הפחתת שומן היא מסע ארוך ואיטי, ותהליך זה עשוי להיות אפילו איטי יותר, באמצעות ביצוע טעויות דיאטה. יש להימנע מנפילה במלכודת הירידה המהירה בשומן, ולהציב מטרות כגון הקפדה על כושר גופני ואכילה בריאה ונכונה, להשגת תוצאות מציאותיות בקצב נכון.
גם כשרק מתחילים את מסע הבריאות, הדיאטה והכושר, מבצעים מספר טעויות בתזונה. כשמדובר בהשלת קילוגרמים עודפים, אנשים נופלים לעיתים קרובות למלכודת כשהם מקווים שהם עושים את הדבר הנכון. אך במציאות, הם מבצעים יותר נזק מתועלת.
קיים שפע מידע על תזונה ודיאטה, וקל ללכת לאיבוד בהרי הטיפים, הכללים, והדיאטות החדשות. אנשים שמתחילים דיאטה קוראים את כל מה שניתן, ועושים הרבה טעויות. ולמרות שלמידה מטעויות היא חלק מהתהליך, ניתן להפוך את הדרך לפחות מכשילה עם מידע טוב. אלו הן שש טעויות שאנשים עושים בדיאטה, כך שההימנעות מהן תאפשר דרך חלקה ככל הניתן בהפחתת שומן עודף.
1. קניית מוצרים "ללא שומן"
כשאדם קונה מזון המכיל את הכיתוב "דיאטטי", "ללא שומן", או "ללא סוכר", הוא פועל בכיוון ההפוך למטרות הדיאטה שלו. אנשים רבים רואים מילים אלו ומניחים באופן מיידי שמה שהם קונים חייב להיות בריא. במציאות, מילים אלו פירושן בדרך כלל שהמזון הזה בריא, אך לא בהכרח דיאטטי.
כשחברות מזון מסירות רכיבים מזינים כגון שומן כדי לייצר מזונות "ללא שומן", עליהן להוסיף משהו בחזרה על מנת שניתן יהיה לאכול את המוצר. מרכיבי טעם אלו לחיזוק כוללים תערובות רבות של כימיקלים שאת שמותיהם לא ניתן לבטא, כגון פחמימות מזוקקות, ושפע כמויות סוכר. תוספים אלו מזיקים למטרות הפחתת השומן, ויש להתרחק ממזונות מעובדים, ארוזים ומזונות שהוכנו מראש. יש להקפיד על אכילת מזונות טריים, מלאים המכילים מרכיבים מינימאליים.
2. לא אוכלים מספיק
כשאדם מבקש להפחית שומן, הצעד ההגיוני הראשון הוא להפחית את צריכת הקלוריות, נכון? אם כך, הגיוני להפחית כמויות גדולות של שומנים המכילים קלוריות מרובות. אז זהו, שלא! הפחתה רצינית של הקלוריות עובדת לתקופת זמן קצרה, אך חילוף החומרים נכבה לאט ולבסוף עוצר בחריקת בלמים.
אם לא די בכך, כשצריכת הקלוריות נמוכה מדי, הגוף מתחיל להשתמש בשרירים קשים כדלק, בתהליך המכונה פירוק. מצב זה מעכב יותר את אובדן השומן. אכילת יותר מזון היא שיטה טובה יותר. אם מפחיתים את הקלוריות באופן משמעותי למשך זמן רב מדי, לא משיגים תוצאות.
3. צעדים קיצוניים
זהו עולם של הכול-או-כלום, ואנשים נוטים להתייחס כך גם לדיאטה. הם שומעים שעליהם לאכול עשר פעמים ביום על מנת להפחית שומן, לצרוך שש מאות גרם פחמימות ביום, לעולם לא לאכול מוצרי פירות או חלב, או לצרוך שלושים תוספים ביום כדי להצליח בדיאטה.
ברור שחלק מצעדים אלו יפעלו על חלק מהאנשים, אך מה קרה לצעידה בשביל הזהב? צעדים קיצוניים אינם מובילים לשום מקום, מלבד השיבה לנקודת ההתחלה.
כשאנשים מתנהגים כך לאורך זמן, ואינם משיגים את תוצאות הדיאטה המבוקשות, עליהם לזכור שאיזון ומתינות הם המפתח להצלחה. מומלץ להתחיל איפשהו באמצע, ולהוסיף או להחסיר בהדרגה מזונות עד למציאת האיזון הנכון באופן אישי.
4. דיאטת השיגעון החדשה
כשאנשים מנסים דיאטת הורמונים, דיאטת מרק כרוב, דיאטת שלושת הימים, דיאטת סוג דם, או כל דיאטה מטורפת אחרת, עליהם להקשיב לגופם הזועק לעזרה. פרסומות דיאטות חדשות מנסות לשאוב את החולשות של אנשים באמצעות הצגת "המחקר האחרון" ופרסום סיפורי הצלחה. דיאטות אופנתיות עובדות, אך לתקופת זמן קצרה. כשמתחילים לשוב לחיים נורמאליים, אין לצפות לכך שהגוף יצטרף.
רוב הדיאטות האלו אינן בריאות, קיצוניות, ואין להמשיך בהן לתקופת זמן ארוכה. אין לנקוט בשום צעד שאינו מאוזן למשך שארית החיים. אכילה בריאה צריכה להיות שינוי אורח חיים, אלא אם כן אדם מאמין שהוא יכול לאכול מרק כרוב מדי יום למשך כל החיים.
5. התעלמות ממה שהגוף אומר
עד כמה שזה נשמע לא יאומן, הגוף מכיל הורמונים המווסתים תפקוד ומשדרים מועדי רעב והזמן בו יש להפסיק לאכול. כשמפסיקים להקשיב לאותות אלו, מתחילות להיווצר בעיות דוגמת השמנת יתר.
בצד השני של המטבע, אכילה לפי לוח זמנים קפדני ושאינו גמיש, מותירה חלל באותות הורמונאליים אלו. לעיתים אדם כה מסתבך בהנחיית אכילת שלוש מאות קלוריות בדיוק אחת לשלוש שעות, עד שהוא שוכח להקשיב למה שהגוף אומר לו. לכן יש לעצור ולהקשיב באמת לאותות הרעב והשובע של הגוף.
יש לקחת את הזמן ולהבין אם הרעב אמיתי. אם התשובה היא כן, אז התשובה היא כן. אך רוב הפעמים התשובה תהיה ממש לא. יש לסמוך על הגוף, ולא על השעון, כדי להבין מתי קיים צורך אמיתי באכילה. התשובות עשויות להפתיע.
6. אל תוותרו על שוקולד
כי צריך לחיות את החיים. כשאדם מפתח אובססיה לגבי כל גרם ברוקולי שהוא מכניס לפה, אוכל אספרגוס לפחות ארבע פעמים ביום, מקבל התקף חרדה אם אינו יכול לאכול את הארוחה הרביעית שלו בדיוק שעתיים לאחר הארוחה השלישית, הגיע הזמן להפסיק, להאט, ולנשום. אין להניח למטרות הבריאות והדיאטה להפוך לאובססיה שאינה בריאה.
המפתח הוא לאכול כפי שהגוף זקוק. ביציאה לבילוי, מותר לאכול חתיכת שוקולד. סוף השבוע אינו תירוץ טוב להילולת סביאה. יש להקשיב לאותות הרעב והשובע, לחייך, להירגע ולקחת את הזמן. התוצאות יהיו מהממות!
אולי יעניין אותך גם:
דיאטת קונג'אק – מהי? למי היא מתאימה? וכיצד היא מסייעת בחיטוב הגוף?