תורמוס – שיא הבריאות

תורמוסתורמוס הוא סוג במשפחת הקטניות (בתת משפחת הפרפרניים). מתוך כשלוש מאות מינים שונים של תורמוס הגדלים בכל רחבי העולם, בארץ גדלים שבעה מיני בר בלבד (תורמוס ספרדי, תורמוס תרבותי, תורמוס שעיר, תורמוס צהוב, תורמוס ארצישראלי, תורמוס צר עלים ותורמוס ההרים).

בעבר שימש התורמוס המתורבת כמאכל עניים אך בסביבות מלחמת העולם הראשונה, בשל המחסור הכללי שאפיין את הארץ, הוא הפך למאכל פופולרי יחסית.

כיצד מכינים תורמוס?

את התורמוס יש להשרות לפני הבישול כארבעים ושמונה שעות ולהחליף את המים שלוש פעמים לפחות במהלך ההשריה. לאחר מכן יש לסנן את הנוזלים ולבשל את התורמוס בסיר עם מים כשלוש שעות לכל הפחות עד שהוא מתרכך לחלוטין. בסיום הבישול יש לסנן את המים ולצנן את התורמוס במים קרים.

כשהתורמוס מוכן ניתן לטחון אותו להכנת ממרח תורמוס, לייבש אותו, לשלב אותו בסלטים קרים וחמים, להכין ממנו מרק, מנת קדרה עשירה (עם או בלי בשר) וכמובן שניתן גם לצרוך אותו כחטיף עם מעט מלח, פלפל שחור, כמון ומיץ לימון טרי (או כל תיבול עדין אחר העולה על רוחכם).

הערכים התזונתיים של תורמוס מבושל ללא תוספת מלח

להלן הערכים התזונתיים שניתן למצוא במאה גרם תורמוס מבושל ללא תוספת מלח:

• 119 קלוריות

• 15.57 גרם חלבונים

• 9.88 גרם פחמימות

• 2.92 גרם שומנים

• 2.8 גרם סיבים תזונתיים

• 71.08 גרם מים.

ויטמינים

ויטמין B1 – 0.134 מ"ג.
ויטמין B2 – 0.053 מ"ג.
ויטמין B3 – 59 מק"ג.
ויטמין B9 – 0.188 מ"ג.
ויטמין B5 – 0.009 מ"ג.
ויטמין C – 1.1 מ"ג.

מינרלים

• 4 מ"ג נתרן
• 51 מ"ג סידן
• 54 מ"ג מגנזיום.
• 1.2 מ"ג ברזל.
• 245 מ"ג אשלגן.
• 1.38 מ"ג אבץ.
• 128 מ"ג זרחן.

היתרונות הבריאותיים הגלומים בסיבים התזונתיים שבתורמוס

אחד היתרונות המשמעותיים ביותר מבחינה בריאותית העומדים לצדו של התורמוס בא לידי ביטוי בתכולה הגבוהה יחסית של הסיבים התזונתיים, האופיינית גם כן לשאר החברים במשפחת הקטניות דוגמת החומוס, השעועית והאפונה.

הסיבים מסייעים להורדת רמות הכולסטרול "הרע" בדם וכן משפרים את תפקוד מערכת העיכול במידה רבה. הסיבים הנמצאים בשפע בתורמוס תורמים גם כן להפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם, תורמים להגדלת נפח הצואה הודות ליכולת שלהם לספוח נוזלים וכן תורמים להאטת קצב ספיגת הגלוקוז מהמזון לדם.

אם לא די בכך, הרי שהסיבים תורמים להגברת תחושת השובע לאחר הארוחה ולתחושת שובע הנמשכת זמן רב יותר.
התורמוס כמקור לחלבונים

מלבד הסיבים התזונתיים, התורמוס עשיר מאוד גם בחלבונים ולפיכך יכול להוות תחליף מצוין עבור צמחונים ובמיוחד עבור טבעונים, הנמנעים מצריכת מוצרי מזון מן החי לרבות מוצרי חלב.