למה כדאי לאכול פטרוזיליה?

למה כדאי לאכול פטרוזיליה?הפטרוזיליה היא עשב תיבול המשתייך למשפחת הסוככיים (בדומה לכוסברה). מוצא הפטרוזיליה בדרום אירופה ומקור שמו של הצמח ביוונית. ביוון העתיקה סימל עשב התבלין הפופולארי את המוות ולפיכך נהוג היה לפזר אותו מעל לקברים. היו אלה הרומאים שהחלו להשתמש בו לראשונה כעשב תבלין.

מעבר לכך שמדובר על עשב תבלין בעל סגולות בריאותיות רבות, מדובר על צמח שגדל היטב באקלים הישראלי ולפיכך נחשב לפופולארי בישראל אך הפטרוזיליה פופולארי לא רק במטבח הישראלי אלא גם במטבחים רבים במערב אסיה ובמרכז ומזרח אירופה.

בין היתר הוא מהווה חומר גלם נפוץ בתבשילי תפוחי אדמה, מרקים, מנות דגים, מנות בשריות, תבשילי ירקות שונים ועוד.

ערכים תזונתיים של פטרוזיליה

במאה גרם של פטרוזיליה ניתן למצוא כשלושים ושש קלוריות בלבד, קרוב לשלושה גרם חלבון, 6.33 גרם פחמימות ו- 0.79 גרם שומן. כמות הסיבים התזונתיים במאה גרם פטרוזיליה עומדת על 3.3 גרם ובנוסף לכך הפטרוזיליה עשיר מאוד בוויטמינים מקבוצה B (סך הכול 2.139 מ"ג). הפטרוזיליה מהווה מקור נפלא לחומצה פולית (152 מק"ג במאה גרם), לוויטמין K (1640 מק"ג במאה גרם), לסידן (138 מ"ג במאה גרם) ולאשלגן (554 מ"ג במאה גרם).

סך הכול בשלושים גרם של פטרוזיליה, בהם ניתן למצוא כעשר קלוריות בלבד, ניתן לצרוך מעל שבעים וחמישה אחוז מהתצרוכת היומית המומלצת של ויטמין A, ויטמין C וחומצה פולית, מעל חמישים אחוז מהדרישה היומית לברזל ועוד.

רבים לא יודעים זאת, אבל בכוס אחת של פטרוזיליה ניתן למצוא יותר בטא קרוטן מאשר בגזר גדול אחד, יותר מפי 2 ויטמין C משניתן למצוא בתפוז, כמות גבוהה יותר של סידן מזו הנמצאת בכוס חלב ועוד.

התרומה של הפטרוזיליה לבריאות האדם

קצרה היריעה מלהרחיב אודות כל הסגולות התרפויטיות של הפטרוזיליה. על כן, החלטנו לפרט רק אודות כמה מהן על קצה המזלג להלן:

  • הפחתת הסיכוי לחלות במחלות לב הודות להורדה בלחץ הדם.
  • הקלה על נפיחות ורידית.
  • נוגדי החמצון הרבים שמצויים בפטרוזיליה מסייעים למלחמה בנזקי החמצון ולפיכך מעכבים את תהליכי ההזדקנות ומעכבים תהליכים סרטניים.
  • הפטרוזיליה מסייעת לשיפור היעילות של מערכת העיכול ומסייע להגברת התיאבון.
  • הודות לתכולה הגבוהה של ויטמין C, הפטרוזיליה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית ולשמירה על גמישות העור.

צריכה מופרזת של פטרוזיליה

למרות שמדובר על אחד מעשבי התבלין הבריאים ביותר, הרי שצריכה עודפת של פטרוזיליה עלולה להזיק לבריאות בעיקר באנשים הנמצאים בקבוצות סיכון מסוימות. בין היתר צריכה עודפת של פטרוזיליה טרי אינה מומלצת עבור נשים בהיריון, חולים הנוטלים תרופה בשם קומדין או מטוטרקסט, חולי דיאליזה או חולים במחלות כליות באופן כללי ועוד.

כמו כן, צריכה מופרזת מקושרת עם עלייה בשכיחות אבנים בדרכי השתן מסוג אבני אוקסלט (במאה גרם פטרוזיליה ניתן למצוא מאה מ"ג אוקסלט בממוצע).