פיצוחים הוא הכינוי שניתן למגוון רחב של זרעים קלויים וסוגי אגוזים שונים, הנאכלים בתור חטיף. הכינוי ניתן להם משום שחלקם בעלי קליפה קשה שיש לפצח בטרם ניתן יהיה לאכול אותם. הפיצוחים הפופולאריים ביותר בישראל הם גרעיני אבטיח (הזרעים של האבטיח), גרעינים לבנים (הזרעים של הדלעת), גרעינים שחורים (הזרעים של החמניה) ובוטנים.
לצד פיצוחים אלה, שמחירם נמוך יחסית, יש להזכיר גם פיצוחים יקרים יותר כמו לדוגמה פיסטוקים, קשיו, אגוזי ברזיל ושקדים. את הפיצוחים ניתן לרכוש בתערובות מוכנות הכוללות מספר סוגי פיצוחים או להרכיב באופן עצמאי מסוגים שונים של פיצוחים הנמכרים בנפרד.
בקרב חלק מעדות המזרח, בדגש על העדה התימנית, נהוג להגיש לאחר סעודת השבת פיצוחים ולפצח אותם בצוותא. מנהג זה נקרא ג'עלה.
הערכים התזונתיים של פיצוחים
מאחר ומדובר בדרך כלל בתערובת של מספר סוגי פיצוחים ומאחר וישנו מגוון רחב מאוד של פיצוחים, הרי שקצרה היריעה מלספק מידע אודות הערכים התזונתיים של כל סוגי הפיצוחים באשר הם.
בכל זאת, החלטנו לבחור כמה סוגי פיצוחים על מנת לסבר את האוזן בנוגע לערכים התזונתיים שלהם. להלן הערכים התזונתיים של מספר סוגי פיצוחים על קצה המזלג (כל הערכים מצוינים עבור מאה גרם מוצר):
- תערובת פיצוחים מיוחדת, המותג (מכילה שקדים, קשיו, אגוזי לוז, פיסטוק, מלח וקמח תפוחי אדמה) – 637 קלוריות, 20 גרם חלבון, 27 גרם פחמימות, 46 גרם שומן, 705 מ"ג נתרן, 3 גרם סיבים תזונתיים, שישה מיליגרם ברזל, 260 מ"ג מגנזיום ו- 5.6 מ"ג אבץ.
- גרעיני חמניה, ששון הקולה (גרעיני חמניה, מלח וקמח תפוחי אדמה) – 622 קלוריות, 19 גרם חלבון, 24 גרם פחמימות, 50 גרם שומן, 490 מ"ג נתרן, 9 גרם סיבים תזונתיים, 3.8 מ"ג ברזל, 129 מ"ג מגנזיום ו- 5.3 מ"ג אבץ.
- קבוקים, שקדיה (בוטנים, מלח, קמח, קמח תפוחי אדמה, סוכר, שומשום, עמילן ולציטין) – 446 קלוריות, 14.9 גרם חלבון, 56.9 גרם פחמימות, 19.9 גרם שומן ו- 299 מ"ג נתרן.
- שקדים קלויים ומומלחים, שופרסל (שקדים, מלח, עמילן תפוחי אדמה וחומצת לימון)- 627 קלוריות, 22 גרם חלבון, 20 גרם פחמימות, 51 גרם שומן, 870 מ"ג נתרן, 2.6 גרם סיבים תזונתיים ו- 250 מ"ג סידן.
- כפי שניתן להבין, הפיצוחים השונים עשירים מאוד בשומן, בקלוריות ובנתרן, אך יכולים להוות מקור טוב לחלבון, בעיקר עבור טבעונים, הנמנעים מצריכת מזונות מן החי. כמו כן, ישנם פיצוחים העשירים במיוחד ברכיבי תזונה חשובים כמו לדוגמה אגוזי ברזיל העשירים מאוד במנגן, שקדים העשירים במיוחד בסידן, גרעיני דלעת העשירים במיוחד באבץ ועוד.
5 טיפים לצריכה נבונה של פיצוחים
להלן כמה הערות חשובות בנוגע לצריכה נבונה של פיצוחים:
- על מנת שתוכלו לשלוט ברכיבים ובערכים התזונתיים של תערובת הפיצוחים, מומלץ מאוד ליצור את התערובת במו ידיכם ולבחור לעשות שימוש בפיצוחים הבריאים יותר, בדגש על פיצוחים המכילים שיעור נמוך יותר של נתרן ושומן.
- לפני שמתחילים לאכול תערובת פיצוחים, מומלץ לשקול את התערובת על מנת שניתן יהיה לשלוט בכמות האנרגיה הנצרכת. מאחר ומדובר במזון בעל ריכוז אנרגטי גבוה, הרי שבקלות ניתן להגיע לתצרוכת הקלוריות היומית המומלצת, לאחר צריכה של אפילו 300 גרם פיצוחים.
- מומלץ להימנע מצריכה מופרזת של פיצוחים, במיוחד אם מדובר באדם המעוניין לשמור על משקלו ועל בריאותו. צורת האכילה של הפיצוחים גורמת לאכילה לא מודעת, התורמת לצריכה מופרזת של קלוריות מבלי משים, קחו זאת לתשומת לבכם. אם הפיצוחים חביבים עליכם במיוחד, מומלץ לתת עדיפות לשילוב שלהם בסלט על פני צריכה שלהם מול הטלוויזיה.
- באופן כללי, מומלץ לתת עדיפות לפיצוחים שלא עברו קלייה וזאת כיוון שחימום השומנים בפיצוחים גורם לחמצון שלהם ובנוסף מוביל להרס של ויטמינים חשובים.
- את הפיצוחים יש לשמור במקום יבש וקריר. ניתן גם כן לשמור את הפיצוחים בהקפאה בכלי סגור הרמטית למשך זמן רב.