דיאטה לחולי אנמיה

דיאטה לחולי אנמיהישנו מגוון רחב ביותר של מחלות שהקשר בינן לבין התזונה של החולים הדוק ביותר. באופן כללי, התזונה של חולי אנמיה יכולה להשפיע באופן משמעותי על מחלתם, אך חשוב להבהיר ראשית כי לא כל הסובלים מאנמיה יכולים להפיק רווח משינוי תזונתי.

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שאנמיה היא הגדרת מטרייה לשורה ארוכה של מחלות. חלקן מופיעות על רקע גנטי, חלקן על רקע מחלה ממארת במח העצם, חלקן מופיעות על רקע של מחסור תזונתי מסוים ועוד.

השלב הראשון לקביעת התזונה המומלצת – אבחון יסודי של המקור לבעיה

לפני שניתן להתאים לחולי אנמיה את התפריט המושלם עבורם באופן אישי, יש לבצע אבחון יסודי של המקור לאנמיה.

האבחון מתבסס על מספר בדיקות כשבין היתר מדובר על בדיקות דם בהן ניתן להעריך את רמת האלמנטים השונים הדרושים לייצור תקין של כדוריות דם אדומות כמו למשל ברזל, חומצה פולית או ויטמין B12, בדיקות של מח העצם לאבחון של פתולוגיות, בדיקות של תקינות מערכת העיכול שמיועדות לשלול מצבים של תת ספיגה ועוד.

חשוב להבין שלאנמיה יכולים לתרום גורמים רבים וכי עד שלא בודד הגורם, לא ניתן להגיש טיפול תזונתי. כמו כן, יש לציין שלאחר שנמצא הגורם, יש להתאים את התפריט למטופל על ידי מפגשים אישיים עם דיאטנית קלינית העוסקת בתחום התזונה לחולי אנמיה. במקרים מסוימים התזונה לא יכולה לסייע לחולים, בדגש על מקרים שבהם מדובר על אנמיה כתוצאה ממחלה גנטית או ממארת.

באילו מצבים התזונה יכולה לסייע לחולי אנמיה להתמודד עם מחלתם?

שינוי תזונתי יכול לסייע לחולי אנמיה הסובלים מהמחלה על רקע של מחסור במרכיב תזונתי מסוים. בין היתר מדובר על מחסור בוויטמינים מסוימים כמו למשל ויטמין C, ויטמין E או ויטמין B12, מינרלים מסוימים כמו למשל ברזל או נחושת ועוד. הסיבות למחסור התזונתי מגוונות ומשתנות מחולה לחולה כשבין היתר מדובר על הסיבות הבאות:

  • ספיגה מוגבלת ובעיות ספיגה – במקרים רבים הכמות הנצרכת בתזונה תקינה, אך בכל זאת חלק ניכר מהמרכיב התזונתי לא נספג לדם. בעיות ספיגה יכולות להופיע על רקע של ניתוח בריאטרי, על רקע של דלקת כרונית במערכת העיכול, על רקע של ניתוח לכריתת חלק ממערכת העיכול בעקבות פתולוגיה קודמת ועוד.
  • צריכה לא נאותה – במקרים רבים גם אנשים שנוהגים לאכול כמויות גדולות של אוכל, סובלים ממחסור ברכיב תזונתי מסוים על רקע של תזונה לא מאוזנת. כמו כן, חסר בוויטמין b12 שכיח בקרב אנשים שנמנעים מצריכת מוצרים מן החי.
  • צרכים מוגברים של הגוף – ישנו מגוון רחב ביותר של מצבים שבהם הצריכה נאותה והספיגה אופטימאלית אך עדיין קיים מחסור תזונתי. מצבים כאלו מתרחשים בעיקר בקרב חולים שצרכי הגוף שלהם מוגברים מסיבות שונות כמו למשל מחלות כרוניות, בעיות בבלוטת התריס, הריון, עיסוק בפעילות גופנית ועוד.

כיצד ניתן להתאים את התזונה לחולה אנמיה?

לאחר שברור מה הוא המרכיב החסר בתזונת מטופל, ניתן להתאים לו תפריט אישי שבו ניתן משקל למוצרי מזון מסוימים שמכילים כמויות גבוהות של המרכיב החסר. כמובן שישנה חשיבות עליונה להתאים את התפריט למטופל בהסתמך על ההעדפות הקולינריות שלו וליכולת שלו לצרוך את המוצרים השונים.

במקרים מסוימים ייתכן מאוד כי יהיה צורך לעשות שימוש בתוספי מזון כמו למשל תוסף ברזל, תוסף חומצה פולית או תוסף ויטמין B12, בעיקר במקרים בהם מדובר על חוסר משמעותי במיוחד או במקרים בהם ישנו קושי להגיע לצריכה הנאותה באמצעות מזון בלבד.