משקאות אלכוהוליים

משקאות אלכוהולייםמשקאות אלכוהוליים מהווים חלק מהתרבות של האדם המודרני ולמעשה צריכה של משקאות חריפים הייתה מנהג מקובל מאוד בקרב תרבויות רבות כבר בעת העתיקה.

עדויות ארכיאולוגיות לצריכה של משקאות אלכוהוליים נמצאו בתבליטים וציורי קיר במצרים, בספר בראשית מוזכרים הפסוקים: "ויחל נח איש האדמה ויט כרם: וישת מן היין וישכר" ובגאורגיה נמצאו עדויות בנות 8000 שנה לקיום של תעשיית יין קדומה.

מאחר ומדובר על משקאות עתיקים כל כך, שמלווים את האנושות משחר הציביליזציה, ומאחר ומשקאות שונים התפתחו בקרב תרבויות שונות, הרי שכיום ניתן למצוא מגוון רחב בצורה בלתי רגילה של משקאות אלכוהוליים כשבין היתר מדובר על סוגים שונים של בירה, יינות, וויסקי, וודקה, ג'ין, רום ועוד.

ערכים תזונתיים של משקאות אלכוהוליים

משקאות אלכוהוליים מכילים כמות גבוהה של סוכרים ולפיכך התכולה הקלורית שלהם גבוהה מאוד. מאחר ומדובר על מגוון רחב של מוצרי משקה, הרי שלא ניתן לספק הערכה כללית בנוגע לתכולה הקלורית של כל המשקאות גם יחד.

לפיכך החלטנו לפרט אודות כמה משקאות פופולאריים בנקודות להלן:

  • יין לבן חצי יבש – יין מתוק יחסית בעל תכולה קלורית גבוהה במיוחד. בכוס של יין ריזלינג ניתן למצוא בין מאה למאה וחמישים קלוריות ואילו בכוס של יין קינוח כמו למשל גוורצטרמינר ניתן למצוא אף יותר מכך (בין 175-200 קלוריות).
  • יין אדום – בכוס יין אדום ניתן למצוא בין 120-150 קלוריות בממוצע.
  • בירה – בכוס בירה בנפח של שליש ליטר ניתן למצוא כ- 140 קלוריות ואילו בחצי ליטר של בירה ניתן למצוא כ- 225 קלוריות.
  • משקאות אלכוהוליים מזוקקים – הכוונה היא למשל לג'ין, וויסקי, רום או עראק ומשקאות נוספים שמכילים כארבעים אחוז אלכוהול. צ'ייסר, או מנה בנפח שלושים מ"ל מכילה כשבעים קלוריות ואילו שוט, או מנה בנפח שישים מ"ל מכילה כמאה וארבעים קלוריות.
  • ליקרים – הליקרים הם משקאות אלכוהוליים שעברו המתקה ולפיכך תכולת הסוכר בהם גבוהה במיוחד. בפיג'לינג, לימונצ'לו וסוגים שונים של שנאפס ניתן למצוא 70 קלוריות בשלושים מ"ל (ו- 140 קלוריות ב- 60 מ"ל) ואילו בדרמבויי, ייגר דבש או ייגרמייסטר ניתן למצוא כמאה קלוריות במנה של שלושים מ"ל.

ההשפעה של האלכוהול על בריאות האדם

צריכת אלכוהול מנהלת יחסי גומלין מורכבים עם בריאות האדם. באופן עקרוני צריכה מופרזת של אלכוהול עלולה לגרום למחלות לב וכלי דם, הפרעות פסיכיאטריות, התמכרות לאלכוהול, מחלות כבד חמורות ואף להוביל למוות.

עם זאת, צריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים דוגמת יין אדום או בירה, מקושרת עם מגוון רחב של תועלות בריאותיות כמו למשל הפחתת לחץ דם, שיעור נמוך יותר של סוכרת סוג 2 ועיכוב של מחלת טרשת העורקים.

בכלליות לא מומלץ לאנשים שטרם התנסו בצריכת משקאות אלכוהוליים להתחיל לצרוך אותם ולאלו שצורכים אלכוהול, מומלץ לצרוך במתינות.