מזונות על – כיצד יהפכו אתכם לבריאים יותר?

בשנים האחרונות ניתן לשמוע לא מעט על מזונות על או בשמם הבינלאומי סופר פוד. זאת, כנראה שלא במקרה, יחד עם העליה הגדולה במודעות לבריאות והחיפוש אחר הדרך הטובה והנכונה לחיות. ניתן למצוא לא מעט מזונות שהם מזינים ומכילים ויטמינים ומינרלים או מספקים לנו את אבות המזון. במה מזונות העל שונים מירקות, פירות או מזונות הנחשבים סטנדרטיים?

מזונות על הם קבוצת מזונות התורמים תרומה משמעותית לבריאותנו באמצעות הרכב חומרים וריכוז התורמים לפעולות מערכות הגוף, כשהמרכזית בהן היא מלחמה ברדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים נמצאו כגורמים להרבה מאוד מתחלואי העידן המודרני: סוכרת, מחלות לב ועוד. 

חשיבותם של מזונות העל לחיים המודרניים

העידן המודרני מעמיד בפני הגוף צורך להתמודד עם כמות פסולת רבה בשל זיהום רב, מזונות מעובדים ועוד. נמצא ששילוב מזונות על בתזונה היומית מסייעת לגוף להתמודד והדבר ניכר בכל ההיבטים: האנרגיות שיש לנו, מראה העור, מדדים כמו לחץ דם ורמת סוכר, שינה איכותית יותר והתחושה הכללית שלנו.

אילו מזונות על מומלצים ומהי תרומתם?

קבוצת מזונות העל מתרחבת עם הזמן ונמצאים עוד מזונות, מקומיים או אקזוטיים שניתן לכלול תחת ההגדרה. עדיין, ישנם מספר מזונות על בולטים:

  • גוג'י ברי: גוג'י ברי הוא תות קטן הגדל במזרח אסיה באזור סין, טיבט, נפאל ומונגוליה. אוכלים אותו בעיקר במצב מיובש. הגוג'י ברי ידוע כאחד ממקורות נוגדי החימצון החזקים ביותר שיש. הוא מחזק את מערכת החיסון, מאזן את רמת הסוכר, מנקה את הכבד ומשפר את תפקודו. להרחבה: דיאטת גוג'י ברי
  • C: עלים ירוקים כמו מנגולד, תרד, גרגיר נחלים, חסה וכרוב קייל וגם פטרוזיליה וכוסברה עשירים אף הם בנוגדי חימצון. הם מפרישים אנזימים המסייעים לעיכול טוב יותר של המזון. עלים ירוקים מסוגים שונים מהווים יחד מקור טוב לחלבון, מנקים את הכבד ואת הגוף מרעלים ויש בהם סיבים בכמות יפה השומרים על חומציות הקיבה.
  • זרעי צ'יה: זרעי צ'יה נחשבים מזון על בין היתר בגלל כמות חומצת השומן אומגה 3 שיש בהם, חומצת שומן שמזוהה בעיקר עם דגי ים כמו סלמון או טונה. זרעי ציה מכילים גם ריכוז גבוה של מינרלים וויטמינים, חלבונים ונוגדי חימצון. ניתן להוסיף אותם לכל סלט פירות, שייק, מוזלי ועוד.
  • קקאו: פולי קקאו מכילים נוגדי חימצון בכמות גבוהה מאוד. הם משפרים את זרימת הדם ומורידים את לחץ הדם ואת רמת הכולסטרול. הם גם מפחיתים את הסיכון לשבץ. את הקקאו יש לאכול כשהוא נא ולא קלוי. אפשר לאכול אותו כשבבי קקאו, אבקה או חמאה. ניתן גם להכין שוקולד גולמי ולשלב אותו עם פירות או אגוזים.
  • פירות יער ותותים: בדומה לגוג'י ברי, גם אוכמניות, חמוציות, או תותים עשירים מאוד בנוגדי חימצון ומכילים ויטמינים. הם מצוינים להפחתת דלקתיות בגוף כמו דלקת חניכיים או דלקת בדרכי השתן. הם משפרים את זרימת הדם ומקלים על היווצרות דליות ברגליים.
  • אצת ספירולינה: השימוש באצת ספירולינה תפסה תאוצה בשנים האחרונות כשהתגלו הסגולות הבריאותיות שלה. היא נמצאה כמחזקת את מערכת החיסון, משפרת תפקודי כבד ולבלב, אלרגיות ודלקות, מורידה את לחץ הדם.

האם הכל מושלם במשפחת גיבורי העל?

ברוב ההיבטים והמישורים הם בהחלט תורמים לנו אך במיוחד מזונות העל האקזוטיים כמו גוג'י ברי, זרעי ציה, אסאי (פרי האמזונס הדומה לאוכמניות וגדל על דקל), נוני ואפילו פירות יער שאינם גדלים אצלנו בארץ בכל יער פחות תורמים לכיס שלנו. רבים מהם לא זולים בכלל. 

חשוב גם לא לתלות את כל הציפיות במספר מזונות שנאכל, בריאים ככל שיהיו, אלא לשלב אותם יחד עם תזונה בריאה באופן כללי הכוללת את כל אבות המזון ושמה דגש על ירקות ופירות, דגנים מלאים, שומנים בלתי רוויים כמו שמן זית, אבוקדו, ומיני אגוזים.