דיאטה לחולים בסוכרת

דיאטה לחולי סוכרתתחת המילה סוכרת מסתתרת שורה ארוכה של מחלות שבאות לידי ביטוי בפגיעה במטבוליזם של הגלוקוז. כך למשל בקרב חולי סוכרת סוג 1 בעקבות תקיפה של מערכת החיסון, הלבלב לא מסוגל לייצר אינסולין ואילו בקרב חולי סוכרת סוג 2 המחלה באה לידי ביטוי בתנגודת מוגברת לאינסולין בתאי הגוף, לרוב על רקע חומרים המופרשים מרקמת השומן.

בנוסף לכך, ישנו מגוון רחב של מחלות הנכללות תחת הגדרת המטריה "סוכרת" כמו למשל סוכרת על רקע גנטי או סוכרת היריון ולכן לא ניתן לדבר על תפריט אחיד המתאים לכל חולי הסוכרת באשר הם.

יתרה מזאת, התפריט המתאים לחולי הסוכרת משתנה בהתאם לגיל החולה ולצרכים התזונתיים שלו, בהתאם למידת ההיענות שלו לטיפול, בהתאם להעדפות הקולינריות שלו, בהתאם לסוג התרופות שהוא נוטל בשגרה ועוד.

דגשים כלליים המתאימים לכלל החולים הסוכרת

בין אם מדובר בחולי סוכרת סוג 1, סוכרת סוג 2, סוכרת היריון או כל סוג אחר של סוכרת, בכל מקרה ומקרה ניתן להצביע על עיקרון משותף אחד המתאים לכלל החולים. אנחנו מתכוונים כמובן להתאמה בין כמות הפחמימות לרמת הגלוקוז בדם.

מטרת העל של הטיפול התזונתי בחולי סוכרת היא הבאת רמות הסוכר למצב מאוזן ככל האפשר והמשמעות היא שעל חולי הסוכרת להימנע מצריכת מזונות שעשויים להקפיץ את רמות הסוכר שלהם בדם.

החדשות הטובות הן שכיום ישנו מגוון רחב ביותר של מוצרים המיועדים עבור חולי סוכרת שלא מכילים סוכר ולפיכך אינם משפיעים על רמות הגלוקוז בדם. במוצרים אלו ניתן למצוא תחליפי סוכר מסוגים שונים שטעמם אף מתוק מטעם הסוכר.

שמירה על משקל תקין

החשיבות של שמירה על משקל תקין רלוונטית בעיקר עבור חולי סוכרת סוג 2. במחקרים רבים נמצא כי סוכרת סוג 2 היא מחלה שמנהלת יחסי גומלין מורכבים עם השמנת יתר. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמצד אחד השמנת יתר מגדילה את הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2 ואילו מצד שני, סוכרת סוג 2 מגדילה את הסיכוי להשמנה. אי לכך, אחד מהקווים המנחים בבניית התפריט עבור חולי סוכרת סוג 2 הוא הפחתה במשקל.

למעשה, די בהפחתה של חמישה עד עשרה אחוז מהמשקל ההתחלתי של חולי סוכרת סוג 2 בשביל להביא לירידה בכמות הגלוקוז בדם ולהפחתה במינון התרופתי.

הפחתה בצריכת שומן רווי

מעבר לכך שצריכה מופרזת של שומן רווי מגדילה את הסיכוי להשמנה, הרי שבקרב חולי סוכרת ניתן לראות בעיות שונות במטבוליזם של השומנים ונטייה לסבול מרמות גבוהות של שומנים בדם. לפיכך, חולי סוכרת באופן כללי צריכים להקפיד הקפדה יתרה על צריכת השומנים, להעדיף צריכה של מזונות ללא שומן רווי ולהקפיד על ניטור שגרתי של רמות השומנים בדם.

פעילות גופנית בחולי סוכרת

אין ספק שהפעילות הגופנית תורמת רבות לבריאות הכללית. עם זאת, החולים בסוכרת סוג 1 צריכים לשים לב למשטר האימונים שלהם וזאת כיוון שפעילות גופנית תורמת לכניסת גלוקוז לתאים. לפיכך, חולה בסוכרת סוג 1 שרגיל להזריק כמות מסוימת של אינסולין, יכול להגיע בקלות למצב של היפוגליקמיה לו ישכח להפחית את המינון של האינסולין לפני האימון.

הדיאטה המתאימה עבור חולי סוכרת

הכלל החשוב ביותר הנוגע לתזונה של חולי סוכרת הוא שכל חולה וחולה צריך להיות תחת מעקב של דיאטנית וזאת על מנת לנטר את השפעת התזונה על רמות הגלוקוז ולהכניס שינויים בתזונה בהתאם לצורך. בנוסף, כפי שציינו, חשוב ביותר להתאים לכל מטופל תפריט באופן אישי.