למה כדאי לאכול שזיפים?

למה כדאי לאכול שזיפים?השזיף הוא פריו של עץ נשיר ממשפחת הורדיים בה חברים בני משפחה מכובדים אחרים דוגמת השקד והאפרסק. את השזיף ניתן לאכול ישירות מהעץ, אך בנוסף לכך נהוג כיום לאפות את השזיף, לייבש אותו, לטחון, להקפיא, לבשל ועוד. השזיף בדרך כלל מככב בריבות ובמאכלים מתוקים בדגש על קינוחים, אך בנוסף לכך ניתן למצוא אותו גם במנות בשר רבות, בתבשילים ועוד.

כמו כן, נהוג במדינות מסוימות להפיק משקאות אלכוהוליים משזיפים כמו למשל ברנדי סליבוביץ', המופק מיין שזיפים שהינו בסך הכול מיץ שזיפים שעבר תהליך של תסיסה.

סך הכול נהוג לחלק את כל מינים של השזיפים שמיועדים למאכל לשני מינים מרכזיים: השזיף היפני והשזיף האירופי. השזיף האירופי עשה עלייה לישראל כבר בראשית ההתיישבות היהודית בארץ, אך לא נקלט היטב. היה זה דווקא השזיף היפני שהתאקלם כאן בצורה טובה והתפשט בעיקר בתקופת המנדט.

כיום גדלים בארץ זני שזיפים יפניים למכביר כמו למשל בלק אמבר, בלק ג'ם, סנגולד, סנטה רוזה ומטלי, אך רק זן אחד של שזיף אירופאי הנקרא שגיב.

ערכים תזונתיים של שזיף

להלן הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם שזיף טרי:

  • 46 קלוריות, 0.7 גרם חלבון, 11.42 גרם פחמימות, 0.28 גרם שומן, 1.4 גרם סיבים תזונתיים ו- 87.25 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין A – כ 17 מק"ג, ויטמין K – כ 6.4 מק"ג, ויטמין E – כ 0.26 מ"ג, חומצה פולית (ויטמין B9) – כ 5 מק"ג, ויטמין B6 – כ 0.029 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.135 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.417 מ"ג, ויטמין B2 – כ 0.026 מ"ג, ויטמין B1 – כ 0.028 מ"ג (סה"כ 0.64 מ"ג ויטמינים מקבוצה B).
  • מינרלים – 157 מ"ג אשלגן, 0.1 מ"ג אבץ, 7 מ"ג מגנזיום, 16 מ"ג זרחן, 0.17 מ"ג ברזל ו- 6 מ"ג סידן.

היתרונות הבריאותיים של שזיפים

מעבר לכך שמדובר על פרי מרענן, צבעוני, עסיסי ומלא טעם, הרי שהשזיף מכיל גם שפע של ויטמינים ומינרלים חשובים. בנוסף לכך, בשזיף ישנם חומרים פעילים המזרזים את פעילות מערכת העיכול ולפיכך השזיף מתאים במיוחד לאנשים הסובלים מעצירות. בניגוד למה שרבים חושבים, לא הסיבים שבפרי הם אלו שמשפרים את תפקוד המערכת, אם כי בשזיף בהחלט ישנם סיבים תזונתיים. לאור זאת, גם שתייה של מיץ שזיפים או של מים שהושרו בהם שזיפים יכולה להקל מאוד במצבי עצירות.

רבים מתייחסים לשזיף המיובש כאל שזיף טרי, אבל למעשה מדובר בטעות. הייבוש של הפרי אמנם מעניק לו תוחלת חיים ארוכה יותר, טעם שונה ומרקם ייחודי, אבל במהלך הייבוש הערכים התזונתיים של הפרי משתנים מן הקצה אל הקצה. רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי במאה גרם של שזיפים מיובשים ניתן למצוא כשלוש מאות קלוריות, כמעט פי 7 יותר קלוריות בהשוואה לשזיף טרי, קחו זאת לתשומת לבכם.