שמיר הוא השם העממי שניתן לעשב תבלין פופולארי הנקרא בעברית "שבת ריחני". השמיר שימש לאורך ההיסטוריה בתרבויות רבות כחומר גלם מרכזי לרקיחה של תכשירים שונים וזאת כיוון שישנן תכונות תרפויטיות רבות המיוחסות לו.
בין היתר נעשה שימוש בחליטות שמיר ובביסקוויטים המכילים שמיר בשביל להקל על כאבי בקיעת השיניים בתינוקות וכן ניתן למצוא אותו כאחד המרכיבים המרכזיים בתרופות עממיות שנועדו לטפל בכאבי בטן, חוסר תיאבון, מחלות כבד, בחילות, שרירים תפוסים ועוד.
ערכים תזונתיים של שמיר
במאה גרם של שמיר ניתן למצוא כשמונים וחמישה גרם מים, ארבעים ושלוש קלוריות, קרוב לארבעה גרם חלבון וכגרם אחד של שומן בלבד. בנוסף לכך, במאה גרם שמיר ניתן למצוא מעט יותר משני גרם סיבים תזונתיים. השמיר מכיל כמות מרשימה של מינרלים וויטמינים להלן (כל הכמויות מצוינות עבור מאה גרם שמיר):
- סידן – 208 מ"ג.
- ברזל – 6.59 מ"ג.
- נתרן – 61 מ"ג.
- אשלגן – 738 מ"ג.
- זרחן – 66 מ"ג.
- ויטמין C – יש 85 מ"ג.
- חומצה פולית – 150 מק"ג.
- ויטמין A – יש 7718 יחידות בינלאומיות.
הסגולות הבריאותיות של השמיר
צריכה קבועה של שמיר תורמת לבריאות במידה רבה מאוד וזאת הודות לתכולה הגבוהה של הפיטוכימיקלים בצמח. הפיטוכימיקלים מעכבים תהליכים סרטניים, מאטים את תהליך ההזדקנות ומפחיתים את הנזקים החמצוניים שמקורם ברדיקלים חופשיים. כמו כן, צריכה קבועה של שמיר מקושרת להפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם בדגש על טרשת העורקים.
השמיר בקולינריה
את העלים והגבעולים של השמיר ניתן לאכול כשהם טריים או לאחר בישול. בנוסף לכך, ניתן לייבש את עליי השמיר ולהשתמש בהם כתבלין יבש. מאחר ועליו של השמיר ארומטיים ביותר ומדיפים ניחוח שנחשב כנעים בעיני רוב האנשים, הרי שניתן למצוא שמיר במגוון רחב ביותר של תרבויות במנות מסורתיות. בין היתר מדובר על המנות הבאות:
- השמיר משמש לתיבול מלפפונים כבושים (מוכנס למכל הכבישה כאשר המלפפון טרי).
- השמיר מככב במנות רבות של דגים כבושים כמו למשל סלמון כבוש (גרבלקס).
- במרקים רבים נהוג לעשות שימוש בשמיר כתבלין מרכזי או כתבלין הנלווה לעשבי תבלין אחרים דוגמת פטרוזיליה.
- השמיר משמש לא רק כחלק אינטגרלי ממנות רבות, אלא גם לקישוט של מנות רבות בשל צבעו הירוק והמבריק, לצד קורנית.
- בפולין נהוג לעשות שימוש נרחב בשמיר, בעיקר ברטבים על בסיס שמנת חמוצה ובסוגים שונים של מרקים מסורתיים.
זרעי השמיר
בנוסף לעלים ולגבעולים, נהוג לצרוך גם את זרעי השמיר בתרבויות רבות. את הזרעים ניתן לקלות ולטחון או לחלוט. חשוב לשים לב שהערכים התזונתיים של זרעי השמיר שונים במידה רבה מהערכים התזונתיים של עלי השמיר.
כך למשל במאה גרם זרעי שמיר ניתן למצוא 305 קלוריות, 16 גרם חלבון, 55 גרם פחמימות, 21 גרם סיבים תזונתיים וחמישה עשר גרם שומן, ערכים שונים לחלוטין מערכי העלים.