קולרבי (כרוב הקלח) הוא זן ירק חד השייך למשפחת המצליבים. המקור לשם קולרבי נמצא בשפה הגרמנית שבה משמעות המילה קול היא כרוב ומשמעות המילה רבי היא לפת. ישנם מספר זנים של קולרבי שהמשותף להם הוא הצבע של פנים הירק הנוטה לגוון ירוק בהיר עד צהוב. הקליפה של רוב הזנים בצע ירקרק בהיר אם כי ישנם זנים שצבע הקליפה שלהם סגול.
ערכים תזונתיים של קולרבי
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם קולרבי:
- 27 קלוריות, 1.7 גרם חלבון, 6.2 גרם פחמימות, 0.1 גרם שומן, 3.6 גרם סיבים תזונתיים ו- 91 גרם מים.
- ויטמינים – ויטמין A – כ 2 מק"ג, ויטמין B1 (תיאמין)- כ 0.05 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.02 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.4 מ"ג, ויטמין B9 – כ 16 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.165 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.15 מ"ג (סך הכול 0.801 מ"ג ויטמינים ממשפחת B), ויטמין E – כ 0.48 מ"ג, ויטמין K – כ 0.1 מק"ג וויטמין C – כ 62 מ"ג.
- מינרלים – 20 מ"ג נתרן, 350 מ"ג אשלגן, 0.03 מ"ג אבץ, 46 מ"ג זרחן, 19 מ"ג מגנזיום, 0.4 מ"ג ברזל ו- 24 מיליגרם סידן.
כיצד ניתן לשלב את הקולרבי בתזונה היומיומית?
אחד היתרונות המרכזיים של הקולרבי בא לידי ביטוי בכך שמדובר על ירק שנוח מאוד לעבוד אתו ושניתן לשלבו במגוון רחב ביותר של מנות. השימוש המרכזי של הקולרבי הוא בסלטי ירקות או בסלטים המתבססים עליו באופן בלעדי, אך בנוסף לכך ניתן לאדות אותו, לגרד אותו בפומפייה, להכין ממנו קציצות, לצלות אותו על הגריל או על מחבת פסים, להכין ממנו לביבות או קציצות, לאפות אותו בתנור או במדורה כשהוא עטוף בנייר כסף, להקפיץ אותו במנה מוקפצת צמחונית או בשרית, לבשל אותו בתבשיל או במרק ועוד.
מאחר וכאשר הקולרבי נא טעמו המריר דומיננטי מאוד, הרי שבסלטים טריים מומלץ לעשות בו שימוש כשהוא פרוס לפרוסות דקות מאוד או כשהוא פרוס לשערות דקות.
היתרונות של הקולרבי לדיאטה
אמנם הקולרבי לא מרשים מבחינת הערכים התזונתיים שלו, אך בכל הקשור לדיאטה שמטרתה להפחית במשקל, הרי שיש לו כמה יתרונות ברורים. ראשית, מדובר על ירק בעל ערך קלורי נמוך מאוד וזוהי הסיבה לכך שהקולרבי מקושר לא אחת עם המונח "ערך קלורי שלילי", המתייחס למוצרי מזון שעל מנת להכין ולעכל אותם, יש צורך להשקיע יותר קלוריות מהכמות שהירק מעניק לגוף.
בנוסף לכך, הקולרבי דל במיוחד בשומן, כך שמדובר על ירק שמסוגל להשרות תחושת שובע לאורך זמן מבלי לתרום לתצרוכת הקלורית במיוחד ומבלי להגדיל את ריכוז השומן במנה או בתפריט היומי באופן כללי. הוסיפו לכך את העובדה שניתן לשאת אותו בקלות ולאכול אותו כמו תפוח כנשנוש בין הארוחות וקבלו את הירק האידיאלי עבור כל מי שמעוניין לרזות.