למה כדאי לאכול אפרסק?

למה כדאי לאכול אפרסק?האפרסק הוא אחד מפירות הקיץ האהובים ביותר בישראל ולפעמים זה נדמה כאילו היה כאן מאז ומעולם. עם זאת, האפרסק בפירוש לא גדל בארץ ישראל מאז ומתמיד ולמעשה מקור האפרסק הוא רחוק מאוד מכאן, בסין.

ככל הנראה, כבר לפני ארבעת אלפים שנים תרבתו הסינים את עץ האפרסק ונהנו מפירותיו. בשלב מסוים בהיסטוריה עץ האפרסק מצא את דרכו לפרס ורק בימי אלכסנדר מוקדון נפוץ מפרס ליוון ומשם הגידול שלו התפשט לארצות נוספות באגן הים התיכון.

הספרדים היו אלו שנטעו את עצי האפרסק הראשונים ביבשת המוזהבת, הלא היא אמריקה ואילו בימינו מגדלים אפרסקים בעיקר בארצות הברית, איטליה, ספרד, ארגנטינה, סין, יפן, צרפת, דרום אפריקה, אוסטרליה, מקסיקו, צ'ילה, הונגריה ותורכיה. בארץ גדלים מטעי אפרסקים בעיקר בהרי הגליל, במרכז שפלת החוף ובהרי ירושלים.

ערכים תזונתיים של אפרסק

להלן הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם אפרסק טרי:

  • 39 קלוריות, 0.91 גרם חלבון, 9.54 גרם פחמימות, 0.25 גרם שומן, 1.5 גרם סיבים תזונתיים ו- 88.85 גרם מים.
  • ויטמינים – ויטמין K – כ- 2.6 מק"ג, ויטמין E- כ- 0.73 מ"ג, ויטמין C – כ- 6.6 מ"ג, חומצה פולית (ויטמין B9) – כ- 4 מק"ג, ויטמין B6 – כ- 0.025 מ"ג, ויטמין B5 – כ- 153 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ- 0.806 מ"ג, ויטמין B2 כ-0.031 מ"ג, ויטמין B1 – כ- 0.024 מ"ג (סה"כ 1.043 מ"ג ויטמינים מקבוצה B) וויטמין A – כ- 16 מ"ג.
  • מינרלים – 190 מ"ג אשלגן, 0.17 מ"ג אבץ, 20 מ"ג זרחן, 9 מ"ג מגנזיום, 0.25 מ"ג ברזל, 6 מ"ג סידן.

היתרונות הבריאותיים של האפרסק

האפרסק מכיל שפע של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. מצד שני הוא כמעט ולא מכיל שומנים, מה שהופך אותו לפרי מצוין עבור אלו המעוניינים להשיל אי אילו קילוגרמים ממשקלם.

אחת הסיבות לכך שמדובר על אחד מהפירות המרעננים ביותר של הקיץ היא תכולת המים הגבוהה של האפרסק (כמעט כל משקלו מורכב ממים). קל מאוד לשאת את האפרסק לעבודה, לבית הספר או לגן, נחמד לאכול אותו בדיוק כמו שנוגסים בתפוח וכן ניתן לשלב אותו בפלטת גבינות או נקניקים, בסלטי פירות ועוד.

מהאפרסק ניתן גם להכין שייק בריאות באופן בלעדי בתוספת יוגורט וכמובן שניתן גם לשלב אותו בשייק מפירות מעורבים או מיץ רימונים.

אפרסק מקופסת שימורים – גם בריא?

חשוב מאוד להבין כי אפרסק משומר שונה מאוד בערכים התזונתיים שלו מאפרסק טרי. למעשה, מדובר במוצר שונה והרבה פחות בריא. רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי למשל במאה גרם של פלחי אפרסק בסירופ של חברת שופרסל, ניתן למצוא כשבעים קלוריות, כמעט פי שניים מכמות הקלוריות שניתן למצוא באפרסק טרי וקרוב לשבעה עשר גרם פחמימות, קרוב לפי שניים יותר פחמימות בהשוואה לאפרסק טרי. לאור זאת, במידת האפשר מומלץ תמיד לבחור בפרי הטרי.