דיאטת ברנשטיין היא דיאטה דלת פחמימות שפותחה על ידי ד"ר ריצ'רד ברנשטיין, מומחה לאנדוקרינולוגיה וחולה סוכרת. ברנשטיין נולד ב-1934 בניו יורק שבארצות הברית ואובחן כחולה סוכרת בגיל 12. למרות שהקפיד להתנהל בהתאם להנחיות המקובלות, עד גיל 30 מצבו הבריאותי הידרדר מאוד ומערכות רבות בגופו נפגעו בשל סיבוכי המחלה.
בשנת 1969, נתקל ברנשטיין במודעת פרסומת בעיתון, שבה נחשף לראשונה למכשיר גלוקומטר. בימים ההם הגלוקומטר שקל 1.5 ק"ג, מחירו עמד על מאות דולרים והוא שימש בעיקר צוותים רפואיים. למעשה באותה תקופה, רק רופאים היו רשאים לרכוש את הגלוקומטר, שסיפק מידע על רמת הגלוקוז בדם הנבדק תוך דקה אחת. כיוון שברנשטיין לא היה רופא אלא מהנדס, הוא ביקש מאשתו הרופאה, שתזמין עבורו את הגלוקומטר.
התגלית של ד"ר ברנשטיין – איזון רמות הסוכר בגוף
לאחר הרכישה, ברנשטיין החל למדוד את רמות הגלוקוז בדמו חמש פעמים ביום וגילה שרמות הסוכר משתנות באופן דרסטי לאורך היממה. כדי לנרמל את רמות הסוכר, הוא שינה את משטר האינסולין שעליו הקפיד במשך שנים והחל לבצע שינויים תזונתיים, שכללו הפחתה משמעותית בכמות הפחמימות שצרך. ארבע שנים מהיום שבו רכש את הגלוקומטר, הצליח ברנשטיין להגיע למצב שבו רמות הגלוקוז לאורך היום היו קרובות לרמה המומלצת לאדם בריא, ללא סוכרת.
ברנשטיין כתב מאמר בנושא ורצה להפיץ את התגלית בכתבי עת מדעיים. כיוון שלא היה רופא, הממסד הרפואי התעלם ממנו ולכן בגיל 45 החליט לעבור הסבה מקצועית להפוך לרופא. בשנת 1983 פתח ד"ר ברנשטיין מרפאה לטיפול בחולי סוכרת, סמוך לביתו בניו יורק, שבה הוא מטפל בסוכרתיים ופרה סוכרתיים גם היום, באותה שיטת תזונה שפיתח בעצמו. כמו כן עד כה פרסם ד"ר ברנשטיין שישה ספרים בנושא.
עקרונות השיטה, כפי שנוסחו על ידי ד"ר ברנשטיין
להלן מספר עקרונות מרכזיים העומדים בבסיסה של דיאטת ברנשטיין:
- בארוחת הבוקר יש לצרוך לכל היותר שישה גרם פחמימה, בארוחת צהריים 12 גרם לכל היותר וכן בארוחת הערב 12 לכל היותר. סך הכל המטרה היא לספק לאדם במשקל של כ-70 ק"ג, 30 גרם פחמימות ביממה.
- יש להימנע באופן מוחלט מכל המזונות שמוסף להם סוכר ובכלל זה קינוחים למיניהם, ממתקים ומאפים מתוקים. בנוסף יש להימנע מכל מוצר מזון המיוצר מדגנים וקמח דגנים כמו לחם, דגני בוקר, פסטה ואורז.
- יש להימנע מירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה, תירס, גזרים, עגבניות, אפונה, שעועית ועוד ומכל הפירות המשומרים ומיצי הפירות באשר הם.
- יש להימנע מכל מוצרי החלב, למעט חמאה, שמנת וגבינות מותססות. באופן כללי ככל שתכולת השומן במוצר החלב גבוהה יותר, כך הוא מכיל פחות פחמימות ולפיכך חשוב במיוחד להימנע ממוצרי חלב דלי שומן.
- באופן כללי יש להימנע מכל סוגי הקטניות, לרבות חומוס, אזוקי, מש ופול, למעט סויה.
- בדיאטת ברנשטיין מותר לאכול בשר בקר, עלים ירוקים מכל הסוגים, קמח סויה וקמח שקדים, תה, קפה, סטיביה להמתקה, ג'לי ללא סוכר או דקסטרוז, אגוזים, אבוקדו, שמן זית, שמן קוקוס, דגים ועוף.
חשיבות ההתייעצות עם הרופא המטפל
דיאטת ברנשטיין קוסמת לחולי סוכרת רבים ואין ספק שחולים רבים יוצאים נשכרים ממנה. יחד עם זאת, לא מדובר בדיאטת קסם, וחשוב מאוד להימנע מניסיון ליישום הדיאטה באופן עצמאי. ד"ר ברנשטיין עצמו הזהיר מפני יישום חסר זהירות של עקרונות הדיאטה. בין היתר כתב ד"ר ברנשטיין שאדם שהתרגל לרמות גלוקוז של 200 מ"ג/דצ"ל, לא יכול לעבור במהירות גבוהה מדי לרמות של 83 מ"ג/דצ"ל, כיוון שהוא עשוי לחוות תסמינים חמורים מאוד של היפוגליקמיה.
מעבר לכך, הפרוטוקולים של הדיאטה השתנו לאורך השנים, עם כניסתן של תרופות חדשות לשוק התרופות. מעבר לכל זה, באופן כללי מומלץ מאוד שלא לבצע שינויים במשטר התרופתי ובמשטר התזונתי, מבלי להתייעץ על כך עם הרופא המטפל לפני כן ולקבל את אישורו.
מתכון מומלץ לדיאטת ברנשטיין
מתכון ללחם טחינה שמאוד מקובל בקרב מי שעושה את דיאטת ברנשטיין:
רבע כוס טחינה גולמים
6 ביצים
כמה טיפות סטיבייה
כפית א. אפייה או א. סודה לשתייה
לערבב היטב – מומלץ בבלנדר או דומה לו
ניתן להוסיף אחד או יותר מהתוספות הבאות לשיפור וגיוון:
כף ממרח שקדים
כף זרעי פשתן טחונים
כף זרעי צ'יה
כף עשבי תיבול לפי הטעם
לשמן תבנית לחם או תבניות קאפקייקס
ניתן לפזר קצח ו/או שומשום מעל.
לכוון תנור ל170 מעלות ולאפות כחצי שעה עד שמשחים.
במידה ואופים בתבנית אינגליש קייק – מומלץ לפרוס לפני ההקפאה
ולהפריד בין הפרוסות בנייר אפייה.
מתאים מאוד בתבניות קאפקייקס וניתן להקפיא למספר שבועות
בתיאבון!
מקורות
Dr Bernstein diabetes solution – read online
תזונה דלת פחמימות לסכרת על פי ד"ר ברנשטיין – בלוג דל פחמימות
Richard k. Bernstein – wikipedia