הכולסטרול הוא תרכובת אורגנית (המורכבת מסטרול וליפיד) הנמצאת בממברנות של כל התאים בגופנו.
הכולסטרול משחק תפקיד מרכזי במגוון רחב ביותר של תהליכים ביוכימיים. שבעים אחוז מהכולסטרול בגוף האדם מיוצר בתאי הכבד ואילו השלושים הנותרים מגיעים לגוף מהמזון. הכולסטרול המיוצר על ידי תאי הכבד נקרא כולסטרול אנדוגני ואילו הכולסטרול המגיע אלינו מהמזון שאנו צורכים נקרא כולסטרול אקסוגני.
הכולסטרול נמצא בעיקר במזונות שמקורם מן החי כמו למשל ביצים, חלב ובשר בקר, אך באופן עקרוני כל מוצר מזון מכיל כמות, גם אם זעומה של כולסטרול וזאת כיוון שהכולסטרול נמצא בממברנה של כל תא אורגני לרבות בתאי צמחים.
מה הם התפקידים של הכולסטרול?
לפני שניגע בהבדלים בין הכולסטרול הטוב לכולסטרול הרע, חשוב תחילה להבין כי הכולסטרול הוא מרכיב חיוני לקיום וכי בלעדיו לא ייתכנו חיים. להלן חלק מהתפקידים המרכזיים של הכולסטרול בגופנו:
- יצירה של הורמונים סטרואידיים כמו למשל קורטיזול, טסטוסטרון, פרוגסטרון, אלדוסטרון, ויטמין D, אסטרוגן ועוד.
- ויסות רמת הנוזליות של ממברנות התאים על מנת להתאים את רמת הצמיגיות של הממברנה לתנאי מזג האוויר.
- ייצור מיצי מרה הנחוצים לספיגת שומנים.
- ייצור מיאלין הנחוץ להולכה העצבית התקינה.
הכולסטרול הטוב והכולסטרול הרע
מאחר והכולסטרול הוא חומר שאינו מסיס במים, הרי שעל מנת שיגיע לתאי הגוף השונים, עליו לנוע בזרם הדם כאשר הוא מוקף בפוספוליפידים שחלקם הפנימי הידרופובי וחלקם החיצוני הידרופילי. הקומפלקסים הנ"ל (שנקראים ליפופרוטאינים) בנויים מליבה שמוקפת במעטפת חיצונית.
הליבה של הליפופרוטאינים מכילה חומצות שומן בצורת טריגליצרידים ואסטרים של כולסטרול ואילו המעטפת החיצונית מורכבת בעיקר מפוספוליפידים וכולסטרול חופשי. בנוסף לכך, המעטפת מורכבת גם מחלבונים מיוחדים שנקראים ליפופרוטאינים.
נכון להיום ידועים מספר סוגים שונים של ליפופרוטאינים הנבדלים אלו מאלה ברמת הצפיפות שלהם, בגודלם ובהרכב הכימי שלהם. לפיכך נהוג לסווג אותם בהתאם לרמת הצפיפות שלהם להלן:
- LDL – ראשי תיבות של low density lipoproteins, כלומר ליפופרוטאינים המאופיינים ברמת צפיפות נמוכה.
- HDL – ראשי תיבות של high density lipoproteins, כלומר ליפופרוטאינים בעלי רמת צפיפות גבוהה.
- VLDL – ראשי תיבות של very low density lipoproteins, כלומר ליפופרוטאינים בעלי צפיפות מאוד גבוהה.
מתוך שלושת הסוגים הנ"ל ל- LDL ול- HDL ישנו תפקיד משמעותי בהתפתחות של מחלות קרדיווסקולריות ולפיכך נהוג לכנות את ה- LDL ככולסטרול הרע ואת ה- HDL ככולסטרול הטוב.
התפקיד של ה- LDL וה- HDL
התפקיד של ה- LDL הוא להוביל את הכולסטרול מהכבד לרקמות הגוף השונות ואילו התפקיד של ה- HDL הוא להוביל את הכולסטרול מהרקמות השונות בחזרה לכבד. כאשר LDL מוביל את הכולסטרול מהכבד לרקמות הגוף השונות, הוא נוטה לשקוע בדפנות של העורקים ושקיעה של LDL בדפנות העורקים גורמת למחלה חמורה שנקראת טרשת עורקים, המהווה כיום את גורם התמותה העיקרי בעולם המערבי.
לדעת כל המומחים בתחום, ככל שרמות ה- LDL בדם יהיו גבוהות יותר ורמות ה- HDL נמוכות יותר, כך הסיכוי של הנבדק לסבול ממחלות לב וכלי דם, יהיה גבוה יותר.
מה הן הרמות הרצויות?
רמות הכולסטרול הכללי, ה- HDL וה- LDL הרצויות משתנות מאדם לאדם בהתאם לגילו, המגדר שלו וגורמי הסיכון הקיימים מהם הוא סובל. עם זאת, באופן כללי באוכלוסייה הבריאה קיימת שאיפה כללית שלא לעבור את הרמה המקסימלית של 200 מ"ג כולסטרול במאה סמ"ק של דם, שלא לרדת מתחת לרמה של 40 מ"ג HDL ושלא לעבור רמה של מאה מ"ג LDL.