דיאטה לחולי קוליטיס

דיאטה לחולי קוליטיסקוליטיס היא מחלה כרונית השייכת למשפחת מחלות המעי הדלקתיות. קוליטיס היא מחלה אוטואימונית ולפיכך נכון לכתיבת שורות אלה לא ברור מה הם הגורמים הספציפיים להתפרצות שלה באוכלוסייה. המחלה באה לידי ביטוי בהתפרצויות של דלקת באזור המעי הגס והרקטום המופיעה בגלים כשבין גל לגל קיימת תקופה של רגיעה (רמיסיה או נסיגה).

בקרב עשרים אחוז מהחולים בקוליטיס המחלה מערבת את המעי הגס בכללותו כולל הרקטום, בארבעים עד חמישים אחוז מהחולים הדלקת מערבת את אזור המעבר בין הרקטום לסיגמא ואת הרקטום בלבד אך ברוב החולים באופן כללי המחלה מערבת את הרקטום ומתפשטת כלפי מעלה למרחקים שונים במעי הגס. אצל חלק קטן יחסית מהחולים קיימת מעורבות של המעי הדק הטרמינלי.

מה הקשר של מחלת הקוליטיס לתזונה של החולים?

הדלקת שמתלקחת במערכת העיכול גורמת לבעיות בתפקוד של החלק הספציפי שנפגע. בנוסף לכך, החולים עלולים לסבול מכאבים חמורים בזמן המעבר של המזון במעי הגס וברקטום. כתוצאה מכך, חולים רבים סובלים מפחד מאכילה במהלך ההתלקחות של המחלה, מהקאות מרובות ומאובדן משקל.

לא אחת החולים סובלים במהלך ההתפרצות של הדלקת מבעיות בספיגת נוזלים ומשלשולים חמורים המצריכים מתן תשומת לב יתרה לכמות הנוזלים בתפריט היומי וכן יכולת ספיגת השומנים במעי נפגעת בחולים רבים בעקבות הדלקת.

הקו המנחה בטיפול התזונתי בחולי קוליטיס

הדבר החשוב ביותר שיש להבין בכל הקשור לתפריט התזונתי של חולי הקוליטיס הוא שיש להימנע מאיסור גורף על אכילת מזונות מסוימים עבור כלל החולים. בכל חולה עשויים להופיע תסמינים אחרים וכל חולה עלול להיות רגיש לפיכך למזונות אחרים.

בנוסף לכך, הרגישות למזונות השונים עלולה להשתנות במהלך הזמן ולכן ישנה חשיבות עליונה לבצע מעקב תזונתי ותסמיני אחרי המטופל כשבדרך כלל המעקב נעשה על ידי דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול במטופלים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס.

על מנת להישאר עם יד על הדופק בנוגע למזונות המומלצים והפחות מומלצים לצריכה, מומלץ לנהל יומן אכילה יומי שבו צריך לכתוב המטופל אילו מזונות צרך וכיצד הרגיש לאחר האכילה שלהם במהלך העיכול. באופן כזה ניתן להסיק מסקנות ולהתאים את התפריט היומי באופן מוצלח יותר למטופל.

הנחיות כלליות

  • במהלך התקף של קוליטיס מומלץ להמעיט בצריכת פירות וירקות וזאת כיוון שפירות וירקות מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים שעשויים לגרות את המעי המודלק. במידת הצורך יש להוסיף לתפריט התזונתי תוספי מזון שונים בהתאם לצורך. מוצרי מזון נוספים המכילים סיבים הם דגנים מלאים, גרעינים, אגוזים, תירס ועוד.
  • במצבי דלקת מומלץ לגרות כמה שפחות את מערכת העיכול. לאור זאת חשוב להקפיד שלא לאכול מאכלים מתובלים או חריפים מדי, שעלולים לגרום להחמרה של הכאבים.
  • במצבי שלשול יש להרבות בשתיית מים.
  • לא אחת השלשול יכול להשרות אי סבילות זמנית ללקטוז. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאנזים הלקטאז שאחראי לפירוק הלקטוז נוטה להיעלם במהירות רבה במצבי שלשול ממערכת העיכול. כמו כן, במצבי שלשול חשוב להימנע מצריכת משקאות ומזונות המכילים קפאין וזאת כיוון שקפאין ממריץ את מערכת העיכול ועלול להחמיר את השלשול אף יותר.
  • על מנת להפחית את העומס על מערכת העיכול מומלץ להקטין את נפח הארוחות ולהגדיל את מספרן תוך צמצום מרווחי הזמן בין ארוחה לארוחה.
  • חשוב ביותר שלא להתעלם מהאספקטים התזונתיים של המחלה. תחת זאת מומלץ לקבוע פגישה שבועית עם דיאטנית קלינית, במיוחד במהלך ההתפרצות של הדלקת. על ידי תזונה מתאימה ניתן להימנע מהחמרה של הדלקת ומהפחתת דרגת החומרה של התסמינים השונים.

ראו גם:
תזונה דלת שארית לסובלים מקוליטיס