הסגולות הבריאותיות של בטטה

הסגולות הבריאותיות של בטטהבטטה הוא השם העממי והרווח שניתן לצמח בשם לפופית נאכלת. למרות המראה של הבטטה שמזכיר מאוד את תפוח האדמה, חשוב לציין כי מבחינה בוטנית היא לא קרובת משפחה של תפוח האדמה.

המקור של הבטטה הוא בדרום אמריקה והשרידים הקדומים ביותר של הבטטה שנמצאו תוארכו כבני קרוב לעשרת אלפים שנה. הבטטה הגיעה לאירופה על ידי כריסטופר קולומבוס והיו אלה הפורטוגזים שהפיצו את הבטטה לדרום מזרח אסיה, להודו ולאפריקה.

ערכים תזונתיים של בטטה

להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם בטטה:

  • 86 קלוריות, 1.57 גרם חלבון, 20.12 גרם פחמימות, 0.05 גרם שומן, 77.3 גרם מים ו- 3 גרם סיבים תזונתיים.
  • ויטמינים – ויטמין A – כ 709 מק"ג, ויטמין K – כ 1.8 מק"ג, ויטמין C – כ 2.4 מ"ג, חומצה פולית (ויטמין B9) – כ 11 מק"ג, ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.078 מ"ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 0.061 מ"ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 0.557 מ"ג, ויטמין B5 – כ 0.8 מ"ג וויטמין B6 – כ 0.209 מ"ג (סך הכול 1.716 מ"ג ויטמינים מקבוצה B).
  • מינרלים – 337 מ"ג אשלגן, 0.3 מ"ג אבץ, 47 מ"ג זרחן, 25 מ"ג מגנזיום, 0.61 מ"ג ברזל, 55 מ"ג נתרן ו- 30 מ"ג סידן.

היתרונות הבריאותיים של הבטטה

הבטטה עשירה במגוון רחב ביותר של מרכיבים תזונתיים חשובים. כך למשל בבטטה ממוצעת שבה ניתן למצוא כמאה קלוריות בלבד, ניתן לקבל כמחצית מכמות הסיבים התזונתיים המומלצת לצריכה יומית, כרבע מהכמות המומלצת לצריכה יומית של מנגן, עשרה אחוז מהכמות המומלצת לצריכה יומית של ברזל ואשלגן ושלושים אחוז מהכמות המומלצת לצריכה של ויטמין C.

הבטטה היא גם הירק שמהווה את המקור המוצלח ביותר לבטא קרוטן, נוגד חמצון חשוב המהווה חומר גלם לסנתוז של ויטמין A. צריכה נאותה של בטא קרוטן בתזונה היומיומית מפחיתה את הסיכוי לסבול מסוגים שונים של גידולים סרטניים, מסייעת לטיפול במצבי דלקת וכן חשובה לבריאות העיניים והעור.

תכולת ויטמין A בבטטה

אחד היתרונות המשמעותיים ביותר שיש לבטטה בכל הקשור להשפעה של הצריכה שלה על הבריאות בא לידי ביטוי בתכולת הוויטמין A (במאה גרם בטטה ניתן לקבל את מלוא הצריכה היומית של ויטמין A). רק לשם השוואה נציין כי בדלעת למשל ניתן למצוא רק מחצית מכמות הוויטמין שנמצאת בבטטה והדבר נכון גם לגבי מרכיבי מזון אחרים שנחשבים לעשירים בוויטמין A כמו למשל פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, תרד ועוד. בבטטה שנאפתה בקליפתה יש אפילו יותר ויטמין A משניתן למצוא בגזר חי.

באופן עקרוני מומלץ בהחלט להקפיד על צריכה של בטטה עם הקליפה שלה שכן בנוסף לוויטמין A , הקליפה מכילה מרכיבים תזונתיים חשובים נוספים כמו למשל סיבים תזונתיים. מומלץ גם לבחור לאדות או לאפות את הבטטה ולא לטגן אותה שכן במהלך הטיגון הבטטה סופגת הרבה מאוד שמן.