סלרי (בעברית תקנית נקרא הסלרי כרפס ריחני) הוא אחד מהמינים ממשפחת הסוככיים. מדובר על צמח דו שנתי נפוץ שמקורו באגן הים התיכון, המשמש כירק מאכל ותבלין.
כירק מאכל הוא מצוי בשני זנים מרכזיים: סלרי עלים ושורש סלרי. שורש סלרי הוא צמח שצוואר השורש שלו מעובה וגבעולי הצמח שלו יחסית קצרים וסלרי עלים הוא צמח שנעשה בו שימוש בעיקר בגבעולים ובעלים ולפיכך הם ארוכים וגדולים.
מה הם הערכים התזונתיים של הסלרי?
במאה גרם סלרי ניתן למצוא מעט יותר מתשעים וחמישה גרם של מים, שש עשרה קלוריות בלבד, 0.69 גרם חלבון, 2.97 גרם פחמימות, ו- 0.16 גרם שומן.
כמו כן, במאה גרם סלרי ניתן למצוא: ויטמין A – כ 22 מ"ג, ויטמין C – כ 3.1 מ"ג וכמות נאה של מינרלים דוגמת ברזל (0.2 מ"ג במאה גרם), סידן (40 מ"ג במאה גרם), מגנזיום (11 מ"ג במאה גרם), זרחן (24 מ"ג במאה גרם), אשלגן (260 מ"ג במאה גרם) ונתרן (80 מ"ג במאה גרם). מעבר לכל זה, במאה גרם של סלרי ניתן למצוא כאחד וחצי גרם של סיבים תזונתיים.
מה הם היתרונות הבריאותיים של הסלרי?
ברפואה האלטרנטיבית מייחסים לסלרי סגולות בריאותיות רבות בעיקר כצמח המסוגל להוריד את רמת הכולסטרול ולחץ הדם. הסלרי מביא לחיזוק העצמות, מסייע לשיכוך עוויתות מעיים, מכיל שפע של ויטמינים חשובים ומינרלים ולפיכך מביא להאטת תהליכי ההזדקנות ומסייע למלחמה בנזקי הרדיקלים החופשיים המאיצים את התהוות התהליכים הסרטניים.
הסלרי כמרכיב חשוב בתזונה במהלך הדיאטה
הסלרי נחשב בעיני רבים כירק מאכל בעל ערך קלורי שלילי. המשמעות היא שהכנת הסלרי והעיכול שלו דורשים מהגוף להשקיע יותר אנרגיה מכמות האנרגיה שהירק מספק לגוף. הירק דורש לעיסה ממושכת בעיקר בצורתו הטרייה וכמעט שאינו תורם לגוף שומן או קלוריות.
כיצד ניתן לצרוך את הסלרי?
- שורש סלרי – את שורש הסלרי ניתן להוסיף טרי או מוקפץ למגוון רחב של סלטים להעשרת הטעם שלהם וכן נהוג לחתוך את שורש הסלרי לקוביות ולהוסיף לתבשילים שונים בבישול ארוך.
- עלי הסלרי – העלים גם כן יכולים להוות תוספת נפלאה לכל סלט ירקות כשהם טריים או תוספת נפלאה למנה מוקפצת.
- גבעולי הסלרי – גבעולי הסלרי יכולים להוות יופי של נשנוש בין הארוחות כשהם טריים בתוספת מתבל או גבינה רזה וכן מהווים תוספת מושלמת לכל תבשיל, מרק או מנה מוקפצת. הגבעולים של הסלרי שומרים על מידת הפציחות שלהם גם לאחר הבישול ולפיכך מהווים יופי של אלמנט המוסיף מרקם מיוחד למנה.
- זרעי סלרי – הזרעים של הסלרי נמצאים בשימוש לתיבול מזון וכן ניתן להפיק מהזרעים שמן סלרי המשמש רבות בתעשיית הקוסמטיקה והתרופות.
- מלח סלרי – על ידי טחינה של זרעי הסלרי לאחר ייבושם או מיצוי של שורש הסלרי ניתן להכין שמן לתיבול.