ספירולינה – האצה שמשגעת את העולם

ספירולינהספירולינה היא אצה מיקרוסקופית חד-תאית המשתייכת למשפחת הכחוליות. לפי הידוע לנו כיום, מדובר באחד ממקורות המזון העתיקים ביותר שישנם, אך שמה התפרסם ברחבי העולם המערבי רק בשנות ה-80 של המאה הקודמת, כשסוכנות החלל האמריקאית פירסמה כי עשתה בה שימוש כמזון עבור אסטרונאוטים.

הספירולינה מסוגלת לייצר את כל רכיבי המזון שלה באופן עצמאי בתהליך של פוטוסינטזה. היא מעדיפה להתפתח במים מלוחים אך באפשרותה לשרוד גם במים מתוקים ללא קושי. קרוב ל-60% מהמסה שלה היא חלבון ובנוסף היא מכילה גם מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים. לאור כל זה, נמכרת כיום הספירולינה כתוסף מזון.

האם אכן ישנו צורך לצרוך ספירולינה כתוסף?

אדם שחי במדינה מערבית וצורך מזונות בהתאם להמלצות של ארגוני הבריאות במובילים, לא זקוק באופן עקרוני לתוספי מזון המבוססים על ספירולינה: בכמוסה ממוצעת של ספירולינה ניתן למצוא כ-3-2 גרמים של חלבון, כמות שניתן למצוא כחצי ביצה או בכף של טחינה גולמית. כמו כן, הקפדה על צריכה של תזונה העשירה בפירות וירקות, תספק לגופנו כמויות גדולות יותר באופן משמעותי של ויטמינים ומינרלים בהשוואה לכמות שניתן להשיג על ידי צריכת תוסף ספירולינה.

מה אומרים לנו המחקרים?

מעניין לציין כי בעשורים האחרונים התגלה כי לספירולינה ישנן מספר סגולות בריאותיות מפתיעות. כך לדוגמה נמצא כי נטילה יומית של ספירולינה בתוסף תזונה במשך שלושה חודשים הובילה להפחתת לחץ דם במבוגרים עם לחץ דם גבוה ועודף משקל. כך גם נמצא במטה אנליזה של שבעה מחקרים, שתוסף ספירולינה קשור בירידה בריכוז ה-LDL והטריגליצרידים בדם ובעלייה ב-HDL.

מנגד יש להדגיש כי ישנם גם מחקרים רבים שלא הצביעו על יתרון כלשהו לתוספי ספירולינה וכי נכון לכתיבת שורות אלה אין עדויות מדעיות חזקות מספיק בשביל שניתן יהיה להמליץ על צריכת התוסף. בהקשר זה יש להדגיש כי חלק ניכר מהמחקרים בוצעו על אנשים שסבלו ממחלות ובעיות רפואיות שונות. אי לכך לא ניתן להסיק מהממצאים שהיתרונות יהיו רלוונטיים גם לאנשים בריאים. לאור כל זה לפני נטילת התוסף חשוב להיוועץ עם גורם רפואי מוסמך ובעיקר כשמדובר באנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות, נשים מניקות, נשים בהיריון וילדים.  

מתכונים שמכילים ספירולינה

גוואקמולי עם ספירולינה

המצרכים הדרושים:

2 כפות גדושות ספירולינה טרייה, אבוקדו גדול (בשל ומוכן לאכילה), מיץ מלימון אחד, שן שום קצוצה דק, עגבנייה קטנה חתוכה לקוביות קטנות, חופן כוסברה טרייה קצוצה דק, קורט מלח וקורט פלפל שחור. ניתן להוסיף למתכון בצל סגול קטן קצוץ דק ו/או פלפל חריף קצוץ דק.

אופן ההכנה:

מועכים את האבוקדו למרקם הרצוי או חותכים לקוביות, מוסיפים את העגבנייה ואת שאר המרכיבים ומערבבים בעדינות.

טחינלינה עם קשיו

המצרכים הדרושים:

50 גרם אגוזי קשיו לא קלויים, 2 כפות טחינה גולמית מלאה, כף מיץ לימון טרי, גרידה מחצי לימון, כפית גדושה של ספירולינה טרייה, קורט מלח, קורט פלפל, חצי שן שום קצוצה, צרור קטן של פטרוזיליה, כוסברה או בזיליקום קצוצים גס ומעט מים קרים.

אופן ההכנה:

מרסקים במעבד מזון את הקשיו עד לקבלת פירורים, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב.

גלידה עם ספירולינה

המצרכים הדרושים:

3 כוסות של פירות העונה, 2 כפיות של ספירולינה טרייה, חצי כוס מים, 8 תמרים ללא גלעין, מספר עלי נענע.

אופן ההכנה:

מרסקים את הפירות במעבד מזון לקבלת תערובת אחידה ומעבירים את התערובת לכלי שניתן להניח במקפיא. מכניסים את הכלי למקפיא וממתינים מספר שעות עד שהתערובת קפואה.