מהי אומגה 6?

מהי אומגה 6?חומצות שומן אומגה 6 הן חומצות שומן רב בלתי רוויות, שהמשותף להן הוא קשר כפול בעמדה השישית. כל חומצות השומן באשר הן (לרבות חומצות שומן רוויות) בנויות משרשרת של אטומי פחמן, שבקצה שלה מחוברת קבוצת קרבוקסיל (COOH).

כל אטום פחמן מסוגל ליצור ארבעה קשרים, כך שכל אטום בשרשרת מחובר בשני צדדיו לאטום פחמן נוסף (אחד מכל צד) ולרוב שני הקשרים האחרים נוצרים בין כל אטום פחמן לשני אטומי מימן.

בחומצת שומן אומגה 6 לעומת זאת, בעמדה השישית "חסרים" שני אטומים של מימן ולפיכך קיים בין שני הפחמנים קשר כפול (הפחמן השישי מכיוון קבוצת המתיל מחובר בקשר כפול לפחמן השביעי). המונח בלתי רוויה מצביע על כך שלפחות בעמדה אחת בשרשרת קיים קשר כפול בין הפחמנים ואילו המונח רב בלתי רוויה מתייחס לכך שבשרשרת הפחמנים המרכיבה את החומצה קיים יותר מקשר כפול אחד (בנוסף ישנן חומצות שומן חד בלתי רוויות, בהן קיים רק קשר כפול אחד לאורך השרשרת).

היכן ניתן למצוא אומגה 6 במזון?

חומצת השומן אומגה 6 הקצרה ביותר, המכילה שמונה עשר פחמן בלבד, נקראת חומצה לינולאית. זוהי אחת מחומצות השומן החיוניות כשהמשמעות היא שאין לנו אפשרות לייצר אותה בגוף, כך שעלינו לצרוך אותה מהמזון. החומצה נמצאת בעיקר בעופות, ביצים, חיטת דורום, פקאנים, קוקוס, שקדים, אגוזים שונים, אבוקדו, דגנים, שמן סויה, שמן חמניות, פשתן, שמן נר הלילה, שמן תירס ועוד.

באופן עקרוני ניתן לצרוך חומצת שומן אומגה 6 גם בתוספי מזון, אבל מאחר והחסר של אומגה 6 נדיר מאוד היות שהיא נמצאת בכל כך הרבה מזונות, הרי שיש לעשות שימוש בתוסף המזון אך ורק במקרים נדירים מאוד.

כמה אומגה 6 צריך לצרוך?

למעט מצבים חריגים בהם יש להקפיד על צריכה מוגברת של אומגה 6, הרי שכפי שציינו, הכמות הנאותה מושגת באמצעות התזונה היומיומית. עם זאת, יש לתת את הדעת ליחס בין אומגה 3 לאומגה 6 בתזונה היומיומית. לפי המחקרים שנערכו בתחום נראה כי בתזונה המודרנית היחס בין אומגה 6 לאומגה 3 עומד על 10:1 לטובת אומגה 6 וכי במקרים רבים מאוד היחס מגיע אף ל- 30:1.

ככל הנראה בראשית ההתפתחות שלנו היחס בין שתי החומצות עמד על 1:1 ולפי הערכות המומחים היחס האופטימאלי בין אומגה 6 לבין אומגה 3 צריך להיות 4:1 ואף נמוך יותר. ככל שהיחס בין אומגה 6 לאומגה 3 יהיה גבוה, כך הסיכוי למחלות שונות בדגש על מחלות דלקתיות ומחלות הקשורות ביתר קרישיות של הדם, גבוה יותר.

התזונה הים תיכונית, הנחשבת כתזונה המוצלחת ביותר למניעת מחלות קרדיווסקולריות כמו לדוגמה יתר לחץ דם וטרשת עורקים, מאפשרת להגיע ליחס טוב בין אומגה 6 לאומגה 3 בקלות רבה יחסית.