טיגון – זה לא בריא

מזון מטוגןרבות כבר דובר בנזקי הטיגון לבריאות במחקרים מדעיים רבים מספור ובאמצעי המדיה השונים.

מעבר לכך שטיגון גורם לפירוק של ויטמינים, לחמצון של השמן ולספיגה של קלוריות רבות ושומנים רבים מהמזון, הרי שמשנה לשנה מצטברות יותר ויותר עדויות לפיהן צריכה מופרזת של מזונות מטוגנים באופן קבוע מעלה את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן בדגש על סרטן המעי הגס.

עם זאת, אין זה סוד שהטיגון היא טכניקת בישול פופולארית כיוון שמדובר על שיטת בישול שגורמת למזונות להיות ערבים יותר לחך.

כל ילד יעדיף תמיד מנת צ'יפס מטוגן על פני מנת סלט וזאת כיוון שאנחנו מתוכנתים מבחינה אבולוציונית להעדיף מזונות שמנים על פני מזונות דלים בשומן. האמת היא שההעדפה הטבעית הזו הייתה רלוונטית ואפילו קריטית להישרדות של המין האנושי לאורך רוב שנות הקיום שלנו כגזע, אך בתקופתנו מדובר על העדפה שעלולה להיות קטלנית כפי שניתן להבין מהממדים המדאיגים של מגפת ההשמנה.

במידה ואתם מעוניינים לגלות דרכים חדשות בהן ניתן להחליף את הטיגון בטכניקות אחרות וכך ליהנות מבריאות טובה ואריכות ימים, הגעתם למקום הנכון. במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר טכניקות בישול נהדרות ולא פחות חשוב מכך – בריאות!

אידוי

אידוי היא אחת מטכניקות הבישול העתיקות ביותר ולפיכך אין זה פלא שמדובר גם על אחת מטכניקות הבישול הבריאותיות ביותר. על מנת לאדות מוצרי מזון שונים יש להצטייד בסיר אידוי מבמבוק או בשושנת אידוי, להניח אותם מעל סיר עם מים רותחים ובזה פחות או יותר נגמר הסיפור.

האידוי לא פוגע ברכיבים התזונתיים של המזון וכן מדובר על טכניקת בישול שאין צורך לעשות בה שימוש בשמן כלל.

אפייה

פחות או יותר כל מנה שניתן להכין באמצעות טיגון, ניתן גם להכין באמצעות אפייה כשבין היתר מדובר על מנות עוף מגוונות ואפילו על צ'יפס. על מנת להעניק למזונות האפויים את הניחוח האופייני למזונות שטוגנו בשמן, ניתן להזליף עליהם כמה טיפות של שמן זית בגמר האפייה.

הקפצה

אין כל רע בשימוש בשמן ולמעשה ללא שמן לא ייתכנו חיים. ההורמונים בגופנו מורכבים ממרכיבים שומניים, בכל אחד ואחד מתאי הגוף ניתן למצוא רכיבים שומנים במעטפת הממברנלית ועוד. עם זאת, מומלץ מאוד שבמידה ומבשלים עם שמן, שמשך הבישול יהיה קצר ככל האפשר. הדרך הגרועה ביותר לבשל עם שמן היא טיגון עמוק והדרך הטובה ביותר לבשל עם שמן היא הקפצה.

ככל שהשמן יעבור חימום למשך זמן קצר יותר, כך הוא יתחמצן פחות ופחות חומרים רעילים ייווצרו בתהליך הבישול. מאחר ובישול בהקפצה הוא בישול מהיר מאוד, הרי שמדובר על דרך נפלאה ליהנות מטיגון בשמן מבלי לקלקל אותו במהלך התהליך.

שימוש בתרסיסי שמן

אחת הבעיות המרכזיות הנוגעות לטיגון באופן כללי ולא רק לטיגון בשמן עמוק היא שאנשים האוהבים לטגן את המזונות שהם צורכים, נוטים לעשות שימוש בכמויות רציניות מאוד של שמן, לעתים מבלי משים. על מנת לדאוג לכך שרק הכמות הדרושה תמלא את המחבת, מומלץ לעשות שימוש בתרסיסים.

כמו כן, ניתן כיום לרכוש מכלים רב פעמיים להתזה ולמלא אותם בסוגי השמנים הבריאים או בסוגי השמנים שאתם אוהבים במיוחד.

להימנע משימוש חוזר

במידה וכבר עשיתם שימוש בשמן שבסיר או במחבת פעם אחת, הימנעו מלעשות בו שימוש פעם נוספת. כאשר השמן מחומם לטמפרטורות גבוהות הוא עובר תהליכי חמצון ולכן כאשר עושים בו שימוש פעם נוספת, משול הדבר להוספת חטא על פשע, קחו זאת לתשומת לבכם.