דיאטה לסובלים מצרבת

דיאטה לסובלים מצרבתצרבת היא תופעה שעלולה לפגוע בצורה קשה באיכות החיים של הסובלים ממנה. מדובר בתחושה של צריבה או שרפה באזור החזה, המתפתחת במהלך הארוחה או אחרי הארוחה כתוצאה מעלייה של תוכן קיבתי חזרה לוושט. בין הקיבה לוושט ישנו שסתום חד כיווני שאמור למנוע את התופעה, אך ישנו מגוון רחב של גורמים שיכולים להוביל לכך שתוכן הקיבה יזרום חזרה במעלה הוושט.

בין היתר מדובר במצב של השמנה בטנית, כשרקמת השומן באזור הבטן דוחקת את הקיבה ומקטינה את נפחה, מצב שבו השוער התחתון של הוושט נחלש מאוד וכתוצאה מכך לא אוטם היטב את הקיבה ועוד. במאמר שלפניכם נפרט אודות הדיאטה המתאימה לסובלים מצרבת תוך התייחסות מיוחדת להנחיות ההתנהגותיות הקשורות לתזונה במצבי צרבת.

מזונות שיש להפחית את צריכתם או להימנע מהם לחלוטין

ישנם גורמים רבים המשפיעים לרעה על השוער התחתון של הוושט, המובילים להיחלשות שלו. כך למשל ידוע לנו כיום כי עישון סיגריות תורם רבות להיחלשות של השוער התחתון ולכן צרבת היא תופעה שכיחה יחסית בקרב מעשנים. בנוסף לכך, ישנם מזונות שונים ומשקאות שונים הגורמים להיחלשות השוער התחתון ולכך שפעולת העיכול של הקיבה תמשך זמן רב יותר.

בין היתר מדובר מזונות שומניים או מזונות מטוגנים, מזונות המכילים מנטה או תבלינים חריפים, שמנים למיניהם, שוקולד, משקאות אלכוהוליים ועוד. כמו כן, ישנו מגוון רחב של מזונות הגורמים להפרשת חומצה בקיבה בכמות עודפת, שמומלץ להימנע מצריכתם במצבי צרבת. בין היתר מדובר בחומצים למיניהם, שום, בצל חי, חצילים, פירות הדר ומיצי הדר, קפה, עגבניות, מאכלים מתובלים מאוד ועוד.

בהקשר זה יש לציין כי גם מצבי מתח, לחץ נפשי וחרדה גורמים בדרך כלל לחומציות מוגברת בקיבה, קחו זאת לתשומת לבכם.

הנחיות לאכילה נכונה במצבי צרבת

להלן כמה הנחיות חשובות שיסייעו לכם להפחית את מידת החומרה ואת התדירות של תסמיני הצרבת:

  • חשוב להפריד בין האכילה לבין השתייה. לא זו בלבד שצריכת נוזלים במהלך הארוחה הופכת את המזון לנוזלי יותר ולפיכך מקלה על חזרתו לוושט, אלא שצריכת נוזלים במהלך הארוחה מגדילה בצורה משמעותית את נפח המזון המתעכל בקיבה, מה שגם כן מגדיל את הסיכוי לדחיקת המזון כלפי מעלה.
  • חשוב להימנע מכניסה למיטה סמוך לארוחה. לאחר הארוחה מומלץ להישאר לשבת בישיבה זקופה כעשרים דקות לכל הפחות ובאופן כללי להימנע מפעילות מאומצת, בדגש על פעילות הכרוכה בדילוגים או קפיצות.
  • מומלץ לחלק את הארוחות על פני היום ולתת עדיפות לארוחות קטנות ותכופות על פני ארוחות גדולות שלוש פעמים ביום. המטרה היא למנוע מלאות מוגזמת של הקיבה.
  • אם הצרבת מופיעה במהלך הלילה, מומלץ למקם את פלג הגוף העליון בזווית של ארבעים וחמש מעלות ביחס לפלג הגוף התחתון. בצורה כזו למזון יהיה מאתגר יותר לעלות במעלה הוושט.
  • בחלק ניכר מהמקרים, הצרבת היא תוצאה של השמנה בטנית. אי לכך, במקרים רבים גם על ידי הפחתה קלה במשקל ניתן להפחית את חומרת הצרבת באופן משמעותי.
  • יש ללעוס היטב את המזון במהלך הארוחה, להקפיד על לעיסות מרובות ואיכותיות וכן להימנע מכל מה שגורם לכם לגיהוקים ושיהוקים. הכוונה היא למשל ללעיסת מסטיק, דיבור בזמן הארוחה, שתיית משקאות מוגזים, אכילה מהירה מדי ועוד.

היו קשובים לגוף שלכם

הכלל החשוב ביותר שנוכל להעניק לכם הוא שעליכם לנסות להיות כמה שיותר קשובים לגוף שלכם. מזונות שגורמים לצרבת חמורה באדם אחד, לא יגרמו לשום תגובה שהיא באדם אחר ולהפך. אי לכך, רק אתם יכולים לדעת מאילו מזונות עליכם להימנע ואילו מזונות גורמים לכם להקלה בחומרת הצרבת.

אם הצרבת מפריעה לכם בצורה חמורה, מומלץ ביותר לפנות לרופא המשפחה לבירור רפואי וקבלת טיפול מתאים. במקרים הקלים ניתן לטפל על ידי תרופות הניתנות לרכישה גם ללא מרשם רופא כמו לדוגמה טאמס.