חסה (בשפה המקצועית יש לומר חסה תרבותית) היא צמח חד שנתי פופולארי במיוחד המשמש בישראל בעיקר להכנת סוגים שונים של סלט.
כיום ישנו מגוון רחב של סוגי חסה, אך הנפוצים ביותר הם החסה הערבית הנקראת גם חסה רומית, החסה האמריקאית הנקראת גם חסה עגולה או ראש חסה, החסה המסולסלת האדומה, החסה המסולסלת הירוקה הנקראת גם חסת עלים ועוד.
הערכים התזונתיים של החסה
במאה גרם חסה ערבית או רומית ניתן למצוא כשבע עשרה קלוריות בלבד, שני גרם של סיבים תזונתיים, שלושים ושלושה מיליגרם של סידן, 24 מ"ג ויטמין C ו- 8711 יחב"ל של ויטמין A. חסה מזן אייסברג לעומת זאת מכילה 14 קלוריות במאה גרם, 18 מיליגרם סידן, גרם אחד של סיבים תזונתיים, 2.8 מ"ג סידן ו- 502 יחב"ל של ויטמין A.
כמו כן, במאה גרם חסה ניתן למצוא כתשעים וחמישה גרם מים, 1.2 גרם חלבון, 3.2 גרם פחמימות ו- 0.3 גרם שומן.
היתרונות של החסה לדיאטה
חסה היא אחד מהמרכיבים החשובים ביותר עבור כל מי שמעוניין לרדת במשקל בין היתר בשל הגורמים הבאים:
- אחוז המים הגבוה – אחוז המים הגבוה בחסה גורם לכך שכאשר אוכלים חסה, חלק ניכר מנפח הארוחה מורכב ממים ולפיכך לא תורם לנפח הקלורי.
- שיעור הסיבים הגבוה – הסיבים התזונתיים הרבים שניתן למצוא בחסה תורמים לשחרור האיטי של הגלוקוז לדם וכן מגבירים את תחושת השובע.
- התכולה הקלורית ותכולת השומן – התכולה הקלורית ותכולת השומן הנמוכות שבחסה גורמות לכך שניתן לצרוך חסה בכל כמות שהיא מבלי לחשוש מעלייה במשקל. למעשה, החסה הינה בעלת ערך קלורי שלילי, המשמעות היא שהגוף צורך יותר אנרגיה על מנת לעכל את החסה מאשר שהיא מספקת לו.
כיצד ניתן לצרוך חסה?
ברוב מדינות המערב ובכלל זה בישראל נהוג לחתוך את עלי החסה ולצרוך את החסה כחלק מסלט ירקות, סלט חסה או סלט עלי בייבי. עם זאת, במדינות המזרח הרחוק נהוג לאכול את החסה כשהיא מאודה או מבושלת. בקוריאה למשל נהוג לעטוף נתחי בשר חמים בחסה מאודה.
אחת הטעויות שאנשים רבים נוטים לעשות כשהם מעוניינים לרדת במשקל היא לצרוך כמויות גדולות של סלט חסה עשיר ברוטב. שימו לב – אמנם החסה עצמה אינה תורמת לעלייה במשקל, אך התכונות החיוביות שלה והיתרונות שלה לניסיון ההורדה במשקל בטלים בשישים כאשר מוסיפים לחסה סוגים שונים של רטבים. בכף אחת של רוטב מיונז ניתן למצוא עשרות קלוריות וכן לא מעט שומן.
לפיכך, במידה ואתם מעוניינים לרדת במשקל, אין ספק שסלט חסה מדי ארוחה יכול לסייע לכם בתהליך ההרזיה, אך זאת כל עוד תקפידו שלא לעשות שימוש מוגזם ברטבים על בסיס מיונז או שמן באופן כללי. מומלץ להקפיד לבקש מהמלצר במסעדה כי את הרוטב יגיש לצד הסלט ולא בתוכו.
אולי יעניין אותך גם: