הפסטה היא מאכל איטלקי פופולארי מאוד העשוי ממים, קמח ובמקרים מסוימים גם ביצים. את הפסטה מבשלים במים רותחים ומגישים עם סוגים שונים של רטבים, בדרך כלל כמנה בפני עצמה ולא כתוספת למנה עיקרית. לאורך ההיסטוריה התפתחו סוגים שונים ומגוונים בצורה בלתי רגילה של פסטה כשבין היתר מדובר על ספגטי, מקרוני, פוזילי, קנלוני, פפרדלה, פטוצ'יני, לינגוויני ועוד.
הצורה הבסיסית של הפסטה מרמזת על סוג הרוטב שיחמיא לפסטה וישתלב עמה באופן המושלם, אם כי באופן עקרוני ניתן להכין כל סוג של פסטה עם כל סוג של רוטב.
ערכים תזונתיים של פסטה
באופן ממוצע במאה גרם פסטה יש 155 קלוריות, 5 גרם חלבון, 0.4 גרם שומן, 32.5 גרם פחמימות ו- 1.2 גרם סיבים תזונתיים. עם זאת, הערכים התזונתיים של הפסטה משתנים בהתאם לסוג הפסטה.
כך למשל בפסטה מחיטה מלאה מתוצרת השדה המיוצרת מחיטה אורגנית, ניתן למצוא כשמונה וחצי גרם של סיבים תזונתיים במאה גרם מוצר ואילו בפסטה רגילה של חברה מקומית ניתן למצוא שלושה וחצי גרם סיבים תזונתיים בלבד. לאור זאת, מומלץ לקרוא את טבלת הערכים התזונתיים המופיעה על האריזה של המוצרים השונים.
בנוסף לכך, מאחר וברוב המוחלט של המקרים הפסטה לא מככבת לבדה במנה, אלא מוגשת בליווי של רוטב, הרי שגם לרוטב ישנה השפעה מרחיקת לכת על הערכים התזונתיים של הפסטה. מאחר והמרכיב המרכזי של הפסטה הוא הקמח, הרי שללא ליווי של רוטב, הפסטה לא מכילה כמות גבוהה של שומנים. עם זאת, כאשר הפסטה מוגשת בליווי של רוטב על בסיס שמנת או בליווי של רוטב על בסיס שמן זית, התכולה הקלורית והרכב השומנים של המנה משתנה מאוד.
המלצות לצריכת פסטה
ראשית, מומלץ ביותר לעשות שימוש בפסטה המיוצרת ממאה אחוז חיטה מלאה. פסטה מחיטה מלאה תורמת לתחושת שובע ממושכת יותר, מאטה את קצב ספיגת הגלוקוז לדם ומונעת נפילות אנרגיה לאחר הארוחה, דורשת זמן עיכול ארוך יותר וכן מסייעת לספיחת חומרים שונים מהמזון כמו למשל כולסטרול. בנוסף לכך, מומלץ שלא להפריז בצריכת פסטה שכן בכוס אחת של פסטה מבושלת ניתן למצוא את אותה כמות קלוריות שניתן למצוא בכחמש פרוסות של לחם קל.
מעבר לכל זה, הרי שמומלץ לצרוך פסטה בליווי של רטבים רזים יחסית ולהימנע משימוש מופרז ברטבים על בסיס שמנת, חמאה או שמן זית. הרוטב הדיאטטי ביותר המתאים ללוות פסטה הוא רוטב אדום המכיל בעיקר עגבניות.
כמו כן, מהפסטה ניתן להכין סוגים שונים של פשטידות. במידה ואתם אוהבים להכין פשטידות מפסטה, הקפידו שלא לעשות שימוש בגבינות שמנות אלא בגבינות רזות וכן נסו להעשיר את טעם הפסטה באמצעות עשבי תיבול כמו למשל בזיליקום, המשדרגים את טעם המנה מבלי להוסיף לה שומנים או קלוריות.