צמח המנקאי – בריא להכיר!

לא צריך להיות פריקים של בריאות בכדי לדעת שחשוב לאכול ירקות מצבעים שונים, ובפרט ירוקים. על היתרונות התזונתיים של פטריות, כרובית, תרד או חצילים נדמה שאמרו כבר את הכל. אבל לגבי צמחים אקזוטיים כמו המנקאי, רב הנסתר על הגלוי. הפעם נבקש לחשוף טפח ואפילו יותר, מהמסתורין סביב הצמח המיוחד. שווה לדעת, בריא להכיר. 

מזון על מאסיה

בשנים האחרונות החלו מדענים לחקור מזונות רבים ולקבוע שחלקם ראויים לטייטל המחייב "מזון על". אלה הם מזונות שיכולים להציע יתרונות בריאותיים מדהימים וחלקם גם מבטיחים יתרונות אקולוגיים. צמח המנקאי, שמוכר במדינות אסיה כחומר גלם למאכלים שונים כגון קציצות ירק, מכיל הרבה מאוד חלבון.

אבל לא הנקודה הזאת היא היחידה שהופכת אותו למזון על. הצמח מכיל עוד מגוון עצום של מרכיבים תזונתיים, לרבות חומרים שלא מצויים כמעט באף מזון צמחי אחר. אם ניקח לדוגמא ויטמין B12, הרי שמנקאי מכיל כמות מאוד יפה ממנו. 

צמח שמתנהג כמו בשר

במידה רבה, אפשר לומר שמדובר בצמח שמתנהג כמו בשר. הוא מספק לגופנו מרכיבים תזונתיים שחלקם זהים ואף עולים על חלק מהמרכיבים שנמצאים בשפע בבשרים, ביצים, עופות ודגים. בין היתר, B12 מעניק לנו מרץ וחיוניות. חוסר עלול לעורר לא רק עייפות וחולשה אלא גם ליצור אי סדירות בקצב הלב, נטייה לדימום. זהו וויטמין חשוב ביותר לכדוריות הדם ומעט מדי B12 עלול אפילו להוביל לצרות במערכת העצבים. 

לעובדת היותו של המנקאי מקור טוב ל-B12 ניתן להוסיף את העבודה שהוא גם מקור מעולה לחלבון באיכות גבוהה. ואם זה לא מספיק, הרי שניתן לגדלו בשפע, עם מעט מאוד מים וגם בשיטות הידרופוניות (גידול ללא אדמה). אין פלא שיש כאלה שהעניקו לקציצות שמכינים מצמח זה את התואר – קציצות בשר צמחיות, במלוא מובן המילה. 

בימים אלה, מושקעים סכומי עתק בניסיון לפתח מצמח זה וממקורות אחרים מאכלי בשר שידמו באופן מובהק את "הדבר האמיתי". על רקע החיבה העולמית להמבורגר, למשל, יש חברות המשקיעות מיליונים בניסיון להפוך את הצמח להמבורגר הצמחי הטוב ביותר בעולם (שיתאים גם לקרניבורים של ממש). 

מקור צמחי למלחמה בסוכרת

צמח המנקאי מן הסתם איננו גידול ארץ ישראלי טיפוסי. הוא עדיין רחוק מלהוות חומר גלם לסלטים או פשטידות בארץ, אבל אולי זה עתיד להשתנות תוך זמן לא רב. מחקרים רבים בעולם תומכים בעוד ועוד יתרונות הגלומים בו. למעשה, גם חוקרים ישראלים מצאו תועלות רבות נוספות ואף החלו לגדל את הצמח למטרות מחקר. 

לאחרונה דווח כי בקיבוץ בארי שוקדים על טיפוח ניסיוני של הצמח, מתוך הכרה בערכו המלווה בערך כלכלי. ברבות השנים הוא יוכל להוות מקור טוב לייצוא או לצריכה מקומית וכיום מושקעים מאמצים במחקר לצרכים יישומיים. על פי מחקרים חשובים, התגלה כי שייקים על בסיס הצמח יכולים להביא לשיפור ניכר ברמת הסוכר בדם, עבור הסובלים מסוכר גבוה. אפשרי מאוד כי בעתיד, הוא ישמש ליישומים לטיפול ואולי אף ריפוי של חולים בקדם סוכרת או סוכרת

עוד כמה עובדות מרתקות על צמח המנקאי

  • הצמח הינו אחד המועמדים המובילים לשפר את זמינות המזון בעולם, על רקע התפוצצות האוכלוסין. כמקור עשיר לחלבון (קרוב ל-50 אחוז חלבון) יש לו ערך שלא יסולא בפז. 
  • זהו מקור לוויטמינים ומינרלים רבים, A, B, סיבים, פלבנואידים ומרכיבים תזונתיים רבים נוספים. 
  • בהשוואה לצמחים ירוקים אחרים, הוא זקוק למעט מאוד מים כדי לשגשג. 
  • יכול לשמש לטיפול באנמיה, ללא צורך בתוספת ברזל או בצריכת בשר כפי שהיה מקובל עד כה. 
  • תורם לתחושת שובע ובכך יכול לתמוך בתזונה בריאה והורדה הדרגתית במשקל.