע המחקרים שמראים שמועד תחילת הטיפול השיקומי משפיע פעמים רבות על תהליך השיקום ותוצאותיו.

יתרון משמעותי אחר של פיזיותרפיה בבית הוא שפשוט הרבה יותר לשלב אותו בשגרת החיים ה"חדשה" שלאחר הניתוח, להבדיל משיקום מוסדי שכרוך בדרך כלל במעבר מסגרת מגורים מאיימת ובלתי מוכרת. בדרך זו האדם יכול לשאוף לשמור על ניהול חיי משפחה, עבודה ולימודים במקביל לתהליך השיקומי, מה גם שאפשרות הביקורים ומתן הסיוע על ידי בני המשפחה צפויה להיות פשוטה אף היא.

לקריאה נוספת:
Impact of an early physiotherapy program after kidney transplant during hospital stay: a randomized controlled trial
Exercise and Rehabilitation Needs for Kidney Transplantation
Exercise Guidelines after Kidney Transplant

אולי יעניין אותך גם:

אתגרים לאחר השתלת איברים