מה הערכים התזונתיים של מרגרינה?

מרגרינהמרגרינה היא תחליב של שומן צמחי בשמן ומים. המרגרינה היא מוצר מעובד ולא טבעי שבא לעולם בשנת 1869. את המרגרינה הראשונה המציא היפוליט מז'-מוריס לאחר שנפוליאון השלישי הציב לו אתגר – למצוא תחליף זמין, ראוי וזול לחמאה.

ההמצאה לא עלתה יפה בשנים הראשונות שלה ולכן בשנת 1871 מכר את הפטנט שרשם על ההמצאה שלו לחברת jurgens שכיום הינה חלק מתאגיד יוניליוור שמחזיק במפעלי מרגרינה בכל רחבי העולם וגם כאן בישראל.

לאורך ההיסטוריה תהליכי הייצור וחומרי הגלם לייצור המרגרינה ידעו תהפוכות רבות. כאשר מטרת המרגרינה הייתה לשמש תחליף זול לחמאה, נהגו להשתמש בכל סוג של שומן על מנת לייצר אותה לרבות שומנים מן החי, כאשר התפתחה התעשייה המודרנית בתחום המזון נעשה שימוש בשמנים צמחיים שעברו הידרוגנציה על מנת להקשות אותם ואילו כיום רוב סוגי המרגרינה אינם מכילים עוד שומן טראנס כבעבר כיוון שתהליכי ההידרוגנציה אט אט עוברים מן העולם.

ערכים תזונתיים של מרגרינה

הערכים התזונתיים של המרגרינה משתנים בהתאם לסוג המרגרינה וליצרן. להלן פירוט הערכים התזונתיים של מספר סוגי מרגרינה (כל הערכים מפורטים בהתייחס למאה גרם מוצר):

  • מרגרינה בטעם חמאה לאפיה, בישול וטיגון, מזולה (Mazola) – יש 720 קלוריות, שמונים גרם שומן, 85 מ"ג נתרן, 30.8 גרם שומן רווי ו- 0.7 גרם שומן טרנס.
  • מרגרינה למריחה, בישול וטיגון, יוניליוור בסטפודס ישראל (בלובנד) – יש 720 קלוריות, שמונים גרם שומן, 35.5 גרם שומן רווי, 500 מ"ג נתרן, 910 מק"ג ויטמין A ו- 11.8 מק"ג ויטמין D.
  • מרגרינה עם שמן זית (Mazola Light) – יש 360 קלוריות, ארבעים גרם שומן, 10.5 גרם שומן רווי ו- 280 מ"ג נתרן.
  • מרגרינה בטעם טבעי (Mazola) – יש 540 קלוריות, 60 גרם שומן, 0.7 גרם שומן טראנס ו- 280 מ"ג נתרן.

היתרונות הבריאותיים של מרגרינה

באופן עקרוני לפני שנפרט אודות היתרונות הבריאותיים של המרגרינה, חשוב לציין כי עבור אלו מכם שמעוניינים להפחית אי אילו קילוגרמים ממשקלם, הרי שהשימוש במרגרינה אינו מומלץ כלל וכלל וזאת כיוון שבמאה גרם מרגרינה ניתן למצוא כמות גבוהה ביותר של שומן והדבר נכון גם עבור מרגרינה מופחתת שומן. עם זאת, אין ספק שהמרגרינות המודרניות מתעלות בכמה מובנים על החמאה אותה באו להחליף.

בניגוד לחמאה, המרגרינה לא מכילה שומנים מן החי ולפיכך לא מכילה כמעט כולסטרול. כמו כן, החלק הארי של השומנים שבה אינם רוויים. בנוסף לכך, המרגרינות המודרניות כפי שציינו, כמעט ולא מכילות שומן טרנס שכידוע מקושר עם הגדלת הסיכון לסבול מגידולים סרטניים מסוגים שונים ומסוגים שונים של מחלות לב וכלי דם ובראשן טרשת העורקים.

מעבר לכל זה, יצרני המרגרינות המודרניים נוטים להוסיף למרגרינות שלהם מרכיבים חשובים כמו למשל אומגה 3, ויטמין E ועוד, על מנת להעשיר בכך את היתרונות הבריאותיים שלהן.