דיאטה לחולי קרוהן

דיאטה לחולי קרוהןקרוהן היא מחלה דלקתית הנמנית על משפחת מחלות המעי הדלקתיות. המחלה באה לידי ביטוי באופן כרוני ומתאפיינת בתקופות של התפרצות שביניהן יש תקופות של רמיסיה (נסיגה). המשמעות היא שהמחלה לא מורגשת בכל רגע נתון, אלא רק בתקופות בהן היא מתפרצת.

הדלקת שפוגעת בחולים יכולה להופיע בכל אזור במערכת העיכול, החל מחלל הפה וכלה בפי הטבעת אם כי קרוב למחצית מהחולים סובלים מהתפרצויות של דלקת במעי הדק והמעי הגס ואילו בין שלושים לארבעים אחוז מהחולים סובלים מדלקת שמתפרצת במעי הדק בלבד.

מעבר לפגיעה במערכת העיכול החולים בקרוהן סובלים משכיחות גבוהה של פגיעה במערכות רבות אחרות לרבות בעיניים, בעור, במפרקים, בעצמות, במערכת השתן ועוד.

הקשר של מחלת קרוהן לתזונה

כל עוד החולה לא עבר ניתוח במערכת העיכול וכן כל עוד הוא נמצא במצב של רמיסיה, הרי שבאפשרותו לנהל אורח חיים תקין ולצרוך את המזונות האהובים עליו ללא חשש. עם זאת, ברגע שבו מתפרצת הדלקת, הרי שבמהלך העיכול החולה עלול לסבול ממגוון רחב של תסמינים שיכולים לבוא לידי ביטוי בין היתר בעוויתות מעיים, כאבים חריפים, הקאות, שלשולים ועוד.

בנוסף לכך, הדלקת במערכת העיכול גורמת לתת ספיגה, שכן המעי לא מסוגל לעכל כראוי את מרכיבי המזון השונים. לאור זאת, חלק ניכר מהחולים סובלים מחסרים תזונתיים וכן אחד הסיבוכים השכיחים של המחלה הוא אובדן משקל לא רצוני.

בקרב ילדים הסובלים מקרוהן שיעור תת המשקל עומד על קרוב למאה אחוז וכחמישים אחוז מהחולים בקרוהן בילדות סובלים מבעיות התפתחות בדרגות חומרה שונות.

תזונה המתאימה לחולי קרוהן

הדבר החשוב עליו צריכים להקפיד חולי קרוהן הוא לאבחן את המזונות שגורמים להם לכאבים בזמן שהמחלה פעילה. לרוע המזל, חולים רבים סובלים מפחד מפני האכילה ונמנעים באופן אוטומטי מאכילה של קבוצות מזון שלמות. לאור זאת בחלק מהחולים ניתן לראות תת תזונה שבאה לידי ביטוי בחסרים תזונתיים מסוימים, אך לאו דווקא בתת משקל.

חשוב להתאים את התפריט למטופל בשיתוף פעולה עם דיאטנית קלינית שעוסקת בטיפול בחולים עם מחלות מעי דלקתיות באופן שגרתי. בין היתר בזמן שבונים את התפריט לחולה קרוהן יש לקחת בחשבון את הנתונים הבאים:

  • מיקום הדלקת – המיקום של הדלקת משפיע במידה רבה על סוג המזונות אותם יכול לאכול החולה. כך לדוגמה במידה והמטופל סובל מדלקת באזור הוושט, הרי שיש לשים את הדגש על צריכה של מזונות במרקם רך ובדרגת רטיבות גבוהה, אך במידה ומדובר על מחלה שפוגעת במעי הגס, הרי שלמרקם המזון אין השפעה רבה על התסמינים אלא דווקא לתכולת הסיבים הלא מסיסים שבמזון.
  • מידת החומרה של אובדן המשקל – כאשר בונים תפריט לחולה קרוהן הסובל מאובדן משקל חמור, ייתכן כי ישנו צורך לשקול הוספת מזונות רפואיים נוזליים על מנת לספק לו מספיק קלוריות מדי יום ביומו במהלך ההתלקחות.
  • סוג החסרים התזונתיים – הזכרנו את מיקום הדלקת כגורם שיש להתייחס אליו כאשר באים לבנות את התפריט התזונתי, אך חשוב לציין כי מיקום הדלקת משפיע גם על סוג החסרים וזאת כיוון שמרכיבי המזון השונים נספגים באזורים שונים במערכת העיכול. לפיכך, חשוב להתייחס גם לסוג החסרים מהם סובל המטופל ובמידת הצורך להשלים את החסר בתזונה באמצעות תוספי מזון, עירוי ורידי או פריטי מזון שונים.
  • היכולת לצרוך חלב – חולי קרוהן סובלים לא אחת מחוסר סבילות לקטוז, בעיקר במהלך ההתלקחות. חשוב לתת על כך את הדעת עבור כל מטופל באופן אישי בהתאם למצבו.