היתרונות הבריאותיים של פטריות

היתרונות הבריאותיים של פטריותלפני שנפתח בדברים נציין כי המונח "פטריות" משמש לתיאור ממלכה שלמה של אורגניזמים כשסך הכול ישנם ברחבי העולם יותר ממאה אלף מינים שונים של פטריות, אך במאמר שלפניכם נתמקד מן הסתם אך ורק בפטריות המשמשות לצרכי מאכל.

ממלכת הפטריות

מעניין לדעת כי הפטריות, שסווגו בעבר כצמחים, אינן צמחים הלכה למעשה וזאת כיוון שהפטרייה צורכת פחמן מתרכובות אורגניות שיוצרו על ידי אורגניזמים אחרים ולא מייצרת את הפחמן בעצמה. זאת בניגוד כמובן לצמחים המייצרים פחמן באופן עצמאי בתהליך הפוטוסינתזה. כמו כן, הפטריות נבדלות מבעלי החיים בין היתר בכך שהן מעכלות את מזונן מחוץ לגוף בעוד שבעלי החיים מעכלים את מזונם בתוך הגוף.

בשל כך ובשל מאפיינים נוספים המייחדים את הפטריות מהממלכות האחרות, הוחלט בשלב מסוים כי הדרך הנכונה ביותר לסווג בה את הפטריות תהיה להגדיר אותן כממלכה העומדת בפני עצמה. מבחינה טקסונומית נהוג לחלק את הפטריות למספר מערכות כמו לדוגמה זוגניות, פטריות פעמון ועוד כשרובן המוחלט של הפטריות המשמשות לצורכי מאכל נמצאות בתת הממלכה הנקראת פטריות עילאיות או דיקאריה (Dikarya).

הסוגים הנפוצים ביותר של פטריות

להלן מספר סוגים נפוצים של פטריות המשמשים לצורכי מאכל:

  • שי מג'י (Shimeji) – פטריות המאופיינות בחיי מדף ארוכים במיוחד ובמרקם פריך. סוג זה של פטריות נהוג לבשל לפני השימוש, שכן כשהן טריות טעמן מריר ואילו לאחר הבישול טעמן הופך לאגוזי.
  • אנוקי (Enoki) – פטריות הנראות כמו זר פרחים כשהן טריות. טעמן מתקתק ועדין ומזכיר מעט את טעמם של הענבים. סוג זה של פטריות משתלב נפלא בעיקר במנות המוכנות במהירות כמו לדוגמה מנות מוקפצות, שכן בישול ארוך מדי גורם להן להתקשות.
  • שי-טאקי (Shiitake) – פטריות בשרניות מאוד ועזות טעם המוכרות לנו בעיקר ממסעדות הסושי. סוג זה של פטריות ניתן לשלב בסלטים, מנות נודלס, פסטות, מנות מוקפצות, אומלטים, תבשילי בשר, דגים ועוף, קישים ועוד.
  • שמפיניון (White button) – הפטריות הנפוצות ביותר בעולם המערבי. בפטריות השמפיניון ניתן להשתמש כשהן טריות בסלט, אך ניתן גם כן לאפות אותן בתנור, לשלב אותן בתבשילים בבישול ארוך, לצלות אותן על הגריל ועוד.
  • פורטבלו (Portobello) – פטריות המתאימות גם כן למגוון רחב של שימושים. בין היתר פטריות הפורטבלו הבשרניות יכולות להוות תחליף נפלא עבור צמחונים וטבעונים, המחפשים חומר גלם שניתן לצלות אותו על הגריל בדומה לנתח בשר.

היתרונות הבריאותיים של הפטריות

היתרונות הבריאותיים המרכזיים של הפטריות השונות באים לידי ביטוי בעיקר בתכולת הסיבים הגבוהה שלהן ובתכולה הקלורית הנמוכה שלהן. בנוסף לכך, הפטריות קלות מאוד להכנה, משפרות במידה רבה את הטעם של כל מנה קרה או חמה, מבושלת או טרייה ואם לא די בכך, הרי שנכון להיום וזאת בניגוד לעבר, ניתן להשיג מגוון רחב ביותר של פטריות ברשתות השיווק בישראל.