זוכרים את זרעי הצ'יה?

זרעים אלו ויעילותם לבריאות היוו בעבר מקור לוויכוחים זועמים בעולם הרפואה.

אך כיום, עשרות שנים מאוחר יותר, זרעי צמח הצ'יה נמכרים בחנויות בריאות כרכיב חיוני המסייע להרזיה, מסייעים להפגת תחושת הרעב, ומשפרים את איכות התזונה בזכות הרכיבים המזינים המעולים שלהם.

ניתן לפזר אותם על דגני בוקר, רטבים, ירקות או יוגורט, או לערבב אותם במשקאות ודברי מאפה. ניתן אף לערבב אותם עם מים ולהפוך אותם לג'ל.

אבל מה הסיפור האמיתי של זרעי צ'יה מבחינת ערכים תזונתיים וירידה במשקל?

אלו הם זרעים אכילים הגדלים כצמח מדברי במקסיקו, שראשיתו בתרבויות המאיה והאצטקים. "צ'יה" פירושו אומץ, ואגדות העם מספרות כי תרבויות אלו השתמשו בזרעים השחורים והלבנים הקטנטנים האלו להגברת האנרגיה. זרעים אלו הם מזון מרוכז המכיל חומצות שומן בריאות אומגה 3, פחמימות, חלבונים, סיבים, נוגדי חמצון וסידן.

זרעי צ'יה הם מזון מעובד מחיטה מלאה הנספג על ידי הגוף. שתי כפות זרעים מכילות 139 קלוריות, ארבעה גרם חלבון, תשעה גרם שומן, 12 גרם פחמימות, ו-11 גרם סיבים, בתוספת מינרלים וויטמינים.

ערכים תזונתיים משמעותיים הרבה יותר מרוב הזרעים והאגוזים האחרים

אך כמה בדיוק חומרים מזינים טובים לבריאות מכילים זרעי צ'יה?

כמה אומגה 3 מכילים זרעי צ'יה?

זרעים אלו נמצאים בחלק העליון של רשימת המקורות התזונתיים על בסיס צמחי של אומגה 3 ושומנים, המקדמים בריאות חומצות שומן חיוניות מעולים לבריאות הלב ומגנים מפני דלקת. זרעי צ'יה מכילים כ-18 גרם שומן אומגה 3, על כל מאה גרם, ושמן צ'יה מכיל 55 גרם על כל מאה מילילטר.

האם הם מספקים נוגדי חמצון?

כן. זרעי צ'יה מהווים מקור טוב מאוד של נוגדי חמצון. מחקר שנערך באוניברסיטת גואטמלה מצא שזרעים אלו מדורגים גבוה ברשימת נוגדי החמצון, ומנצחים מקורות מזון נפוצים רבים של נוגדי חמצון, ביניהם אוכמניות, ענבים, אננס, מנגו, ואנונה.
הם מכילים פיטוכימיקלים ופלבנואידים כגון קוורצטין, חומצות פנוליות, ליגנין, וויטמין C, המתפקדים כנוגדי חמצון.

האם הם מהווים מקור טוב למינרלים?

בהחלט. במיוחד בשילוב עם סידן ומגנזיום, הנדרשים לבריאות עצמות חזקות ומערכת עצבים בריאה. שתי כפות זרעי צ'יה מספקות 13% מהערך היומי של סידן, ו-18% מהערך היומי של מגנזיום. מינרלים אחרים הנמצאים בשפע בזרעי צ'יה כוללים נחושת, ברזל, מנגן, זרחן ואבץ.

מהם הוויטמינים העיקריים בזרעי צ'יה?

זרעי צ'יה הם מקור תזונתי טוב מאוד של ויטמין B1, וויטמין B3, האחראים לתהליכים המאפשרים לגוף לעכל פחמימות, שומנים וחלבונים. בנוסף, בשילוב עם ויטמיני B אחרים, הם מתפקדים כהגנה על בריאות מערכת העצבים ובריאות השיער.

מקור מצוין לסיבים

בשילוב עם התוכן המשמעותי אותו הם מכילים של אומגה 3, הם מתבטאים ביתרונות קרדיווסקולריים נרחבים. תכלת הסיבים הכוללת של זרעי צ'יה היא סביב 38%, ותכולת הסיבים המסיסים היא כחמישה אחוזים.