האבוקדו הוא אחד מהירקות האהובים ביותר על הקהל הישראלי ובישראל מגדלים זנים רבים של אבוקדו הנחשבים לפופולאריים במיוחד בגרמניה ובצרפת.
למעשה, ייצוא האבוקדו בישראל שני בהיקפו רק לייצוא פירות ההדר. הזנים הגדלים בישראל כוללים את האטינגר, פוארטה, נבאל וריד, גליל, פינקרטו והאס. סך הכול היבול השנתי של האבוקדו בישראל נע בין שישים למאה ועשרים טון.
ערכים תזונתיים של אבוקדו
במאה גרם של אבוקדו ניתן למצוא כמאה ושישים קלוריות, שני גרם חלבון, תשעה גרם פחמימות וחמישה עשר גרם שומן. כמו כן, בכמות זו ניתן למצוא כשבעה גרם של סיבים תזונתיים, 7 מק"ג ויטמין A, סך הכול 3.6 מ"ג ויטמינים מקבוצה B, 485 מ"ג אשלגן, 29 מ"ג מגנזיום, 0.55 מ"ג ברזל ועוד.
היתרונות הבריאותיים של האבוקדו
- האבוקדו עשיר מאוד בסיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים מסייעים להפחתת ספיגת הכולסטרול מהמזון וכך מפחיתים את הסיכוי לסבול ממחלות לב וכלי דם. בנוסף לכך, הסיבים התזונתיים מסייעים לשחרור איטי של גלוקוז דם, מזינים את חיידקי המעי ומשפרים באופן כללי את תפקוד מערכת העיכול.
- השילוב הייחודי של האבוקדו הכולל רמה נמוכה של נתרן עם רמה גבוהה של אשלגן מצוין לאיזון לחץ הדם.
- האבוקדו מכיל כמות גבוהה של חומצות אמינו חיוניות ולפיכך מהווה מרכיב חשוב ביותר בתזונה של אנשים הנמנעים מלצרוך ביצים או מוצרים שונים שמקורם בבעלי חיים.
- אחד הוויטמינים החשובים ביותר הנמצאים בשפע באבוקדו הוא ויטמין E. ויטמין E הוא נוגד חמצון עוצמתי ביותר המשמר את בריאות העור וכן ידוע כבעל תכונות המעכבות את תהליך ההזדקנות ומהוות אפקט מגן מפני התפתחות של מחלת הסרטן.
- באבוקדו בינוני אחד ניתן למצוא כמחצית מהכמות היומית המומלצת לצריכה של ויטמין A. ויטמין A חשוב לשמירה בריאות העור והראייה ועל שמירת בריאות הרקמות הריריות השונות בגופנו המצויות באיברי המין, במערכת העיכול ועוד.
- באבוקדו בינוני אחד ניתן למצוא גם קרוב למחצית התצרוכת היומית המומלצת של חומצה פולית הנחוצה לתפקוד התקין של מערכת העצבים, ליצירת כדוריות הדם האדומות, להגנה על כלי הדם והלב ועוד.
שמן אבוקדו
מעבר לכך שניתן לאכול את האבוקדו ללא כל עיבוד, הרי שנהוג כיום לייצר מהאבוקדו גם שמן. שמן אבוקדו נחשב לאחד מהשמנים האיכותיים והבריאים ביותר המופקים מהצומח. בדומה לשמן הזית, גם שמן אבוקדו מכיל כמות גבוהה של חומצות שומן חד בלתי רוויות אך בשמן האבוקדו השיעור של חומצות שומן אלה עומד על שבעים ושניים אחוזים ואילו בשמן זית שיעורן עומד על שישים ושישה אחוז בלבד.
מעבר לכך, שמן אבוקדו מכיל תשעה אחוז בלבד של חומצות שומן מסוג אומגה 6 וזאת בהשוואה לשמן זית המכיל כשניים עשר אחוז. כמו כן שמן אבוקדו מכיל גם אחוז נמוך יותר של שומן רווי.