יתרונותיו של שמן הקוקוס

יתרונותיו של שמן הקוקוסשמן קוקוס הוא שמן ייחודי יחסית בעולם הצומח וזאת כיוון שהוא מכיל שיעור גבוה של חומצות שומן רוויות. מאפיין זה גורם לכך שבטמפרטורת החדר, השמן נמצא במצב צבירה מוצק ולאור זאת הוא מהווה עבור טבעונים רבים תחליף מצוין לחמאה. שמן קוקוס נחשב לקל יחסית לעיכול ומגוון השימושים בו רחב ביותר, כשבין היתר ניתן להשתמש בו לאפייה, הקפצה, טיגון קל, צלייה ועוד.

השמן מופק מאגוז הקוקוס בדרכים שונות (לרבות צנטריפוגה, הקפאה, תסיסה, הרתחה או שילובים שונים של הנ"ל) ומשמש לא רק גם לצורכי מאכל, אלא גם לצורכי הפקת תכשירים שונים בתעשיית הקוסמטיקה.

אין ספק ששמן קוקוס הוא שמן שניחן בסגולות בריאותיות המייחדות אותו מסוגים אחרים של שמנים רוויים (בדגש על כך שהוא כמעט לא מכיל כולסטרול), אך חשוב לזכור כי בסופו של דבר מדובר בשמן המכיל שיעור גבוה של חומצות שומן רוויות ולפיכך לא מדובר על מוצר פלא, שיש להרבות בצריכתו.

הערכים התזונתיים של שמן קוקוס

להלן הערכים התזונתיים של מאה מיליליטר שמן קוקוס:

  • 862 קלוריות, 100 גרם שומן מתוכם 86.5 גרם שומן רווי (מאחר ומדובר בשמן, הרי שהמוצר מכיל אפס גרם חלבון, אפס גרם פחמימות ואפס גרם סוכרים. בנוסף לכך, המוצר מכיל אפס גרם מים ואפס גרם סיבים תזונתיים).
  • ויטמינים – ויטמין K – כ5 מיקרוגרם, ויטמין E – כ 0.09 מיליגרם.
  • מינרלים – 0.04 מיליגרם ברזל.
  • חומצות שומן – 5.8 גרם חומצת שומן אולאית (אומגה 9), 5.8 גרם חומצות שומן חד בלתי רוויות, 1.8 גרם חומצה לינולאית (אומגה 6), 1.8 גרם חומצות שומן רב בלתי רוויות.

היתרונות הבריאותיים של שמן קוקוס

צריכה של שמן קוקוס תורמת לעלייה בריכוז הכולסטרול ה"טוב" בדם (HDL) ולפיכך תורמת להפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם.

שמן קוקוס תורם לשחרור מוגבר של אינסולין בלבלב ולפיכך תורם להפחתת רמות הגלוקוז בדם.

שמן קוקוס הוא שמן צמחי שנמצא במצב מוצק בטמפרטורת החדר, אך בניגוד לשמנים מוקשים שעוברים תהליך כימי לצורך שינוי התכונות הפיזיקליות שלהם, הרי ששמן קוקוס הוא שמן טבעי לחלוטין, שלא עבר תהליך כימי של הוספת אטומי מימן לחומצות השומן המרכיבות אותו. לאור זאת, הוא לא מזיק לגוף כמו שומני הטרנס.

נקודת העשן של שמן הקוקוס (הנקודה בה הוא מתפרק ומעלה עשן) גבוהה יחסית, הודות לחומצות השומן הרוויות המרכיבות אותו ולפיכך הוא מצוין לצורכי בישול. נקודת העשן של שמן קוקוס מזוקק היא 232 מעלות צלזיוס ושל שמן קוקוס לא מזוקק היא 177 מעלות צלזיוס. רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי טמפרטורת העשן של שמן חריע לא מזוקק היא 107 מעלות צלזיוס, של שמן סויה לא מזוקק 160 מעלות צלזיוס ושל שמן חמניות לא מזוקק 160 מעלות צלזיוס.