דיאטה לחולים ולסובלים מלחץ דם גבוה

דיאטה לחולים ולסובלים מלחץ דם גבוההקפדה על הרגלי תזונה חדשים, כולל ספירת קלוריות והפחתת גודל המנות, מאפשרת הורדת לחץ הדם והפחתת התרופות השולטות בלחץ דם גבוה. חלק מהאנשים אינם מודעים לכמות הקלוריות אותה הם צורכים מידי יום באכילה ושתייה. הם עשויים להפחית את כמויות המזון שלהם, ותוהים מדוע אינם מסוגלים לרדת במשקל.

הבנת כל כמויות המזון הנצרכות מידי יום, כולל הכול, ובכלל זה גודל המנות, מאפשרת התבוננות אמיתית אל צריכת המזון, ובהמשך ניתן להתחיל להפחית קלוריות ומנות על מנת לרדת במשקל ולשלוט על לחץ הדם. מאמר זה מסביר מהי הדיאטה המתאימה לחולי לחץ דם גבוה.

הימנעות ממלחים

תזונה עתירת נתרן מגבירה את לחץ הדם בקרב אנשים רבים, למעשה, ככל שאדם אוכל פחות נתרן, כך הוא שולט טוב יותר בלחץ הדם. ההמלצות להפחתת הנתרן בתזונה הן:

  • מעקב קפדני אחר כל תכולת המלח במזונות.
  • צריכה של פחות מכפית מלח ליום.
  • קריאת כל תוויות המזונות והבנת הרכיבים התזונתיים שלהם.
  • בחירת מזונות המכילים חמישה אחוזים או פחות מה"ערך היומי" של נתרן.
  • הימנעות ממזונות המכילים עשרים אחוזים או יותר של ערך יומי של נתרן.
  • הימנעות ממזונות משומרים, מעובדים, בשרים ארוזים ומזונות מהירים.
  • שימוש בתבלינים ללא מלח.

הבנת המזונות המותרים לאכילה

המזונות המותרים הם אלו המכילים אשלגן, מגנזיום וסיבים תזונתיים, אשר מסייעים לשליטה בלחץ הדם. פירות וירקות עשירים בחומרים תזונתיים אלו ודלים בנתרן. יש לאכול פירות וירקות שלמים, ולשתות פחות מיצים היות והם אינם מכילים סיבים. בנוסף, אגוזים, זרעים, קטניות, בשר רזה ועוף הם מקורות טובים למגנזיום.

הגברת כמויות האשלגן הטבעי מתאפשרת עם מגנזיום וסיבים הנמצאים במזונות הבאים:

פירות – כגון תפוחים, משמשים, בננות, ענבים, מנגו, מלון, תפוזים, אפרסקים, אננס, תותים וקלמנטינות.

ירקות – כגון סלק, ברוקולי, גזר, כרוב, שעועית ירוקה, שעועית לימה, תפוחי אדמה, תרד, בטטות ועגבניות.

מאכלים מומלצים נוספים הם צימוקים, טונה ויוגורט ללא שומן.

דיאטת DASH

דיאטת דש זוהי גישה תזונתית לטיפול ביתר לחץ דם. הדיאטה מאופיינת בתכנית אכילה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, דגים, עוף, אגוזים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן. מזונות אלו גבוהים ברכיבים התזונתיים החיוניים כגון אשלגן, מגנזיום, סידן, סיבים וחלבון.

דיאטת DASH מפחיתה את לחץ הדם היות והיא מכילה פחות מלח וסוכר בהשוואה לדיאטות טיפוסיות. היא מפחיתה קינוחים, משקאות ממותקים, שומנים, בשר אדום ובשר מעובד. נשים שהקפידו על דיאטה זו במשך מספר שנים, הפחיתו את הסיכונים שלהן למחלות לב כליליות ושבץ.

תזונה זו כוללת את המזונות הבאים המותרים לאכילה מידי יום:

דגנים – פרוסת לחם אחת ביום, חצי כוס אורז או פסטה מבושלים, ודגנים יבשים.

ירקות – פרי בינוני אחד ורבע כוס פירות יבשים.

מוצרי חלב דל שומן או ללא שומן – כוס חלב, כוס יוגורט, וכוס גבינה.

עוף, דגים ובשר רזה – במנות קטנות, אחת ליום.

אגוזים, זרעים וקטניות – שליש כוס אגוזים, שתי כפות זרעים, חצי כוס אפונה או שעועית יבשה מבושלת.

שומנים ושמנים – כפית שמן צמחי או מרגרינה רכה, כף מיונז דל שומן, שתי כפות רוטב דל שומן לסלט.

ממתקים – כף סוכר או ריבה.

יש להתייעץ עם הרופא או התזונאית כיצד לבצע את הדיאטה, ולקבל את מכסת הקלוריות המומלצת לצריכה יומית באופן אישי על מנת להגיע למשקל בריא ולשמור עליו.