היתרונות הבריאותיים של הכוסברה

היתרונות הבריאותיים של הכוסברההכוסברה, הנקרא בשפת העברית התקנית "גד השדה" (כוסברה הוא שמו הערבי של הצמח), הוא צמח תבלין המשתייך מבחינה בוטנית למשפחת הסוככיים.

הכוסברה הוא צמח חד שנתי הדומה לפטרוזיליה שמקורו במזרח התיכון ובדרום אירופה. העלים הטריים של הכוסברה מהווים מרכיב חיוני במאכלים רבים מספור במטבח ההודי, המקסיקני, הווייטנאמי ובעוד מטבחים רבים אחרים.

עלי הכוסברה נחשבים למאכל קצה, כלומר לחומר גלם קולינרי שמפלג את האוכלוסייה לכאלו שאוהבים אותו במיוחד ולכאלו שלא מסוגלים לשאת את ריחו וטעמו. בנוסף, לעלים ניתן לצרוך גם את זרעי הכוסברה כשבדרך כלל נהוג לכתוש אותם לפני האכילה. את הזרעים נהוג לאכול כשהם כתושים ומיובשים ובנוסף לכך ניתן להפיק מהם שמן אתרי.

הערכים התזונתיים של הכוסברה

במאה גרם כוסברה ניתן למצוא כעשרים ושלוש קלוריות, 2.13 גרם חלבון ו- 3.67 פחמימות. כמו כן, במאה גרם כוסברה ניתן למצוא כ- 2.3 גרם סיבים תזונתיים וסך הכול מעט יותר משני מיליגרם של ויטמינים מקבוצה B. בכמות זו ניתן גם למצוא ויטמין K – כ 310 מק"ג, סידן- כ 67 מ"ג של סידן, ברזל – כ 1.77 מ"ג ואשלגן – כ 522 מ"ג.

הסגולות הבריאותיות של הכוסברה

בתרבויות רבות מיוחסות לכוסברה סגולות בריאותיות מרשימות ולפי מחקרים רבים שנערכו בעת המודרנית נראה כי לא לחינם נהגו לעשות בו שימוש לרקיחת תכשירי מרפא שונים לאורך ההיסטוריה.

בין היתר נמצא כי הכוסברה מסייע למלחמה במחלות דלקתיות, מפחית את הסיכוי לחלות בסוגים שונים של סרטן, מוריד את רמת החומציות של הדם ואת רמות הסוכר בדם, מסייע למלחמה בטפילי מעיים שונים ועוד.

מדוע כוסברה נחשב למאכל קצה?

עד לשנים האחרונות, הסברה הרווחת בעולם המדע הייתה כי טעם הוא עניין נרכש, כלומר שהאדם מגיע לעולם כשהוא ניטרלי בהעדפות הטעמים שלו ואילו בתהליך ארוך של למידה הוא מסגל לעצמו טעם אישי.

עם זאת, במחקר מפורסם שנערך לפני מספר שנים התגלה כי הסלידה מהכוסברה מקורה בנטייה גנטית מסוימת. מתברר שבקרב חלק מהאוכלוסייה פועל גן הנקרא OR6A2 שאחראי ליצירת חלבון מיוחד שמשמש כרצפטור ייחודי לחומרים הנמצאים בכוסברה.

חומרים אלו נקראים אלדהידים, מולקולות ריח מיוחדות שחלקן בעלות ריח סבוני ואילו חלקן האחר בעלות ריח טרי ורענן. במחקר התברר כי האנשים שבחומר הגנטי שלהם מצוי הגן המדובר, נטו להריח בעודף את המולקולות שריחן כריח הסבון וכתוצאה מכך לסלוד מהכוסברה. למעשה די במספר עלים במנה גדולה, בשביל לגרום להם לדחות את המנה מכל וכול.

כיצד מכינים את הכוסברה לאכילה?

עלי הכוסברה נצרכים לרוב כשהם טריים וזאת משום שהבישול פוגע בטעמם. צבעם הירוק והטעם העז שלהם הובילו לכך שלרוב משתמשים בהם במשורה. פיזור של מספר עלי כוסברה מביא לחידוד והדגשת טעמים ומעניק טוויסט מעניין ומקורי למנות רבות ומגוונות.