פחמימות

פחמימותהפחמימות (סכרידים או סוכרים) הן תרכובות אורגניות שנחשבות לתרכובות האורגניות הנפוצות ביותר מכל סוגי התרכובות האורגניות הקיימות בכדור הארץ. במשפחה זו ניתן למצוא מגוון רחב ביותר של תרכובות שונות כשהנפוצה ביותר היא הגלוקוז.

הפחמימות ממלאות ארבעה תפקידים מרכזיים בביולוגיה להלן:

  • הפקת אנרגיה בתאים – כל אחד ואחד מהיצורים החיים ללא יוצא מן הכלל עושים שימוש בפחמימות לצורך הפקת אנרגיה. האנרגיה מופקת על ידי פירוק של מולקולות גלוקוז בתהליך ביוכימי הנקרא גליקוליזה.
  • בניית החומר התורשתי – חומצות הגרעין (DNA ו- RNA) שמכילות את החומר הגנטי של כל היצורים החיים מורכבות מאבני בניין הנקראות נוקלאוטידים. כל אחד מהנוקלאוטידים מכיל סוג מסוים של פחמימה. ב- RNA ניתן למצוא סוכר שנקרא ריבוז ואילו ב- DNA ניתן למצוא סוכר שנקרא דאוקסיריבוז.
  • בנייה – מבנים פיזיולוגיים רבים מורכבים מפחמימות, בעיקר בעולם הצומח, בדגש על עמילן ותאית.
  • זיהוי תאים – ברוב התאים ניתן למצוא פחמימות בחלקה החיצוני של הממברנה. הפחמימות הממוקמות באזור זה משמשות כמעין תעודת זהות עבור התאים המאפשרת למשל את הפעילות התקינה של מערכת החיסון.

הקשר בין פחמימות לסוכרים

המונח פחמימות הוא למעשה הלחם של המילים פחמן ומים שכן הנוסחה הכימית של פחמימות רבות כוללת מולקולות של פחמן ומולקולות של מים. בשפות רבות המונח המשמש לתיאור פחמימות הוא הלחם של שתי המילים האלו כשבין היתר ניתן להזכיר את השפה האנגלית שבה נקראות הפחמימות Carbohydrate, מילה המורכבת מהלחם של המילה Hydrate (תרכובת המכילה מים) ומהמילה Carbon (פחמן).

עם זאת, בשפות רבות נהוג לקרוא לפחמימות סוכרים. המקור למילה סוכר היא בשפת הסנסקריט שבה משמעות המילה Sarkara היא אבנים קטנות. מבחינה כימית הסוכרים והפחמימות זהים, אך למרות זאת נהוג לכנות את הפחמימות הקטנות והפשוטות יותר בשם סוכרים ואת הפחמימות המורכבות יותר בשם פחמימות (הכוונה היא למשל לעמילן וגליקוגן).

בעולם התזונה המודרני נהוג לסווג את הפחמימות לשני סוגים מרכזיים: פחמימות פשוטות ופחמימות מורכבות. פחמימות פשוטות הן פחמימות המורכבות ממעט יחידות של חד סוכר ולפיכך קלות יותר לעיכול ונספגות לדם במהירות ואילו פחמימות מורכבות הן שרשראות ארוכות של חד סוכר הנספגות לדם באיטיות.

כמה פחמימות יש לצרוך?

הכמות המדויקת של הפחמימות בתפריט היומי משתנה מאדם לאדם בהתאם לגילו, מינו, הרגלי הפעילות הגופנית שלו ועוד. ישנו מגוון רחב ביותר של דיאטות בעולמנו כשחלק מהן דוגלות בצריכה מועטה ביותר של פחמימות כמו למשל דיאטת אטקינס המפורסמת ואילו חלקן דוגלות בצריכה גבוהה וכמעט בלעדית של פחמימות כמו למשל דיאטת 80/10/10.

באופן עקרוני כל עוד כמות הפחמימות מספקת את הצרכים האנרגטיים של הגוף, אין כל רע בכל כמות שהיא, אך צריכה עודפת של פחמימות מובילה לכך שהגוף מפעיל שורה של תהליכים ביוכימיים שבסופם הפחמימות העודפות נאגרות כשומן.

קראו עוד:

בירה שחורה