קוסקוס הוכרז על ידי אונסקו כבעל מורשת עולמית ולנו יש מתכון קוסקוס טעים ובריא עבורכם

מי יכול לסרב למנת קוסקוס חמה וטריה? אף אחד ובטח שלא אנחנו! בישראל קוסקוס היא מנה אהובה בכל בית ועכשיו המנהקוסקוס הוכרז ע"י אונסקו כבעל מורשת עולמית ולנו יש מתכון קוסקוס טעים ובריא עבורכם האהובה הזו קיבלה את ההכרה המגיעה לה גם מארגון התרבות והמורשת של האו״ם – אונסק״ו.

הקוסקוס הוכרז על ידי אונסק״ו כמורשת עולמית ונתן גושפנקה נוספת למה שכולנו כבר יודעים – קוסקוס היא אחת המנות הטעימות, המשביעות והבריאות שיש וכדאי לשלב קוסקוס בתפריט השבועי. המשיכו לקרוא וגלו מתכון טעים במיוחד.

איך עלה הקוסקוס על הרדר של אונסק"ו?

את הבקשה הגישו לפני כשנה מספר מדינות – תוניסיה, מרוקו, מאוריטניה ואלג'יריה השכנות. במדינות אלו הקוסקוס הוא מאכל יומיומי שבשגרה אך במקביל הוא גם יכול להיות מאכל חגיגי ומיוחד. במדינות אלו הקוסקוס הוא מצרך בסיסי שמלווה כמעט כל ארוחה. אפשר להשוות את זה לאורז במטבח הפרסי או סטיקי רייס במטבח האסייתי. למרות המחלוקות הפוליטיות בין המדינות שהגישו את הבקשה, המאכל האהוב הצליח לחבר ביניהן והן יחד הגישו את הבקשה שלימים התקבלה.

לא רק מאכל, קוסקוס כתרבות

אחד הסממנים של הקוסקוס הוא המשפחתיות והדורתיות. את המאכל האהוב מכינים בכל בית והמתכון וצורת ההכנה עוברים בין הדורות של המשפחה. כולם אוכלים קוסקוס וכולם אוהבים את הקוסקוס, אך, במדינות שהגישו את הבקשה, בדרך כלל הנשים של הבית הן אלה אשר עוסקות במלאכת הכנת הקוסקוס. הנשים לומדות מהאמהות שלהם, מהאחיות שלהן ומהסבתות שלהן איך להכין את הקוסקוס המשפחתי – איך צריך לבשל אותו ואת התנועות הייחודיות שאפשר ללמוד רק על ידי הסתכלות של שנים על בנות המשפחה מבשלות. מנת הקוסקוס יכולה להיות שונה לפי המדינה – במטבח המרוקאי במטבח האלג׳ירי ובמטבח התוניסאי מנת הקוסקוס תראה אחרת. הקוסקוס הוא אמנם מאכל מחבר אך גם כל המדינה טוענת שהקוסקוס שלה הוא הקוסקוס הכי טוב שיש.

אז מה מהו קוסקוס?

מנת הקוסקוס מגיעה אלינו מארצות צפון אפריקה. הקוסקוס עשוי מגרגירי סולת אשר עוברים תהליך של התפחה ואידוי על ידי מים.  את הקוסקוס בדרך כלל מגישים לצד מאכלים שונים, למשל: לצד מרק עם בשר, מרק עם ירקות או דגים. ישנם מקרים בהם אפילו מכינים קוסקוס בתור תבשיל חלבי או שמשתמשים בו בקינוחים, למשל: בירקוקש שזהו קינוח המגיע ממרוקו ובדרך כלל מכינים אותו לכבוד חג הפורים או ראש חודש ניסן. ישנם מספר סוגים של קוסקוס, הם שונים אחד מהשני לפי גודל גרגירי הסולת – דק, בינוני ועבה. ניתן להגיע לגודל הרצוי לפי סוג המסננת בה משתמשים.

בקרב יהודי צפון אפריקה מנת הקוסקוס נחשבת לארוחה חגיגית ומיוחדת ובדרך כלל קוסקוס מוגש לכבוד חגים או לכבוד שבת. ישנן קהילות מסוימות למשל קהילת יהודי לוב אשר בדרך כלל אוכלים קוסקוס בימי שישי בצהריים ובארוחת ערב של יום שלישי, עולים רבים מלוב הביאו איתם מסורת זו לישראל.

מתכון לקוסקוס צמחוני – פשוט וטעים

קוסקוס עם מרק ירקות חם וטעים, מנה יותר מנחמת וכיפית מזה אין, אז קדימה בואו נתחיל.

מצרכים:

2 קישואים בינוניים
3 גזרים בינוניים
1 תפוח אדמה (ללא קליפה)
1 בטטה (ללא קליפה)
6 גבעולי סלרי
200 גרם דלעת (בלי קליפה)
1 בצל
6 שיני שום
צרור שלם של פטרוזיליה
צרור שלם של כוסברה
4 כוסות חומוס קפוא או מבושל
2 כפות שמן
3 כפות של רסק עגבניות
1 כפית כורכום
1 כף כמון
1 כף פפריקה מתוקה
מלח לפי הטעם
פלפל לפי הטעם
3 כוסות של קוסקוס מהיר להכנה

כיצד מכינים?

  • יש לחתוך את הירקות (קישואים, גזרים, תפוח אדמה, בטטה, דלעת וסלרי) לחתיכות גדולות או בגודל ביס – לפי מה שאתם אוהבים. את הבצל חותכים לקוביות.
  • לוקחים סיר גדול ומכניסים אליו את כל הירקות, הירוקים (כוסברה ופטרוזיליה), התבלינים והשמן. מכסים במים, מרתיחים ומבשלים על להבה נמוכה למשך כ-30 דקות.
  • לאחר מכן, בודקים את התיבול ומתקנים לפי הצורך. בשלב זה ניתן להוסיף את החומוסים הקפואים ולבשל לעוד כ-10 דקות.

הגשה:

בצלחת עמוקה שימו את הקוסקוס שהכנתם מראש, על הקוסקוס שפכו כמות נדיבה של מרק וירקות. אפשר להוסיף עוד ירוקים טריים לקישוט ולטעם.

שיהיה בתאבון ולבריאות!

מתכונים נוספים שעשויים לעניין אותך:

מתכון לחומוס ביתי בריא וטעים

מתכון לשעועית ירוקה מוקפצת טעימה שאתם חייבים לנסות!