למה חשוב לאכול גבינות?

למה חשוב לאכול גבינות?הגבינות הן אחד המאכלים העתיקים ביותר הקיימים ורוב הגבינות בעולם מיוצרות מחלב של פרות, תאו, עזים וכבשים. הסוגים השונים של הגבינות נבדלים אלו מאלה בהתאם לטכניקת הייצור של הגבינה, טעם הגבינה, מרקם הגבינה, אורך חיי המדף שלה, משך ההתיישנות שלה ועוד.

המלצות לצריכת מוצרי חלב

כל ארגוני הבריאות בעולם ללא יוצא מן הכלל ממליצים על צריכה של שלוש מנות של מוצרי חלב ליום. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמוצרי חלב לרבות גבינות מהווים מקור מצוין לחלבון, ויטמינים מקבוצה B, אשלגן, מגנזיום, סידן, ויטמין A ועוד. עם זאת, ההמלצה היא להמעיט בצריכת גבינות עתירות שומן ולהעדיף לצרוך גבינות רזות המכילות חמישה אחוזי שומן ומטה. בנוסף לכך, ישנה גם דיאטת הגבינות שמבוססת על אכילת גבינות דלות בשומן.

ההמלצות בעיקרון משתנות בהתאם לקבוצת הגילאים בה עוסקים. כך למשל ההמלצה לבני שנתיים עד שלוש היא לצרוך שתי מנות של מוצרי חלב ליום, ההמלצה לצריכת מוצרי חלב עבור בני שמונה עשרה עד תשע עשרה היא ארבע מנות ליום ובין גיל ארבע שנים לשמונה שנים ההמלצה היא לצרוך כשתיים וחצי מנות של מוצרי חלב ליום.

היתרונות התזונתיים של הגבינות

הגבינות מהוות בראש ובראשונה מקור טוב לסידן, הנחוץ לבניית העצמות והשיניים. בנוסף לכך, כיום ניתן לרכוש מגוון עצום של גבינות דלות שומן וכך ליהנות מאספקת סידן וחלבון נאותה מבלי לחשוש מעלייה במשקל.

את הגבינות ניתן לשלב במגוון רחב ביותר של מזונות, החל מתבשילים ומאפים וכלה בכריכים ופיצות. עלות הגבינות בימינו נמוכה ומאחר והמגוון רחב בצורה בלתי רגילה, הרי שכל אחד יכול למצוא גבינות לפי טעמו האישי.

גבינות המתאימות עבור הסובלים מאי סבילות ללקטוז

הלקטוז הוא הסוכר הנמצא במוצרי חלב לרבות גבינות. מאחר ומדובר בדו סוכר המורכב מגלוקוז וגלקטוז, הרי שהוא לא יכול להיספג במעי הדק לדם. לפיכך, ישנו אנזים מיוחד הנקרא לקטאז שתפקידו לפרק את הלקטוז למולקולות הבסיסי שלו, גלוקוז וגלקטוז. כאשר ישנו חסר באנזים זה, הלקטוז לא נספג לדם וממשיך במורד צינור העיכול עד למעי הגס.

במעי הגס הלקטוז פוגש את חיידקי המעי ועובר תהליך של תסיסה שיכול לבוא לידי ביטוי בנפיחות בטנית, גזים, כאבי בטן, שלשולים ועוד. ישנו מגוון גורמים היכולים להוביל לאי סבילות ללקטוז שחלקם מולדים וחלקם נרכשים. בכל מקרה, תופעה זו יכולה להוביל לצריכה לא מספקת של סידן.

החדשות הטובות הן שגבינות קשות כמו למשל גאודה, מכילות ריכוז נמוך מאוד של לקטוז ורוב הסובלים מאי סבילות גלוקוז הסובלים מתסמינים שונים לאחר צריכה של מוצרי חלב ניגר, יכולים בהחלט לעכל גבינות קשות ללא חשש.

בנוסף לכך, כיום ישנם כדורים מיוחדים המכילים לקטאז המסייעים לסובלים מחסר בלקטאז לעכל את כל מוצרי החלב באשר הם. במידה ואתם סובלים מתסמינים שונים לאחר צריכת גבינות, מומלץ לגשת לאבחון גסטרואנטרולוגי.