סידן – מה יתרונותיו לבריאות?

סידן - מה יתרונותיו לבריאות?סידן הוא אחד המינרלים החשובים ביותר בגופנו, שכן לא זו בלבד שהוא המינרל הבונה את עצמות השלד ואת השיניים אלא שמדובר על מינרל בעל תפקידים חשובים מאוד במגוון רחב של פעילויות פיזיולוגיות.

הסידן הוא חומר האיתות החשוב ביותר בתאים. היונים של הסידן יכולים לצאת מהתאים ולהיכנס אליהם באמצעות תעלות ומשאבות הממוקמות בממברנה והכניסה והיציאה של היונים גורמות להפסקה או להתנעה של מגוון רחב ביותר של תהליכים בתא.

בין היתר בעקבות התנועה של יוני הסידן התאים יכולים להפריש חומרים שונים, להתכווץ מבחינה מכנית (בין היתר בתאי השריר), להעביר אותות חשמליים לתא השכן כמו שמתרחש בתאי העצב ועוד. לאור כל זאת, ישנה חשיבות עליונה לצריכה נאותה של סידן בתפריט היומי במהלך החיים.

אילו מזונות מכילים סידן?

המקורות העיקריים לסידן הם מוצרי חלב שונים כמו למשל גבינות צהובות שיכולות להכיל גם 850 מ"ג סידן במאה גרם מוצר, חלב, יוגורט ועוד. לאור זאת, אנשים המנהלים אורח חיים טבעוני ונמנעים מצריכת מוצרי חלב, עלולים לסבול מחוסר בסידן. החדשות הטובות הן שהסידן נמצא בשפע גם במגוון רחב של מזונות מן הצומח.

במאה גרם של שיבולת שועל ניתן למצוא 240 מ"ג סידן, באצות ים ניתן למצוא למעלה מגרם סידן במאה גרם מוצר ואילו בטחינה משומשום מלא ניתן למצוא בין חמש מאות לתשע מאות מ"ג סידן.

מה היא הכמות יומית המומלצת לצריכה?

ההמלצות לצריכה יומית של סידן משתנות בהתאם לפרמטרים שונים כשאחד החשובים שבהם הוא גילו של המטופל. כך לדוגמה עד גיל חצי שנה ההמלצה היא להקפיד על צריכה של 210 מ"ג סידן ליום, בין גיל חצי שנה לשנה ההמלצה עומדת על 270 מ"ג סידן ליום ואילו בין גיל שנה לגיל שלוש, ההמלצה עומדת על כחמש מאות מיליגרם סידן ליום.

נשים בגיל המעבר זקוקות לגרם וחצי של סידן ליום, נשים בהריון או נשים מניקות זקוקות לאלף ומאתיים מ"ג סידן ויום ועוד. כאשר מחשבים את כמות הסידן המומלצת יש להתייחס לפרמטרים נוספים מלבד הגיל הכוללים את התרופות השונות שלוקח האדם, את הרכב המזונות שלו ואת מקורות הסידן, את מצב העצמות שלו מבחינת צפיפות העצם ועוד.

מה קורה כאשר הוא חסר?

חסר בסידן יכול להוביל לחולשה כללית, לבחילות והקאות, נטייה לשברים בעצמות, בעיות בקצב הלב, פגיעה בבריאות השיניים, הציפורניים והשיער, בעיות התפתחות בילדים, עקצוצים בכפות הרגליים ובידיים או אובדן תחושה באזורים אלה, התכווצויות שרירים, הפרעות שינה, כאבי עצמות, היחלשות של המערכת החיסונית ועוד.

חסר בסידן לא תמיד נובע מצריכה לא מספקת. במקרים מסוימים מדובר על צריכה מספקת המתנגשת עם צריכה של מרכיבי מזון המפריעים לספיגה התקינה של הסידן (כמו למשל משקאות מוגזים העשירים בזרחן, קפה, אלכוהול), מחלות כרוניות ועוד.