פאסט פוד – מזון מהיר

פאסט פוד – מזון מהירפאסט פוד או מזון מהיר בעברית היא הגדרת מטרייה לשורה ארוכה של מזונות שהמשותף להם היא העובדה שניתן להגיש אותם תוך זמן קצר מאוד מרגע ההזמנה. המהירות היא תולדה של צורת ההכנה (הכנת כריך פשוט או טיגון בשמן עמוק למשל) או של העובדה שהמזון מוכן מראש וממתין להזמנה.

באופן עקרוני כל מזון שניתן להכין תוך זמן קצר יכול להיחשב כמזון מהיר, אך השימוש במונח פאסט פוד מיועד ברוב המקרים לתאר מזון שרכיביו התזונתיים דלים, שערכו הבריאותי נמוך ושמחירו זול כמו המבורגר, צ'יפס, פיצה, שניצל וכדומה.

ברוב המקרים מסעדות המגישות מזון מהיר פועלות כחלק מרשת ענפה של מסעדות דומות כשהדוגמה הטובה ביותר לרשת של מזון מהיר היא רשת מקדונלד'ס, המונה למעלה משלושים וחמישה אלף סניפים בכל רחבי העולם, נכון לשנת 2014.

ההיסטוריה של הפאסט פוד על קצה המזלג

מסעדות שמגישות מזון מהיר הן למעשה ביטוי מודרני של דוכני אוכל הרחוב שהיו קיימים מאז תחילת ההתיישבות בערים. בשנת 1912 נפתחה המסעדה הראשונה בארצות ברית שהגישה מזון מהיר. מסעדה זו שנפתחה בניו יורק נקראה אוטומט שכן על מנת לרכוש בה מנות, היה צריך לשלשל מטבע לחריץ ולאחר מכן הוסט חלון זכוכית קטן מאחוריו הסתתרה המנה המבוקשת.

המסעדה הפכה להצלחה עצומה ותוך זמן קצר מאוד צצו חנויות/מסעדות דומות בכל רחבי ארצות הברית. סוג זה של חנויות/מסעדות נשארו פופולאריות במהלך שנות העשרים והשלושים והיו הראשונות שהטמיעו בקרב הציבור הרחב את הרעיון לפיו ניתן לרכוש מזון מוכן ולקחת אותו הביתה. הסיסמה תחתיה פעלו הגופים ששיווקו צורה זו של צריכת מזון הייתה "פחות עבודה לאמא".

במהלך שנות העשרים נפתחה מסעדת מזון מהיר שנקראה וייט קסל בקנזס שחשפה בפני הלקוחות את תהליכי ההכנה של המזון. מסעדה זו מכרה ללקוחותיה המבורגרים במחיר של חמישה סנט האחד ובמשך עשרות השנים הבאות צצו מסעדות דומות שהציעו ללקוחותיהן סוגים שונים של מנות במחירים נמוכים עם אפשרות לקחת את המנות המוכנות הביתה.

מה הם הערכים התזונתיים של המזון המהיר?

ברוב המוחלט של המקרים ערכו התזונתי של המזון המהיר נמוך מאוד. הסיבה לכך נעוצה בין היתר בגורמים הבאים:

  • הדגש המרכזי במסעדות המזון המהיר מושם על אלמנטים שלאו דווקא קשורים לאיכות התזונתית של המזון. הכוונה היא בין היתר למהירות ההכנה, לאחידות של המנות, לנראות של המזון, לטעם המזון, לריח המזון ועוד. מטרת מסעדות המזון המהיר למכור כמה שיותר מוצרים ולפיכך המזון המהיר ניחן בכמות גבוהה של מלח ושומן, המעשירים את טעמו ומפחיתים את ערכו התזונתי.
  • המזון המהיר לא רק מוכן במהירות, אלא גם נאכל במהירות. בדרך כלל המנות המוגשות במסעדות המזון המהיר מוגשות ללא סכו"ם שכן ניתן לאכול אותן בידיים בלבד ובנוסף לכך, בחלק ניכר מסניפי רשתות המזון המהיר ניתן לרכוש מנות מוכנות מבלי להיכנס למסעדה שכן בחלק ניכר מהרשתות ניתנת האפשרות להזמין את המנות המוכנות דרך חלון שירות לרכבים. לפיכך, לא זו בלבד שהמזון אינו מזין או בריא במיוחד, הרי שדרך האכילה שלו שמתבצעת כמעט מבלי משים תורמת לאכילה בהיסח הדעת, הנחשבת כיום כאחת התורמות המרכזיות למגפת ההשמנה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

חוקר חיפש ומצא: אלו הם המזונות והמאכלים שיכולים להציל את החיים שלכם