הערכים התזונתיים של שמנת

שמנתשמנת היא מוצר חלב נפוץ המשמש להקצפה או לבישול. מאמר זה מתמקד בשמנת מתוקה, למרות שקיים סוג נוסף של שמנת הנקרא שמנת חמוצה, המיוצרת משמנת מתוקה.

ייצור של השמנת החמוצה כרוך בהוספת תרבית חיידקית מיוחדת לשמנת המתוקה, הגורמת לייצור של חומצה לקטית, האחראית על הפיכת הטעם המתוק של השמנת לחמוץ, והמרקם הסמיך שלה.

השמנת המתוקה מופקת בתהליך שבו מפרידים את השכבה השומנית של החלב מיתר מרכיביו. כיום ניתן לייצר סוגים שונים של שמנת הנבדלים אלו מאלו בעיקר באחוזי השומן שלהם. כך, למשל, ניתן למצוא על המדפים ברשתות השיווק שמנת מתוקה המכילה עשרה אחוז שומן לצד שמנת מתוקה המכילה כחמישים אחוז שומן.

ככל שאחוז השומן בשמנת גבוה יותר, כך השמנת נוטה פחות להתפרק בזמן הבישול

לפיכך כשמדובר על מתכון הכרוך בערבוב שמנת בנוזל חם, יבוצע לרוב שימוש בשמנת המכילה לפחות שלושים אחוזי שומן במטרה למנוע ממנה להתפרק לשומן וחלב בנפרד. שמנת המכילה יותר משלושים אחוז שומן ניתן להפוך לקצפת על ידי ערבוב עם אוויר. פעולה זו גורמת להגדלת הנפח היות ובועות האוויר נלכדות בין חלקיקי השומן.

ערכים תזונתיים של שמנת מתוקה

מאחר וקיים מגוון רחב של סוגי שמנת, החלטנו לפרט על קצה המזלג את הערכים התזונתיים של מספר סוגים נפוצים בלבד. ערכים אלו מתייחסים למאה מ"ל שמנת מתוקה:

שמנת מתוקה עמידה לקצפת 38%, טרה – 358 קלוריות, 2.2 גרם חלבון, 1.7 גרם פחמימות, 38 גרם שומן שמתוכם 23 גרם שומן רווי, 114 מ"ג כולסטרול ושלושים מ"ג נתרן.

שמנת לבישול 15% שומן, יטבתה – 167 קלוריות, 3.8 גרם חלבון, 4.2 גרם פחמימות, 15 גרם שומן שמתוכם תשעה גרם שומן רווי, 53 מ"ג כולסטרול, 40 מ"ג נתרן ותשעים מ"ג סידן.

שמנת מתוקה 32%, יטבתה – 331 קלוריות, 2 גרם חלבון, 11.2 גרם פחמימות, 32 גרם שומן שמתוכם 19 גרם שומן רווי, 112 מ"ג כולסטרול ו- 25 מ"ג נתרן.

שילוב שמנת בתזונה היומיומית

מאחר והשמנת המתוקה מכילה שיעור גבוה מאוד של שומן וכולסטרול, הרי שרוב המומחים בתחום התזונה והרפואה ממליצים להמעיט במידת האפשר את צריכתה.

אכילה מופרזת וקבועה של שומן רווי וכולסטרול גורמת להגדלת היחס בין LDL ל- HDL ובעקבות זאת להגדלת הסיכוי לחלות במגוון רחב של מחלות לב וכלי דם לרבות טרשת עורקים, שבץ מוחי, ואוטם שריר הלב.

עם מעט יצירתיות וידע מוקדם ניתן למצוא תחליפים מוצלחים לשמנת המתוקה שאינם מכילים שיעור גבוה של שומן רווי או כולסטרול. כמו כן במידה ובכל זאת קיים צורך להשתמש בשמנת מתוקה, הרי שמומלץ לבחור בשמנת בעלת אחוזי שומן נמוכים במידת האפשר.