צליאק, כרסת, או בעברית תקנית, דגנת היא מחלה כרונית שנובעת מרגישות לחלבון המרכיב את הגלוטן. החלבון אליו רגישים החולים נקרא גליאדין, גליקופרוטאין שמעניק לבצק את היציבות שלו הודות למבנה המולקולרי המיוחד שלו.
את הגלוטן שמכיל את הגליאדין ניתן למצוא בעיקר בדגנים כמו למשל שעורה, חיטה ושיפון. בחיטה למשל, הגלוטן מהווה קרוב לשמונים אחוז מסך החלבון בגרעין הצמח.
צליאק היא מחלה אוטואימונית. המשמעות היא שתאי מערכת החיסון מזהים את הגליאדין כגורם זר שיש להילחם בו כאשר הוא נספג בתאי המעי הדק. הזיהוי השגוי מוביל לנזק דלקתי במעי הדק שיכול לגרום למגוון רחב של בעיות בריאותיות, החל מבעיות התפתחות וכלה בעקרות.
הקשר של מחלת הצליאק לתזונה של החולים
נכון לכתיבת שורות אלה צליאק היא מחלה חשוכת מרפא. בדיוק כפי שלא ניתן להבין עדיין מה הוא המנגנון השגוי העומד מאחורי ההתנהגות הלא שגרתית של מערכת החיסון, כך גם לא ניתן לשנות את המנגנון הבעייתי ולנטרל אותו. עם זאת, החדשות הטובות הן שחולה צליאק יכול לנהל אורח חיים בריא ולא לסבול מאף תופעת לוואי מכל סוג שהוא, כל עוד יקפיד על הימנעות מוחלטת מצריכת גלוטן לכל החיים.
לאור זאת, החולים בצליאק צריכים להקפיד הקפדה יתרה ולהימנע מצריכה של גלוטן בכל מחיר. למעשה, בחלק מהחולים שסובלים מצורה אגרסיבית במיוחד של המחלה, די בכך שהמזון ייוצר בסמוך לפס ייצור שבו מיוצר מזון אחר המכיל גלוטן, בשביל לפסול אותו לאכילה. חולי צליאק שלא נמנעים מצריכת גלוטן באופן קפדני מעמידים את עצמם בסיכון לפתח סרטן (לימפומה של תאי T), לסבול מאנמיה, שלשול, הקאות ועוד.
חשיבות המעורבות של דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בחולי צליאק
לאחר האבחון של המחלה בחולה, הדבר הראשון שיש לעשות הוא לקבוע פגישת ייעוץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת ובעלת רישיון לעסוק בתחום מטעם משרד הבריאות. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעל מנת להתמודד עם המחלה יש לרכוש ידע מקצועי רב.
דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול בחולי צליאק יכולה להסביר למטופל ובני משפחתו מאילו מזונות עליו להימנע למשך כל החיים וכן לסייע לו לבנות תפריט מאוזן ובריא חרף ההגבלות.
הימנעות מוחלטת מצריכת גלוטן עלולה להוביל לבנייה של תפריט לא בריא ולא מאוזן וזאת משום שחלק ניכר מהתזונה של האדם המערבי מושתת על מוצרי חיטה כמו למשל פסטה, לחם, בורקס, ג'חנון, לחמניות, פיצות ועוד. לאור זאת, על מנת למנוע מהחולה להישאב לתפריט שאינו מאוזן מבחינה תזונתית, חשוב מאוד לערב בבנייתו דיאטנית קלינית.
הנחיות חשובות עבור חולי צליאק
לסיום ברצוננו לספק לכם כמה טיפים שימושיים שיסייעו לכם להימנע מחשיפה לגלוטן להלן:
- מומלץ שכל המאכלים שמכינים בבית לא יכילו גלוטן, גם אם רק אחד מבני המשפחה סובל מצליאק.
- על מנת למנוע זיהום משני חשוב מאוד שלא לעשות שימוש בסכין או בכף למשל שבאו במגע עם מזון המכיל גלוטן.
- במידה והחולה חי עם אנשים שאינם חולים, מומלץ שירכוש טוסטר נקי מגלוטן אליו לא יוכנסו מזונות המכילים גלוטן בשום אופן.
- כאשר משתמשים בתנור האפייה, חל איסור מוחלט לחמם או לאפות בו מנה המכילה גלוטן ומנה שלא מכילה גלוטן במקביל.
- מומלץ מאוד להימנע אפילו ממוצרי קוסמטיקה המכילים גלוטן המצוי למשל בנבט החיטה וכן מומלץ להיזהר משימוש בתרופה חדשה, שכן ישנן תרופות מסוימות המכילות גלוטן. באופן כללי בכל פעם שחולה צליאק בא במגע עם רופא חדש, עליו לדווח לו כי הוא חולה בצליאק.