למה כדאי לאכול אספרגוס?

אספרגוסאספרגוס הוא מין של צמח המשתייך מבחינה בוטנית למשפחת האספרגיים. האספרגוס גדל פרא באזורים המאופיינים באקלים ממוזג וחם בצפון מערב אסיה, אלג'יריה, דרום ומרכז אירופה.

את האספרגוס ניתן לאכול בשלמותו לאחר חליטה בליווי רטבים, לשלב בסלט, ניתן גם כן להכין ממנו מרקים, לשלב אותו במנות מוקפצות, במנות אפויות של בשר, עוף ודגים וכמובן שמדובר גם כן בירק המושלם לאלו האוהבים לנשנש ירקות חלוטים ללא תוספות מיוחדות, כנשנוש העומד בפני עצמו.

מאז ומעולם מוכר האספרגוס כצמח מרפא, כשלמעשה ישנן עדויות ארכיאולוגיות לכך שהמצרים הקדמונים עשו באספרגוס שימוש לצרכים רפואיים כבר לפני 4500 שנים. החל מהמאה השנייה לספירה הוא נמצא בשימוש הרומאים והיוונים כשדיוסקורידס כתב על האספרגוס כי הוא ניחן בסגולות של חומר משלשל ומשתן ומסייע להחלמה מצהבת.

סך הכול נהוג לחלק את הסוגים השונים של האספרגוס הנמכר בשווקים לשלוש קבוצות עיקריות: האספרגוס הלבן, הירוק והסגול. האספרגוס הלבן נוצר כתוצאה מההערמה של הקרקע בתהליך הגידול, הגורמת לכך שהגבעולים לא ייחשפו לשמש וכתוצאה מכך לא נוצר בהם הכלורופיל הירוק.

הערכים התזונתיים של אספרגוס

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם אספרגוס מבושל (חלוט):

  • 22 קלוריות, 2.4 גרם חלבונים, 4.11 גרם פחמימות, 0.22 גרם שומנים, 2 גרם סיבים תזונתיים ו-92.65 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.162 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.139 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 1.084, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 149 מק"ג, ויטמין B5 – כ 0.225 מ"ג, ויטמין B6 – כ 0.079 מ"ג (סך הכול 1.838 מיליגרם ויטמינים מקבוצת B), ויטמין A – כ 50 מק"ג, ויטמין K – כ 50.6 מק"ג וויטמין C – כ 7.7 מ"ג.
  • מינרלים – 14 מ"ג נתרן, 224 מ"ג אשלגן, 54 מ"ג זרחן, 14 מ"ג מגנזיום, 0.91 מ"ג ברזל ו- 0.91 מ"ג סידן.

היתרונות הבריאותיים של האספרגוס

כפי שניתן להבין מהערכים שפורטו לעיל, אחד היתרונות המרכזיים של האספרגוס בא לידי ביטוי בתכולה המרשימה של הוויטמינים והמינרלים, העומדת בניגוד לערך הקלורי הנמוך של הירק ולתכולת השומן המזערית שלו. כמו כן, האספרגוס מכיל שפע של נוגדי חמצון, המסייעים לנטרל את נזקי הרדיקלים החופשיים ובכך להאט את תהליכי ההזדקנות של הגוף ולהפחית את הסיכוי להתנעה של תהליכים סרטניים.

מעבר לכל זה, הרי שנמצא כי האספרגוס מסייע להפחית את הסיכוי לסבול מדלקת בדרכי השתן ומאבנים בכליות ותכולת הסיבים הגבוהה שלו מסייעת לשמירה על תפקוד תקין של מערכת העיכול ולשיפור מרקם היציאות.

צריכת אספרגוס נבונה

אמנם האספרגוס מכיל מעט קלוריות ושומן, אך יתרונות אלו בטלים בשישים כל אימת שמגישים אותו לצד רטבים עתירי שומן כמו לדוגמה רוטב הולנדייז המכיל בעיקר חמאה וחלמונים. אי לכך, מומלץ לתת עדיפות לצריכה של אספרגוס בליווי ברטבים קלים או בתיבול עדין של מעט שמן זית ולימון.