היתרונות הבריאותיים של אורגנו

מה היתרונות הבריאותיים של אורגנו?אורגנו, או כפי שהוא נקרא בעברית תקנית "אזובית פשוטה", הוא שיח ממשפחת השפתניים המזוהה בעיקר עם הבישול האיטלקי, אך באופן עקרוני נפוץ מאוד בכל סוגי המטבחים הים תיכוניים.

ישנם מספר זנים שונים של אורגנו הגדלים בארצות המזרח התיכון, אך כולם ללא יוצא מן הכלל משמשים לתיבול. אזורי הגידול העיקריים של האורגנו הם יוון, איטליה, מערב אסיה, חצי האי הבלקני וטורקיה.

שימושי האורגנו לאורך ההיסטוריה

בתקופת יוון העתיקה ורומא העתיקה נהוג היה להשתמש באורגנו כצמח מרפא והיוונים אף נהגו לעטר את ראשיהם של החתן והכלה בזרים שהיו קלועים מענפי אורגנו כסגולה למזל טוב. לאורך ההיסטוריה נעשו שימושים מגוונים בעלי האורגנו, כשבין היתר השתמשו בהם לריפוי של מחלות בדרכי העיכול, לריפוי פצעים ולהרגעה.

גם בימי הביניים נהוג היה להשתמש באורגנו על מנת לטהר את האווירה מרוחות רעות ואף להגנה מפני מעשי כישוף, אך כיום השימוש המרכזי באורגנו הוא כתבלין. בישראל ניתן להשיג ברשתות השיווק ובשווקים אורגנו טרי, אך האורגנו הנפוץ ביותר בארץ הוא דווקא האורגנו היבש השכיח במיוחד בפיצריות ובמסעדות שמתמחות בבישול איטלקי.

ערכים תזונתיים של אורגנו יבש

במאה גרם אורגנו יבש ניתן למצוא כ- 306 קלוריות, 11 גרם חלבון, 64.43 גרם פחמימות ומעט יותר מעשרה גרם שומן. האורגנו עשיר מאוד בסיבים תזונתיים כשבמאה גרם בלבד של אורגנו ניתן למצוא כ- 42.8 גרם סיבים.

כמו כן, האורגנו היבש מכיל כמויות גבוהות של ויטמינים מקבוצה B (סה"כ 8.3 מ"ג במאה גרם), חומצה פולית (274 מק"ג במאה גרם), ויטמין K (כ 621.7 מק"ג במאה גרם), סידן (1576 מ"ג במאה גרם), אשלגן ( 1669 מ"ג במאה גרם) ועוד.

למעשה, בכמות של מאה גרם אורגנו ניתן לקבל פי 5.5 מכמות הברזל היומית המומלצת, פי 5.18 מהכמות המומלצת של ויטמין K, קרוב למאה אחוז מהכמות המומלצת של ויטמין C, למעלה מפי 2 מהכמות המומלצת של ויטמין A וקצת יותר מהכמות המומלצת לצריכת סיבים ביום.

אורגנו להקלה על גודש באף

כפי ששמתם לב, תכולת השומן בעלי האורגנו גבוהה יחסית ולפיכך אין זה פלא כי נהוג להפיק מהאורגנו גם שמן. במידה ואתם סובלים מגודש באף, נסו לטפטף כמה טיפות של שמן אורגנו לתוך סיר עם מים רותחים ולשאוף את האדים בעודכם רוכנים לעבר הסיר. השיפור בנשימה האפית יורגש באופן מידי.

אורגנו במאכלים שונים

האורגנו מזוהה יותר מכול עם הפיצה, אך יהווה תוספת נפלאה לכל מאפה מלוח לרבות קלצונה, בורקס או בורקיטס. כמו כן, ניתן להוסיף כמה עלים טריים של אורגנו לכל סלט או חביתה.

במידה ומעוניינים להשתמש באורגנו בתבשילים בבישול ארוך, מומלץ להוסיף את האורגנו זמן קצר לפני ההגשה על מנת שלא לאבד את הניחוח המרענן שלו בבישול הארוך.

קראו עוד: דיאטה בחג השבועות