הסגולות הבריאותיות של הנענע

הסגולות הבריאותיות של הנענענענע היא צמח תבלין ממשפחת השפתניים הכולל כשלושים מינים שונים של צמחים.

בעלים של צמח הנענע ניתן למצוא בלוטות מיוחדות שמפרישות שמן ארומטי המכיל חומר הנקרא מנתול. המולקולות של המנתול מסוגלות להשפיע על הרצפטורים הרגישים לשינויי טמפרטורה ולהשרות תחושה של קור בלשון.

כאשר אוכלים נענע בפה סגור, למנתול אין אפקט מיוחד, אך כאשר אוכלים נענע בפה פתוח, היא תגרום לכל שאיפה של אוויר למלא את חלל הפה בתחושה קרירה ומרעננת.

במנתול נעשה שימוש נרחב בעיקר בתחום רפואת השיניים, בשדה הארומתרפיה וכן בתעשיית המזון והמשקאות. במטבח הבריטי למשל נהוג לעשות שימוש בנענע לתיבול של קרם שוקולד, תבשילי בשר ועוד. כמו כן, ברפואה העממית נהוג להשתמש בחליטה של נענע לטיפול בקלקולי קיבה, בחילות, גזים, כאבי ראש, חום והתקררות. חליטה של נענע ידועה גם כמסייעת להקלת תסמיני הצרבת.

ערכים תזונתיים של נענע

במאה גרם של עלי נענע טריים ניתן למצוא 85.55 גרם מים, 44 קלוריות, 3.29 גרם חלבון, 0.73 גרם שומן, 8.41 פחמימות ו- 6.8 גרם סיבים תזונתיים.

בנוסף לכך, הנענע עשירה מאוד במינרלים. כך למשל ניתן למצוא במאה גרם נענע 199 מ"ג סידן, 11.87 מ"ג ברזל, 60 מ"ג זרחן ו- 458 מ"ג אשלגן.

בעלי הנענע ניתן למצוא גם כ- 13.3 מ"ג של ויטמין C, כ- 4054 יחב"ל של ויטמין A וכן שפע ויטמינים מקבוצה B כמו למשל 105 מק"ג של חומצה פולית.

על מנת לסבר את האוזן נציין כי שתי כפות של עלי נענע קצוצים מכילות כ- 11.4 גרם וכי שני עלי נענע שוקלים בממוצע כ- 0.3 גרם.

היתרונות הבריאותיים של הנענע

מעבר לכך שהנענע מכילה כמות יפה של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ולפיכך נחשבת כמועילה לבריאות באופן כללי, הרי שבמספר מחקרים נמצא כי השמן שמפיקים מעלי הנענע הינו בעל תכונות ספסמוליטיות, כלומר מרגיעות ולפיכך הנענע מסייעת להקלה בכאבי בטן או התכווצויות מעיים. הנענע גם בעלת תכונות אנטי בקטריאליות ובעלת תכונות נוגדות חמצון המסייעות להאטת תהליכי ההזדקנות ולעיכוב תהליכים סרטניים.

רעיונות לצריכת נענע בדיאטה

מאחר וטעמה של הנענע חזק מאוד והריח שלה נחשב כאטרקטיבי עבור רוב האוכלוסייה, הרי שניתן להוסיף אותה למאכלים רבים על מנת לשפר את טעמם או על מנת לשדרג אותם עם ניחוח מיוחד. בנוסף לכך, בניגוד לתבלינים אחרים דוגמת הריחן, הרי שהנענע עמידה יחסית בפני בישול ולפיכך ניתן להוסיף אותה לא רק למנות קרות אלא גם למנות מבושלות.

נענע ניתן לשלב בסלט ירקות ואף בסלטי פירות, להוסיף לגבינות לבנות, לשייקים על בסיס ירקות ופירות וכן מומלץ להוסיף כמה עלי נענע קצוצים לתערובת הביצים להכנת חביתה. הנענע משתלבת נפלא במגוון רחב של סוגי פשטידות, רטבים ומשקאות וכמה טיפות שמן נענע ישדרגו כל תבשיל.