תות שדה

תות שדהתות שדה הוא אחד מהפירות האהובים ביותר בישראל כמו גם בעולם כולו. מבחינה בוטנית יש לציין כי התות אינו פרי כי אם מצעית תפוחה, כלומר סופו התפוח של הגבעול.

הנקודות הקטנות שניתן לראות על פני התות הן ההמשך של השחלה המכילה זרע ולפיכך הן אלו שראויות יותר להיקרא פרי מבחינה בוטנית. סך הכול קיימים כשלושים וחמישה מינים שונים של תות שדה ובישראל מטפחים זנים איכותיים במיוחד של הפרי כמו למשל אורלי, מלאך, ברק, שקד ועוד.

ערכים תזונתיים של תות שדה

למרות שמדובר על פרי מתוק מאוד, הרי שבמאה גרם תות שדה ניתן למצוא כשלושים ושתיים קלוריות בלבד. כמו כן, במאה גרם תות שדה ניתן למצוא 0.67 גרם חלבון, 7.68 גרם פחמימות ו- 0.3 גרם שומן בלבד.

תכולת המים של תות השדה גבוהה במיוחד ועומדת על 90.5 אחוז ובנוסף לכך במאה גרם תות ניתן למצוא ויטמין A – יש 1 מק"ג, ויטמינים מקבוצה B – יש 0.628 מ"ג, חומצה פולית – יש 24 מ'"ג, ויטמין C – יש 58.8 מ"ג, סידן – יש  16 מ"ג וברזל – יש 0.41 מ"ג.

היתרונות הבריאותיים של תות שדה

להלן היתרונות הבריאותיים המרכזיים של תות שדה:

  • בתות שדה ניתן למצוא כמות גבוהה יותר של ויטמין C משניתן למצוא בפירות הדר. למעשה בכוס אחת של תות שדה ניתן להשיג את מלוא התצרוכת היומית המומלצת של ויטמין זה. לפיכך, התות נחשב כמועיל ביותר לתפקוד של מערכת החיסון וליכולת הגוף לרפא פצעים.
  • תות שדה עשיר מאוד בפקטין ובסיבים תזונתיים התורמים לפעילות התקינה של מערכת העיכול ומביאים להאטה של קצב ספיגת הגלוקוז מהמזון לדם.
  • תות שדה מכיל כמות גבוהה של נוגדי חמצון. לפיכך הוא נלחם בנזקי החמצון ומביא להאטת תהליך ההזדקנות, להפחתת הסיכוי לחלות בסרטן ולהאטת העקה החמצונית שמובילה להתפתחות של מחלת טרשת העורקים. כמו כן נוגדי החמצון מסייעים לשמירה על בריאות המוח בגילאים מבוגרים.
  • רמות האשלגן הגבוהות שניתן למצוא בתות שדה מקשורות עם הפחתה של לחץ הדם, אך חשוב לזכור כי אנשים החולים במחלת כליות צריכים להיזהר מצריכה מופרזת של אשלגן.

צריכת תות שדה במזון

על הפופולאריות הרבה של תות שדה ניתן ללמוד בין היתר ממגוון המנות בהן הוא מככב. בין היתר בשל תכולת הפקטין הגבוהה שבתות שדה, נהוג להכין מהתות סוגים שונים של מרמלדות, ריבות וקונפיטורות כפרי יחיד או בשילוב עם פירות נוספים.

בנוסף, התות מככב במנות אחרונות רבות כשבין היתר מדובר על עוגות, דברי מתיקה, קרמים בטעם תות, גלידות המכילות תות וסורבה תות. התות משמש כמובן להכנה של סלט פירות וכן נהוג לשלב אותו בסוגים שונים של סלטי ירקות. עם זאת, אין ספק שהדרך הבריאה והמומלצת ביותר לצריכת תות שדה היא כשהוא טרי.