תרופות שגורמות לעלייה במשקל

תרופות שגורמות לעלייה במשקלבאחת מההרצאות שלו בקורס תורת המחלות, אמר הפרופסור המפורסם ערן דולב, שאין דבר כזה תרופה בלי תופעת לוואי. לדבריו מי שמעוניין לצרוך חומר מסוים מבלי לחשוש מתופעת לוואי, מוטב לו שיצרוך מים מזוקקים. ואכן, ברגע שתרופה מסוימת פועלת על מנגנון מסוים בגוף ומשנה אותו, מנגנונים אחרים משתנים עמו.

לא תמיד ניתן לצפות את תופעות הלוואי, לפעמים תופעות הלוואי מתגלות כחיוביות, כמו במקרה המפורסם שבו תרופה למחלות לב התגלתה כמעוררת זקפה (הויאגרה המפורסמת כמובן) ובמקרים רבים תופעות הלוואי קלות בלבד וחולפות ולכן לא מייחסים להן כל חשיבות.

מתי בכל זאת יש להתייחס לתופעות הלוואי?

בסופו של דבר בכל פעם שאדם נוטל תרופה, הרופא שלו צריך לבצע שיקולי עלות מול תועלת במשותף עם החולה. התועלת היא האפקט של התרופה על מחלתו של המטופל והעלות היא למעשה סך כול תופעות הלוואי. לאור זאת, במידה ואדם שסובל מסוכרת מזריק אינסולין כי ללא אינסולין הוא לא יוכל לשרוד יותר מיממה אחת וכתוצאה מההזרקה של האינסולין הוא עולה כמה ק"ג במשקל, הרי שבכל מקרה הוא ימשיך להזריק אינסולין.

עם זאת, במידה ואדם נוטל תרופה לסוכרת שכמוה יש עוד רבות אחרות המבצעות את אותה הפעולה, אך התרופה הספציפית שנבחרה עבורו גורמת לו להעלות מאוד במשקל ולמעשה מגדילה את הסיכוי להתפתחות של מחלות הנלוות להשמנה, הרי שרוב הסיכויים התרופה תוחלף בתרופה אחרת.

מדוע ישנן תרופות הגורמות להשמנה?

חלק ניכר מהתרופות שגורמות להשמנה פשוט גורמות לאלו שנוטלים אותן לאכול יותר. הן עושות זאת על ידי שיבוש מנגנון הרעב והשובע באמצעות השפעה על הורמונים מסוימים שבכוחם לשלוט על תחושת הרעב. כך למשל הורמון שנקרא גרלין הוא הורמון המופרש מהקיבה ומגיע למוח, שמטרתו לאותת למוח שהגיע הזמן למלא את הקיבה. כאשר נוצרים יותר קולטנים להורמון או כאשר הוא מופרש ביתר, האדם פשוט מרגיש שהוא רעב יותר.

בעוד שחלק מהתרופות משפיעות על רמת הרעב והשובע, תרופות אחרות מתערבות במנגנון המטבולי של הגוף. בכוחן של תרופות אלה לגרום לכך שהגוף יאגור יותר שומנים או ישרוף פחות קלוריות. כמובן שזוהי לא המטרה הראשונית לשמן נלקחות התרופות האלו, אבל חלק לא מבוטל מהתרופות אכן מאטות את קצב חילוף החומרים וגורמות להשמנה מבלי לשנות את הרגלי התזונה או את רמת הרעב של המטופל.

אילו משפחות של תרופות עלולות לגרום לעלייה במשקל?

קצרה היריעה מלהרחיב אודות כל התרופות באופן פרטני שיש בכוחן להוביל לעלייה במשקל. לפיכך, בחרנו להזכיר על קצה המזלג את המשפחות של התרופות שבהן ניתן למצוא תרופות שחלק מתופעות הלוואי שלהן כוללות עליה במשקל להלן:

  • תרופות לסוכרת – אינסולין הוא הורמון אנבולי ולפיכך בדרך כלל לאחר צריכה של אינסולין, מתרחשת עלייה הדרגתית במשקל. בנוסף לכך, תרופה בשם אוונדיה שמתאימה לטיפול בחולי סוכרת סוג 2 אף היא מקושרת עם עלייה במשקל, ככל הנראה על רקע של אגירת נוזלים והיווצרות בצקות.
  • תרופות ממשפחת חוסמי בטא – תרופות אלו גורמות להשמנה ככל הנראה על רקע האטת הקצב המטבולי הטבעי של הגוף.
  • סטרואידים – שימוש בסטרואידים לתקופה ממושכת כמו למשל קורטיזול יכול להוביל לעלייה משמעותית במשקל שיכולה להגיע לשלושים ק"ג בתוך פחות משנה.
  • תרופות פסיכיאטריות התרופות שמקושרות באופן החזק ביותר לעלייה במשקל הן תרופות נגד דיכאון כמו למשל פרוקסטין או סרוקסט, תרופות אנטי פסיכוטיות כמו למשל ריספרדל או זייפרסקה ותרופות אנטי אפילפטיות כמו למשל התרופה הנפוצה שנקראת דפלפט.